En data 23 de maig de 2022, ha estat publicada en el DOGC Ordre EMT/116/2022, de 18 de maig, per la qual s’aproven les bases reguladores de la concessió de subvencions per a la millora de la competitivitat de micro, petites i mitjanes empreses del sector industrial i de serveis a la producció, en un entorn afectat per la COVID-19, amb impacte en el seu grau de sostenibilitat ambiental i de digitalització. Per ara, no ha estat obert el tràmit per sol·licitar les ajudes previstes.
A continuació, es detallen els aspectes més rellevants dels citats ajuts:
1. Objecte de l’ajuda:
Es tracta d’un procediment de concessió de subvencions a micro, petites i mitjanes empreses industrials i de serveis a la producció per a la implementació de projectes de transformació digital, mitjançant l’adquisició de maquinària i equipament avançat (maquinari i programari) i la incorporació de tecnologies de la indústria 4.0, necessàries per a la transformació digital del procés productiu de plantes ubicades a Catalunya, que permetin millorar la competitivitat i la sostenibilitat en un entorn de pandèmia i de transformació del sector industrial.
2. Entitats beneficiàries:
Podran accedir a aquests ajuts les micro, petites i mitjanes empreses industrials i de serveis connexos amb la producció sempre que l’activitat principal de l’entitat que sol·licita l’ajut estigui inclosa en algun dels codis de la CCAE (Classificació catalana d’activitats econòmiques) que es detalla a l’annex 2 de l’Ordre publicada, i que presentin projectes de transformació digital amb la incorporació de les tecnologies de la indústria 4.0 o l’adquisició de maquinària i equipament avançat (maquinari i programari) necessari per a la transformació digital en una planta productiva ubicada a Catalunya.
Les empreses de serveis connexos amb la producció també han d’acreditar que el sector industrial representa més del 50% de la seva xifra de negoci.
S’exclouen d’aquests ajuts les associacions, fundacions i entitats sense ànim de lucre.
Per determinar quines empreses tenen la consideració de micro, petita i mitjana empresa, s’aplicarà el que s’indica en la Recomanació 2003/361/CE de la Comissió, de 6 de maig de 2003.
Cada empresa pot presentar una única sol·licitud. En cas que se’n presenti més d’una, només es tindrà en compte l’última que s’hagi presentat dins de termini.
Amb caràcter general, les persones beneficiàries han de complir els requisits següents:
- Tenir la condició de micro, petita o mitjana empresa d’acord amb la definició que estableix la base 2.2 d’aquesta Ordre.
- En el cas d’empreses de serveis a la producció, cal que el sector industrial representi més del 50% de la seva facturació.
- Donar ocupació, almenys, a un 2% de persones treballadores amb discapacitat sobre el nombre total de persones treballadores de l’entitat, o bé aplicar les mesures alternatives d’acord amb l’article 42 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social; el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, pel qual es regula el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva en favor de persones treballadores amb discapacitat, i el Decret 86/2015, de 2 de juny, sobre l’aplicació de la quota de reserva del 2% a favor de persones amb discapacitat en empreses de 50 o més treballadors i de les mesures alternatives excepcionals al seu compliment.
- Estar al corrent del compliment de les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat de Catalunya, així com de les obligacions davant la Seguretat Social, prèviament a la proposta de resolució d’atorgament i abans de rebre qualsevol pagament.
- No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de persona beneficiària que preveu l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
- Indicar els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe en els seus centres de treball i per intervenir-hi. Així mateix, han de tenir protocols d’abordatge i prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe de conformitat amb la Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.
- Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.
- No haver estat sancionades, en resolució ferma, per la comissió d’una infracció greu en matèria d’integració laboral de discapacitats o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball durant l’any anterior a la convocatòria, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l’ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d’agost. Si han estat sancionades, han d’haver aplicat les mesures correctores previstes i haver abonat les quantitats requerides per aquest concepte.
- Disposar d’un sistema d’organització i de gestió de la prevenció, d’acord amb la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals; amb el Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s’aprova el Reglament dels serveis de prevenció; així com amb les modificacions posteriors introduïdes per la Llei 54/2003, de 12 de desembre, de reforma del marc normatiu de la prevenció de riscos laborals.
- Complir l’obligació de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats en l’àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, adoptar mesures adreçades a evitar qualsevol mena de discriminació laboral entre homes i dones. L’entitat haurà de respectar el que estableix la Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.
- Estar adherida als principis ètics i les regles de conducta de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, per regular i garantir la transparència de l’activitat pública i el dret d’accés de les persones a la informació i la documentació públiques, i que consten a l’annex 2 d’aquesta Ordre.
- No haver estat sancionada per una resolució administrativa ferma o condemnada per una sentència judicial ferma per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, d’acord amb l’article 11.1 de la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes.
- Respecte a l’àmbit laboral de l’entitat, d’acord amb el que estableixen els articles 45 a 47 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, elaborar i aplicar un pla d’igualtat i complir les obligacions que estableix el Reial decret 901/2020, de 13 d’octubre, pel qual es regulen els plans d’igualtat i el seu registre. Igualment, en matèria d’igualtat retributiva, complir amb les obligacions que estableix el Reial decret 902/2020, de 13 d’octubre, d’igualtat retributiva entre dones i homes.
- No tenir la consideració d’empresa en situació de crisi, d’acord amb la definició inclosa a l’apartat 18 de l’article 2 del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (Reglament general d’exempció per categories), en data 31 de desembre de 2019, tot i que en el moment de sol·licitar la subvenció estiguin en crisi a conseqüència del brot de COVID-19. No obstant això, es poden concedir ajuts a les micro o a les petites empreses, d’acord amb el significat de l’annex I del Reglament general d’exempció per categories, que estiguessin en dificultats en data 31 de desembre de 2019, sempre que no estiguessin subjectes a un procediment d’insolvència col·lectiva d’acord amb la legislació nacional i que no haguessin rebut ajuts de salvament o de reestructuració.
- No tenir pendent una ordre de recuperació adoptada a partir d’una decisió prèvia de la Comissió Europea que hagi declarat un ajut concedit com a il·legal i incompatible amb el mercat interior.
- Complir amb l’obligació de comunicar l’obtenció d’altres ajuts per a la mateixa activitat.
- No haver superat la quantitat màxima d’ajut de 2.300.000,00 euros, de conformitat amb el que preveu la secció 2.7.1 de la Decisió SA.100974 (2021/N), de 21 de desembre de 2021, que modifica la Decisió SA.56851 – Marc Temporal nacional relatiu a les mesures d’ajut estatal en forma de subvencions directes, bestretes reemborsables, avantatges fiscals, garanties sobre préstecs i bonificació del tipus d’interès de préstecs destinades a donar suport a l’economia en el context de l’actual brot de COVID-19 (que es correspon amb la secció 3.1 de la Comunicació de la Comissió, de 19 de març de 2020, sobre el Marc Temporal relatiu a les mesures d’ajut estatal destinades a donar suport a l’economia en el context de l’actual brot de COVID-19, i les seves posteriors modificacions – Marc Temporal europeu).
Quan la persona sol·licitant de l’ajut (empresa o grup empresarial) hagi rebut ajuts anteriors subjectes a l’apartat 2.7.1 del Marc Temporal nacional o a la secció 3.1 del Marc Temporal europeu i aquests ajuts hagin estat reemborsats abans de la concessió d’un nou ajut a l’empara d’aquesta Ordre, aquests ajuts no es tindran en compte a l’hora de determinar si s’ha superat el límit màxim esmentat en l’apartat anterior.
En el cas de produir-se una acumulació d’ajuts, pel que fa als mateixos costos subvencionables que preveu aquesta Ordre, subjectes a algun reglament de minimis o al Reglament general d’exempció per categories, s’hauran de respectar les intensitats i els límits que estableixen aquests reglaments.
- En cas que se sol·liciti un ajut subjecte al Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, no haver superat la quantitat màxima d’ajuts de minimisque pot rebre una empresa en el període de tres exercicis fiscals.
- Complir qualsevol altra obligació legal o reglamentària que les pugui afectar.
El compliment dels requisits anteriorment establerts s’ha d’acreditar mitjançant la signatura de la declaració responsable que s’inclou a l’imprès de sol·licitud de l’ajut.
Així mateix, a la Base 5 de l’Ordre s’hi estableixen quins projectes i despeses tindran la consideració de subvencionables.
3. Quantia dels ajuts:
La subvenció per a les persones beneficiàries serà de fins a un 20% de la inversió elegible, amb un màxim de 50.000,00 euros d’ajut per projecte.
4. Procediment de sol·licitud i documentació:
Les persones interessades han de presentar les sol·licituds per mitjans telemàtics, acompanyades de la documentació que preveuen les bases, a través del Canal Empresa.
El formulari de sol·licitud normalitzat està disponible al portal corporatiu de tramitació Canal Empresa, i una vegada emplenat el formulari caldrà presentar-lo electrònicament juntament amb la documentació prevista a la Base 6.3 de l’Annex 1 de l’Ordre.
Al formulari de sol·licitud s’hi ha d’adjuntar la memòria del projecte de transformació digital, una diagnosi elaborada per un expert independent que estableixi el full de ruta per a la transformació digital de l’empresa cap a la indústria 4.0, el pressupost detallat del projecte, una memòria detallada, si escau, en la qual es descriguin els procediments transversals de gènere i una declaració responsable d’acord amb la Base 3.2, relativa al compliment dels requisits i les condicions establertes.
5. Pagament:
El pagament de la subvenció es tramitarà mitjançant una bestreta de la totalitat de l’import atorgat, a partir de la seva concessió, per a la qual no s’exigeixen garanties.
Prèviament al reconeixement de l’obligació de cadascun dels pagaments, l’òrgan instructor comprovarà d’ofici si la persona beneficiària està al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.
6. Règim de compatibilitat d’ajuts:
Els ajuts regulats es poden acumular amb ajuts que entrin en l’àmbit d’aplicació dels reglaments de minimis o dels reglaments d’exempció per categories, sempre que es refereixin a costos subvencionables diferents. Quan l’entitat sol·licitant de l’ajut hagi rebut o li hagi estat concedit un ajut de minimis per finançar les mateixes despeses subvencionables, tots aquests ajuts han de respectar, de manera acumulada, el límit màxim fixat al Marc Temporal (2.300.000,00 euros per persona beneficiària).
Quan l’ajut concedit d’acord amb aquest règim s’acumuli, per als mateixos costos subvencionables, amb un altre ajut exempt en virtut d’un reglament d’exempció per categories o un ajut aprovat per una decisió de la Comissió Europea, els ajuts es podran acumular entre si sempre que es respectin les intensitats i els imports màxims d’ajut establerts als reglaments d’exempció o les decisions.
Per aquesta raó, la persona sol·licitant ha de presentar una declaració responsable on faci constar altres ajuts que li hagin estat concedits o que hagi rebut, per la mateixa autoritat competent o una altra, per finançar les mateixes despeses.
El Marc Temporal relatiu a les mesures d’ajut destinades a donar suport a l’economia en el context de brot de COVID-19, permet que una única empresa pugui rebre un o diversos imports limitats d’ajut en forma de subvenció, bestreta reemborsable, avantatge fiscal, garantia, préstec o aportació de capital, d’acord amb la secció 2.7.1 del Marc Temporal nacional (secció 3.1 del Marc Temporal europeu), sempre que, acumulats, no superin l’import màxim de 2.300.000,00 euros per única empresa beneficiària o empreses que formen part d’un grup empresarial.