En data 31 de maig de 2022 ha estat publicada al DOGC Resolució per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en l’àmbit del comerç, dels serveis, l’artesania i la moda. Per ara, no ha estat obert el tràmit per sol·licitar la subvenció prevista.
Es tracta de la concessió de subvencions pel sector del comerç i dels serveis, amb l’objectiu d’enfortir el model català de comerç i promoure la competitivitat i la innovació del teixit comercial de Catalunya, donant suport alhora a les empreses de moda i artesanes en els reptes específics dels seus àmbits.
A continuació, es detallen els aspectes més rellevants de les citades ajudes:
1. Objecte de la subvenció:
L’objectiu és regular la concessió de les subvencions en l’àmbit del comerç al detall i els serveis, amb la finalitat de promocionar i impulsar el sector comercial i de serveis, i fomentar la competitivitat i la qualitat d’aquests sectors i en l’àmbit de la moda, amb la finalitat de donar suport a la internacionalització de les marques catalanes de moda, la comercialització dels seus productes, la sostenibilitat i la tecnologia aplicada a la indústria de la moda (fash-tech), i amb la finalitat de reactivar i impulsar el sector artesanal, i fomentar la competitivitat i la qualitat d’aquest sector.
L’ajuda està destinada a subvencionar el projecte que plantegi cadascun dels sol·licitants. A tal efecte, a l’Annex 2 de les Bases reguladores es preveuen els 10 programes que es poden desenvolupar, inclosos els detalls, requisits específics i exemples per a cadascun d’ells:
- Programa de suport a les entitats representatives del sector del comerç.
- Programa de suport a la xarxa associativa de comerç, fires, artesania i moda.
- Programa de suport en el procés de transformació digital de les empreses.
- Programa de suport per a l’obertura de comerços i de suport a la reforma i millora d’establiments.
- Programa de suport als municipis en l’àmbit del comerç.
- Programa de suport per a la creació i definició de les Àrees de Promoció Econòmiques Urbanes (APEUS).
- Programa per al creixement i competitivitat de l’empresa artesana.
- Programa de suport als municipis en l’àmbit de l’artesania.
- Programa per a la transformació digital de la indústria de la moda.
- Programa per a la millora del grau de sostenibilitat i circularitat de les marques de moda catalanes.
Alguns exemples de projectes subvencionables serien els següents: projectes de transformació digital, accions destinades a aconseguir una recuperació o increment del volum de vendes, creació de botigues online, reforma i millora d’establiments comercials, projectes d’eficiència energètica, etc.
2. Persones beneficiàries:
Poden ser persones beneficiàries d’aquestes subvencions les persones professionals autònomes que estiguin donades d’alta en el règim especial dels treballadors per compte propi o autònoms (RETA), les empreses individuals, associades o agrupades (cooperatives de comerç, serveis, artesania i moda i centrals de compra) donades d’alta en el cens de l’impost d’activitats econòmiques, i les administracions locals i els seus organismes públics que hi estiguin adscrits o vinculats. També ho podran ser les entitats territorials, gremis i entitats sectorials sense ànim de lucre i les associacions de mercats municipals sedentaris i no sedentaris.
Als efectes d’aquesta convocatòria, s’entenen com empreses de serveis a la persona aquelles que presten les activitats empresarials que es relacionen a continuació: tallers mecànics, serveis fotogràfics, copisteries i arts gràfiques, serveis de reparacions, tintoreria i bugaderies, perruqueria i salons d’estètica i bellesa, bars, cafeteries i restaurants, serveis de menjar preparat i càtering i agències de viatges detallistes.
S’entenen com empreses de comerç aquelles que presten les activitats empresarials de comerç al detall, quedant exclosos expressament les empreses fabricants i majoristes que no realitzen venda al detall.
Com a empreses artesanes, s’entenen aquelles que desenvolupen activitats relatives al Repertori de famílies d’oficis artesans publicat a l’annex del Decret 182/2014, de 30 de desembre, sobre l’activitat artesanal, modificat per l’Ordre EMO/292/2015, de 15 de setembre, per la qual s’incorporen nous oficis al Repertori de famílies d’oficis artesans i per l’Ordre EMC/207/2020 de 2 de desembre, per la qual s’actualitza i es completa el Repertori de famílies d’oficis artesans.
Les persones beneficiàries que sol·licitin la subvenció en el marc dels programes que es detallen a les Bases reguladores han de tenir, com a mínim, un establiment operatiu a Catalunya.
Als efectes d’aquestes bases reguladores només podran ser beneficiàries les incloses dins la categoria de pime (petites i mitjanes empreses), segons l’annex 1 del Reglament (UE) nº 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajut compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat:
- Mitjana empresa: ocupa menys de 250 persones i té un volum de negoci anual que no excedeix els 50 milions d’euros o un balanç general anual que no excedeix els 43 milions d’euros.
- Petita empresa: ocupa menys de 50 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 10 milions d’euros.
- Microempresa: ocupa menys de 10 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 2 milions d’euros.
En cadascun dels programes que figuren a l’Annex 2 de la Resolució, s’estableixen les persones beneficiàries per a cada programa d’ajut i els requisits específics que han de tenir les persones beneficiàries.
Les persones sol·licitants, per a obtenir la condició de beneficiari, hauran de complir els següents requisits:
- En el cas d’empreses amb 50 o més treballadors, donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors/ores amb discapacitat sobre el nombre total de treballadors/ores de l’entitat, o bé aplicar les mesures alternatives d’acord amb el que disposen l’article 42 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i la seva inclusió social; el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, que regula el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva a favor de les persones treballadores amb discapacitat i el Decret 86/2015, de 2 de juny, sobre l’aplicació de la quota de reserva del 2% a favor de persones amb discapacitat en empreses de 50 o més persones treballadores i de les mesures alternatives de caràcter excepcional al seu compliment.
- Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s’haurà de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentació de la sol·licitud, prèviament a la resolució d’atorgament, i abans de rebre qualsevol pagament.
Les persones sol·licitants que hagin negociat amb l’Agència Estatal de l’Administració Tributària, l’Agència Tributària de Catalunya o la Tresoreria General de la Seguretat Social una pròrroga, un ajornament, una moratòria o qualsevol altra condició especial dels seus deutes, cal que aportin la documentació que acrediti aquesta prerrogativa especial.
- No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de beneficiari previstes en l’article 13 de la Llei 38/2003 general de subvencions.
- Indicar, d’acord amb els agents socials, els mitjans que utilitzen per a prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i per intervenir-hi en llurs centres de treball, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista. Aquest requisit només és aplicable en el cas d’empreses amb una plantilla igual o superior a 25 persones. No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, d’acord amb el que estableix l’article 11.1 de la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva entre dones i homes.
- Complir els requisits establerts en els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.
- No haver estat sancionades, en resolució ferma, per la comissió d’infracció greu en matèria d’integració laboral de persones amb discapacitat o molt greu en matèria de relacions laborals o de seguretat i salut en el treball, durant l’any anterior a la convocatòria, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l’ordre social, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d’agost, o, si han estat sancionades, hagin aplicat les mesures correctores previstes i abonat les quantitats requerides per aquest concepte.
- Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició establerts als articles 90.bis i 92.bis del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.
- Disposar d’un sistema d’organització i gestió de la prevenció, d’acord amb la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals; amb el Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s’aprova el Reglament dels serveis de prevenció; així com, d’acord amb les modificacions posteriors introduïdes per la Llei 54/2003, de 12 de desembre, de reforma del marc normatiu de la prevenció de riscos laborals.
- Complir l’obligació de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats en l’àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, adoptar mesures adreçades a evitar qualsevol mena de discriminació laboral entre homes i dones, respectant allò que estableix l’article 45 de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per la igualtat efectiva de dones i homes, la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes i la Llei 19/2020, de 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no discriminació.
- Per les activitats que impliquin contacte habitual amb infants , no haver estat condemnades en sentència ferma, ni la persona jurídica sol·licitant ni les persones físiques adscrites a l’execució de l’activitat subvencionada, per algun delicte contra la llibertat i la indemnitat sexual, així com per tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual, incloent-hi la pornografia, de conformitat amb la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor, en la redacció donada per la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i a l’adolescència.
- No trobar-se en situació de crisi (concurs de creditors).
- Respectar la normativa vigent en matèria de desenvolupament sostenible.
- En cas que les persones beneficiàries siguin persones físiques empresàries, cal estar donat d’alta en el cens de l’impost sobre activitats econòmiques.
- En el cas que la realització de l’activitat utilitzi qualsevol element susceptible de generar drets d’autor, complir amb la normativa sobre propietat intel·lectual.
- Complir amb l’obligació de comunicar l’obtenció d’altres subvencions públiques o privades per a la mateixa activitat.
- Complir qualsevol altra obligació legal o reglamentària que pugui afectar-los.
El compliment dels requisits anteriorment establerts es realitzarà mitjançant declaració responsable inclosa en el formulari de sol·licitud, i mitjançant l’encreuament de les dades necessàries amb l’Administració, qui podrà verificar la veracitat de les dades declarades.
3. Quantia, actuacions i despeses subvencionables:
La subvenció atorgada té el caràcter d’import màxim, i s’ha de destinar a la realització de l’actuació subvencionada. La quantia de la subvenció atorgada no podrà superar el cost subvencionable del projecte. Les despeses subvencionables es detallen a cadascun dels programes que figuren a l’Annex 2 de la Resolució.
Així mateix, les actuacions per les quals es sol·liciti la subvenció s’hauran de dur a terme de manera efectiva durant l’any de publicació de la convocatòria. Només es subvencionaran les factures que es corresponguin a l’any de publicació de la convocatòria, excepte en determinats casos.
4. Procediment de sol·licitud i documentació:
Les sol·licituds hauran de presentar-se telemàticament, a través del Canal Empresa, segons el model normalitzat que està a disposició de les persones interessades a la seu corporativa de Canal Empresa de la Generalitat de Catalunya, a la pàgina web del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya o a la pàgina web del Departament d’Empresa i Treball.
Es presentaran per mitjans telemàtics, acompanyades de la documentació i les declaracions responsables que preveuen les bases reguladores.
Només es podrà presentar una sol·licitud per beneficiari i, en cas que presenti més d’una sol·licitud, es tindrà en compte l’última presentada.
5. Pagament:
El pagament de la subvenció es farà efectiu en un únic lliurament, un cop justificada l’execució de l’actuació subvencionada i realitzades les actuacions de comprovació necessàries.
6. Justificació:
Les persones beneficiàries hauran de justificar l’aplicació dels fons, és a dir, un cop finalitzades les actuacions, hauran de presentar telemàticament, mitjançant model normalitzat, un compte justificatiu que acrediti la realització de les actuacions subvencionades, les despeses generades per les accions esmentades i l’aplicació dels fons percebuts.
7. Règim de compatibilitat de les ajudes:
Les subvencions es podran acumular a altres subvencions o ajuts públics i/o privats, nacionals o internacionals, tenint en compte que l’import de les subvencions en cap cas podrà ser de tal quantia que aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajudes o ingressos, superi el cost de l’activitat subvencionada, d’acord amb allò que disposa l’article 19.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. A excepció del programa 7 “Programa de suport per a la creació i definició de les Àrees de Promoció Econòmiques Urbanes (APEUS)”, que és incompatible amb altres ajuts per a la mateixa finalitat.