Mitjançant la present circular, els exposem les principals novetats que ha introduït la Directiva (UE) 2019/2161, de 27 de novembre de 2019, anomenada “Directiva Omnibus”. Aquesta Directiva modifica vàries Directives (Directiva 93/13/CEE, Directiva 98/6/CE, Directiva 2005/29/CE i Directiva 2011/83/UE), amb l’objectiu de millorar l’aplicació i la modernització de les normes de protecció dels consumidors de la Unió Europea, garantint-ne el compliment de forma uniforme en tots els països de la Unió.
Aquesta Directiva comença a ser d’aplicació a Espanya a partir del moment en què s’adopten normes que la desenvolupen (és a dir, a partir de la seva transposició). Aquesta transposició es va produir definitivament el mes de novembre de 2021, mitjançant l’aprovació del Real Decret-Llei 24/2021, de 2 de novembre, el Llibre sisè del qual transposa la Directiva Omnibus a través de la modificació de diverses lleis espanyoles, essent d’aplicació les noves mesures a partir del 28 de maig de 2022.
El que pretén la Directiva és establir noves sancions efectives i proporcionades, adaptar els drets dels consumidors al mercat digital, garantir una major protecció i seguretat dels consumidors, incrementar la transparència de les plataformes online, lluitar contra les pràctiques comercials enganyoses i regular la publicació de les ofertes de reducció de preu.
Les principals novetats que introdueix la Directiva Omnibus, que hauran d’aplicar els comerços electrònics, marketplaces i plataformes que ofereixin productes i serveis, de manera gratuïta o no a consumidors, són les següents:
- Estableix un nou llistat de pràctiques comercials deslleials, com per exemple, no facilitar informació, quan es proporcionin resultats de cerca sobre productes i serveis oferts per empreses o consumidors, sobre quins són els criteris que es tenen en compte de l’hora de posicionar els resultats i la seva rellevància; o indicar que les opinions d’un producte són realitzades per consumidors que realment han usat/comprat el producte, sense haver pres mesures raonables per verificar-ho, entre d’altres.
- Proposa establir noves sancions efectives i proporcionades en cas d’incompliment, establint un règim sancionador per a les empreses que no compleixin amb les normes.
- La normativa sobre protecció dels consumidors també serà aplicable als continguts i serveis digitals sense contraprestació econòmica, en els quals el consumidor hagi de facilitar les seves dades de caràcter personal, a no ser que el tractament de dades es realitzi exclusivament per a la prestació del servei i no es tractin amb cap altra finalitat.
- El proveïdor d’un marketplace o plataforma, també haurà d’informar sobre si el venedor és consumidor o no (i, en cas de ser-ho, indicar que no és aplicable la normativa sobre consumidors); sobre la seva responsabilitat i la del venedor sobre el compliment de les obligacions legals derivades de la comanda que es realitzi i sobre els criteris de classificació dels resultats de cerca.
- Estableix un contingut mínim d’informació que cal facilitar al consumidor abans que aquest realitzi una comanda.
- En els casos en què el client exerciti el dret de desistiment quan hagi adquirit un contingut o servei digital, no es podrà fer ús dels continguts generats pel client al usar el contingut o servei, excepte en determinades circumstàncies, i haurà de facilitar-los al client sense costos, en un termini de temps raonable i en un format adequat.
- Quant a les reduccions de preu, qualsevol oferta que faci publicitat d’una reducció del preu haurà d’indicar el preu més baix que hagi tingut el producte durant, almenys, el mes anterior a la data en què s’anunciï la reducció, excepte en determinades circumstàncies, per exemple quan es tracta d’un producte que surt a la venda per primera vegada.
Totes aquestes novetats seran d’aplicació a partir del dia 28 de maig de 2022.
Per qualsevol dubte o aclariment, poden contactar amb el Departament Jurídic.