Mitjançant la present circular, els recordem la rellevància de la implementació de programes de compliance a les empreses. Els programes de compliance són un conjunt de normes de caràcter intern, establertes a cada empresa amb la finalitat d’implementar-hi uns models d’organització i de gestió eficaços i idonis, que permetin reduir significativament el risc de la comissió de delictes, podent implicar, en cas de comissió d’algun delicte, la reducció de la pena a imposar o fins i tot una possible exoneració de la responsabilitat penal dels delictes comesos pels directius o empleats de l’empresa.
Així mateix, cal tenir en compte que els administradors de les societats tenen l’obligació de mantenir la diligència exigida en el desenvolupament del seu càrrec i en el compliment dels seus deures, havent de realitzar un control i bona direcció de la societat. Per aquest motiu, la manca d’implementació d’un programa de compliance pot ser considerat com una falta de diligència per part de l’administrador, al no adoptar les mesures suficients per a garantir la bona direcció i control de la companyia.
Com a exemple, exposem a continuació Sentències de casos recents, relatius a la comissió de delictes en el si d’una empresa, a les quals es fa palesa la importància d’implementar programes de compliance a les empreses.
A la Sentència del Tribunal Suprem nº 35/2020, de 6 de febrer de 2020, la Sala va establir que és bàsic per a les empreses l’existència del degut control intern, mitjançant la tècnica del compliance, com a conjunt de normes de caràcter intern amb la finalitat d’implementar-hi un model d’organització i gestió eficaç que permeti reduir o mitigar el risc de comissió de delictes i exonerar l’empresa de la responsabilitat penal dels delictes comesos. En aquest cas, l’empresa no havia implementat cap programa de compliment normatiu, per la qual cosa no es va poder evitar la conducta delictiva en el si de l’empresa i tampoc es van poder mitigar les conseqüències que se’n van derivar. El Tribunal va titllar com a “error intern de l’empresa” el fet de no haver seguit les recomanacions que es fan al respecte d’implementar aquests programes, per tal d’aplicar la cultura del compliment del dret a l’empresa i de les bones pràctiques que evitin l’activitat delictiva.
Tal com s’hi exposa, en cas d’existir un adequat programa de compliment normatiu, els casos delictius com el que estava essent jutjat es donarien amb més dificultat, ja que la implementació de programes de compliance no serveix únicament per evitar la derivació de la responsabilitat penal a l’empresa en casos de delictes comesos per directius o empleats, sinó també per evitar la pròpia comissió dels delictes.
En la mateixa línia es va pronunciar la Sentència del Tribunal Suprem nº 365/2018, de 18 de juliol de 2018, exposant que la implementació de programes de compliment normatiu és una bona praxi corporativa, mitjançant la qual es garanteix que els fets delictius no es cometin, o es dificulti molt la seva comissió, ja que un bon programa de compliance els hauria de poder detectar amb immediatesa.
A la Sentència del Tribunal Suprem nº 109/2020, d’11 de març de 2020, la Sala afirmà que els programes de compliance redueixen el risc de comissió de delictes per part de directius o empleats de l’empresa, en fer desaparèixer els models tradicionals de confiança i relacions personals que en el si d’una empresa poden degradar el “degut control”, ja que l’absència prolongada de control pot causar la inobservació de certs actes delictius a l’empresa.
Finalment, a la Sentència del Tribunal Suprem nº 154/2016, de 29 de febrer de 2016, a la qual es va condemnar als administradors d’una societat per la comissió de varis fets delictius, també es va condemnar a la societat, declarada responsable penalment per haver estat considerada instrument per a la comissió d’un delicte contra la salut pública, i degut a la carència d’instruments per a la prevenció de la comissió de delictes en el si de l’empresa, és a dir, la manca de mesures de control previstes en un programa de compliance; condemnant-se a la societat al pagament d’una multa de 775.633.440,00.-€.
En conclusió, es fa palesa la importància d’implementar un programa de compliance a les empreses, per tal d’establir-hi unes determinades mesures de control a l’hora de reduir el risc de comissió de fets delictius i, alhora, poder reduir la pena a imposar, o fins i tot que l’empresa pugui ser exonerada de la responsabilitat penal, en cas de comissió de delictes per part de directius o empleats de l’empresa.
Per qualsevol dubte o aclariment, poden contactar amb els nostres especialistes en compliance.