En data 7 de maig de 2021, ha estat publicada al DOGC la Resolució per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en l’àmbit del comerç, dels serveis i la moda.
Mitjançant la citada Resolució s’acorden varis programes de suport per a diferents sectors dels àmbits del comerç, serveis i moda, respecte els quals existeixen uns pressupòsits genèrics, i s’estableixen uns requisits específics per a cada un dels programes de suport.
1. Pressupòsits genèrics
a) Objecte de l’ajuda:
L’objecte de l’ajuda és promocionar i impulsar el sector comercial i de serveis, i fomentar la competitivitat i la qualitat d’aquests sectors i en l’àmbit de la moda amb la finalitat de donar suport a la internacionalització de les marques catalanes de moda, la comercialització dels seus productes, la sostenibilitat i la tecnologia aplicada a la indústria de la moda (fash-tech), així com, donar resposta als efectes causats per la declaració de l’estat d’alarma.
b) Persones beneficiàries:
Poden ser beneficiàries de les subvencions que s’indicaran a continuació:
a) Els professionals autònoms que estiguin donats d’alta al RETA.
b) Les empreses individuals, associades o agrupades (cooperatives de comerç, serveis, artesania i moda i centrals de compra), donades d’alta en el cens de l’impost d’activitats econòmiques.
c) Les entitats territorials, gremis i entitats sectorials sense ànim de lucre i les associacions de mercats municipals sedentaris i no sedentaris.
Per a aquesta subvenció, s’entenen com a empreses de servei aquelles que presenten les activitats següents: Tallers mecànics, Serveis fotogràfics, Copisteries i arts gràfiques, Serveis de reparacions, Agències de viatges detallistes, Tintoreria i bugaderies, Perruqueria i salons d’estètica i bellesa, Bars i restaurants, Serveis de menjar preparat i càtering, Serveis de lloguer d’esquís.
També, per a aquesta subvenció s’entenen com a empreses de comerç les que presten activitats empresarials de comerç al detall, quedant exclosos els fabricants i majoristes que no realitzen venda al detall.
c) Requisits genèrics:
- En el cas d’empreses amb 50 o més treballadors, donar ocupació, al menys, a un 2% de treballadors/ores amb discapacitat sobre el nombre total de treballadors/es de l’entitat, o bé aplicar les mesures alternatives.
- Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s’haurà de mantenir al llarg de tot el procediment. Les persones sol·licitants que hagin negociat amb l’Agència Estatal de l’Administració Tributària, l’Agència Tributària de Catalunya o la Tresoreria General de la Seguretat Social una pròrroga, un ajornament, una moratòria o qualsevol altra condició especial dels seus deutes, hauran d’aportar la documentació que acrediti aquesta prerrogativa especial.
- No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de beneficiari.
- Indicar, d’acord amb els agents socials, els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i per intervenir en els seus centres de treball. Aquest requisit només és aplicable en el cas d’empreses amb una plantilla igual o superior a 25 persones. No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.
- Complir amb les normes de política lingüística següents: atendre consumidors en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya, i que els senyals i cartells d’informació general i els documents d’oferta de serveis als consumidors, així com els cartells dels centres de treball , estiguin a el menys redactats en català.
- No haver estat sancionades, en resolució ferma, per la comissió d’infracció greu en matèria d’integració laboral de discapacitats o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, durant l’any anterior a la convocatòria , o, si han estat sancionades, haver aplicat les mesures correctores previstes i abonat les quantitats requerides per aquest concepte.
- Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició establerts als articles 90.bis i 92.bis de Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.
- Disposar d’un sistema d’organització i de gestió de la prevenció de riscos laborals.
- Complir l’obligació de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats en l’àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, adoptar mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones.
- Per les activitats que impliquin contacte habitual amb menors, no haver estat condemnades en sentència ferma, ni la persona jurídica sol·licitant ni les persones físiques adscrites a l’execució de l’activitat subvencionada, per algun delicte contra la llibertat i la indemnitat sexual, així com per tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual, incloent-hi la pornografia
- No trobar-se en situació de crisi (concurs de creditors).
- Respectar la normativa vigent en matèria de desenvolupament sostenible.
- En el cas que les persones beneficiàries siguin persones físiques empresàries han d’estar donades d’alta en el cens de l’impost sobre activitats econòmiques.
- En el cas que la realització de l’activitat utilitzi qualsevol element susceptible de generar drets d’autor complir amb la normativa sobre propietat intel·lectual.
- Complir amb l’obligació de comunicar l’obtenció d’altres subvencions públiques o privades per a la mateixa activitat.
- Complir qualsevol altra obligació legal o reglamentària que els pugui afectar.
d) Altres requisits:
- Tenir un establiment operatiu a Catalunya. Per al programa “per a la reactivació i transformació de la moda catalana” han de tenir establiment operatiu a Catalunya o raó social a Catalunya.
- Només podran ser beneficiàries les pimes dins les categories següents:
- Mitjana empresa: ocupa menys de 250 persones i té un volum de negoci anual que no excedeix els 50 milions d’euros o un balanç general anual que no excedeix els 43 milions d’euros.
- Petita empresa: ocupa menys de 50 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 10 milions d’euros.
- Microempresa: ocupa menys de 10 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 2 milions d’euros.
e) Procediment de sol·licitud i documentació:
Les sol·licituds s’hauran de presentar segons model normalitzat que està disponible a la web de Canal Empresa de la Generalitat, i dins el termini que es determini quan s’efectuï la publicació de la convocatòria en el DOGC.
f) Compatibilitat:
Aquestes subvencions es poden acumular a altres subvencions o ajuts públics i/o privats, nacionals o internacionals, tenint en compte que l’import de les subvencions en cap cas podrà superar el cost de l’activitat subvencionada.
2. Programa de suport en el procés de transformació digital de les empreses
a) Persones beneficiàries:
Els professionals autònoms que estiguin donats d’alta al RETA, empreses de comerç, de serveis i parades de mercats municipals sedentaris i no sedentaris.
S’exclouen, les fundacions, les entitats territorials sense ànim de lucre i els gremis i entitats sectorials.
b) Acciones subvencionables:
- Webs personalitzades amb sistemes informàtics que permetin la gestió, l’actualització de continguts, la mètrica, que sigui disponible en diferents dispositius, és a dir responsive, multiidioma i que contingui un directori que faciliti la cerca a l’espai web.
- Accions de promoció i campanyes de comunicació i màrqueting digital.
- Creació de botigues online a partir d’un establiment físic, sempre que es faciliti la recollida en l’establiment físic.
- La digitalització del punt de venda a peu de carrer per a dotar a l’establiment físic de tecnologies que millorin els seus processos. (cartelleria digital, beacons, etiquetes electròniques, etc)
- La contractació o realització de projectes d’estratègia digitals que tinguin com a finalitat inversions que incorporin una visió digital i tecnològica de 360º, adquisició d’ERP i CRM que integrin informació i coneixement dels clients, tecnologia que permeti la predicció i l’aprofitament de dades que facilitin la personalització i d’eines d’automatització de processos per a la gestió diària de les empreses de comerç i digital.
- Projectes i estudis de consultoria digital per l’assessorament especialitzat, per tal d’assegurar l’èxit en la implementació de solucions i serveis tecnològics necessaris per la posada en marxa de l’estratègia de transformació digital de l’empresa.
c) Requisits:
- Tenir com a mínim establiment a peu de carrer a Catalunya.
- Els projectes a subvencionar s’han de dur a terme a través d’empreses especialitzades del sector que puguin acreditar la seva experiència.
- En el cas de màrqueting digital a les xarxes socials, les accions hauran d’estar dutes a terme per personal de l’empresa amb experiència o una empresa especialitzada que puguin acreditar la seva experiència.
- La despesa mínima subvencionable ha de ser de 1.000 euros.
- És indispensable que el projecte estigui perfectament operatiu abans del 31 de desembre de 2021. Es subvencionen totes les accions dutes a terme durant l’exercici 2021.
- Les solucions tecnològiques (eCommerce, web, APPS, cartellera digital) han d’estar disponibles obligatòriament en llengua catalana.
- En el cas de projectes i/o estudis de consultoria digital, l’empresa encarregada haurà de tenir una experiència en el sector digital de 3 anys i de comerç d’almenys 1 any i la durada del projecte no pot ser inferior a 3 mesos
d) Quantia de la subvenció:
Fins el 70% de les despeses subvencionables amb un màxim de 5.000 euros.
e) Despeses subvencionables:
- Les directament relaciones amb les accions subvencionables.
- Creació, disseny i posicionament de pàgines web (registre del domini, programació, disseny i continguts).
- Contractació d’una empresa externa que ofereixi el servei de community management.
- Enllaços patrocinats o SEM (campanyes de pagament per clic en plataformes com Google Adwords o Facebook) sempre i quan siguin realitzats per personal de l’empresa amb experiència o una empresa especialitzada.
- Creació de perfils professionals a les xarxes socials sempre i quan siguin realitzats per personal de l’empresa amb experiència o una empresa especialitzada
- Màrqueting de continguts
- Monitorització i reputació online.
- Creació d’una botiga online.
- Creació de catàleg online.
- Eines per millorar el posicionament SEO i SEM
- Email marketing (l’enviament de newsletters o mails als clients).
- Cartelleria digital implantada a l’establiment físic i gestió dels continguts sempre i quan reculli dades dels clients (no sent subvencionable una pantalla de TV que no doni aquesta informació).
- Creació de la pròpia aplicació mòbil de l’establiment (APP)
- Sistemes de comptadors de persones
- Sistemes de mesura del tràfic de persones a les diferents àrees de la botiga (mapes de calor)
- Sistemes vídeo analítica per mesurar audiències, interès dels continguts promocionals de les pantalles, reconeixement facial (sexe, edat) per programar continguts dirigits
- Instal·lació de sistemes digitalitzats de punts de recollida (compra de guixetes i/o armaris amb el software
- corresponent).
- En el cas de projectes i/o estudis de consultoria digital, les despeses elegibles seran aquelles que estiguinrelacionades amb la consultoria tècnica, legal, d’anàlisi i definició d’estratègies per tal de l’elaboració d’un pla estratègic de transformació digital de l’empresa.
- En cap cas es subvencionarà màquines de gestor de cobrament en efectiu (TPV), ni solucions ofimàtiques, ni sistemes operatius, office o similars, ordinadors, tauletes, impressores de sobretaula, càmeres fotogràfiques, sessions fotogràfiques, etc.
- Entre d’altres.
f) Documentació:
- Referència de l’Informe de resultat de l’autodiagnosi TIC l’estat inicial (sense l’aplicació de les accions a subvencionar).
- Fotografia de la façana i de l’interior de l’establiment a peu de carrer, parada de mercat.
- Pressupost detallat de les accions a subvencionar
- Memòria detallada de les accions a implementar
3. Programa de suport per a la obertura de comerços i suport a la reforma i millora d’establiments
a) Persones beneficiàries:
Professionals autònoms d’alta al RETA, empreses titulars d’establiments de comerç i serveis, situats a peu de carrer i de parades de mercats municipals sedentaris i no sedentaris.
S’exclouen, les fundacions, les entitats territorials sense ànim de lucre i els gremis i entitats sectorials.
b) Accions subvencionables:
Àmbit 1: recuperació de locals buits, en el que són subvencionables les despeses derivades de la compra, arrendament o concessió administrativa de locals i de l’ampliació de la superfície de venda annexionant un nou local.
Àmbit 2: reforma d’establiments, en el que són subvencionables les despeses derivades de la reforma o millora d’establiments comercials i serveis i de parades de mercats municipals sedentaris (on el sol·licitant n’acrediti la titularitat en, com a mínim, els darrers 10 anys) i parades de mercats no sedentaris (on el sol·licitant n’acrediti la titularitat en, com a mínim, els darrers 5 anys).
c) Requisits:
Àmbit 1:
- En cas de compra, lloguer o autorització d’ús o concessió administrativa, ser el titular del contracte corresponent.
- Els establiments s’han de destinar a l’explotació d’alguna activitat de comerç al detall o serveis.
- Han de disposar del corresponent permís municipal.
- S’acceptaran aquelles sol·licituds amb llicència d’obertura del 2021, encara que el traspàs o el contracte de lloguer o compra correspongui a l’any 2020.
- Queden excloses aquelles inversions que superin els 60.000,00 euros i les concessions administratives corresponents a inauguracions de mercats municipals.
Àmbit 2:
- En el cas de les parades de mercats municipals no sedentaris, el sol·licitant n’ha acreditar la titularitat en, com a mínim, 5 anys.
- En el cas de les botigues a peu de carrer i parades de mercats municipals, el sol·licitant n’ha d’acreditar la titularitat en, com a mínim, 10 anys (acceptant la possibilitat d’acreditar-la a través de la suma amb la titularitat anterior si es tracta d’un familiar de fins a 2on grau).
d) Quantia de la subvenció:
Fins el 50% de les despeses subvencionables, amb un màxim de 5.000 euros.
e) Despeses subvencionables:
Àmbit 1: Les despeses generades per la compra, el lloguer o els tràmits de la concessió administrativa. Aquesta despesa pot complementar-se amb les despeses derivades de l’obertura de l’establiment (obres, projectes d’interiorisme, instal·lacions, mobiliari, actuacions d’embelliment d’aparadors, etc.).
Àmbit 2: Les despeses derivades de les reformes d’obra menor a l’establiment (parada de mercat municipal sedentari o botiga a peu de carrer amb titularitat mínima de 10 anys). No es consideren subvencionables ni les despeses de maquinària ni les de mobiliari. Les despeses derivades de l’adequació de les parades de mercats municipals no sedentaris o la compra de camió-botiga (amb titularitat mínima de 5 anys).
f) Documentació a aportar amb la sol·licitud:
- Annex de dades específiques segons model normalitzat.
- Fotografia de la façana i de l’interior de l’establiment, o de la parada de mercat (previ a la realització de les accions).
- Pressupost detallat o factures (si ja s’ha fet la inversió) de les actuacions.
- Referència de l’Informe de resultat de l’autodiagnosi TIC del CCAM
4. Programa per a la reactivació i transformació de la moda catalana
a) Persones beneficiàries:
Autònoms que estiguin donats d’alta al RETA, i empreses de disseny de moda i empreses tèxtils que es dediquin en exclusiva a la fabricació de productes per al sector de la moda i que hagin emprès o emprenguin accions durant el 2021 per a créixer i abordar els reptes de futur immediat en el nou entorn de mercat, amb projectes que incloguin la transformació digital, la sostenibilitat o la internacionalització de la marca i/o que estiguin en fase de reactivació de la seva marca i/o projecte empresarial.
No podran ser beneficiaris importadors i distribuïdors.
Només podrà ser beneficiari una persona física o jurídica per a cada marca comercial.
b) Accions subvencionables:
- Contractació de serveis professionals per a l’ajut i assessorament en el desenvolupament de projectes de transformació digital.
- Inversió en l’adquisició d’equips i maquinari i altres despeses tecnològiques, relacionades amb la transformació digital.
- Contractació de serveis professionals per a la implementació d’eines i recursos, relacionats amb la sostenibilitat que permetin avançar en el grau d’aplicació dels mateixos (traçabilitat, polítiques de producció, projectes d’economia circulars, gestió logística)
- Contractació de serveis professionals per a l’assessorament en temes relacionats amb la internacionalització (estudis de mercat, elaboració d’agendes comercials)
- Assistència a fires internacionals de moda (presencials i online.
- Qualsevol tipologia d’acció que dugui a terme l’empresa durant el període de recuperació econòmica degut als efectes del COVID19, és a dir, qualsevol acció que pugui suposar per l’empresa un increment del volum de negoci i que l’ajudi a reactivar la fabricació i oferta de productes de moda així com l’estimulació de la demanda, a través de la promoció i comercialització de productes de moda.
c) Requisits:
L’empresa haurà de presentar declaració responsable envers les accions subvencionables programades pel 2021, especificant si tenen a veure amb la transformació digital, la sostenibilitat o/i la internacionalització o bé la reactivació de la marca, degut als efectes del COVID-19 .
Que la despesa mínima subvencionable sigui de 1.000 euros.
Els beneficiaris d’aquest programa són incompatibles amb la resta de programes.
d) Quantia de la subvenció:
El 100% de les despeses subvencionables, fins a un màxim de 3.000 euros.
e) Despeses subvencionables:
- Despeses del personal d’assessorament extern indicant el servei que han realitzat i per a quina acció subvencionable (transformació digital, sostenibilitat i/o internacionalització).
- Despeses de participació a fires internacionals de moda, així com les despeses associades a aquesta acció.
- Despeses en inversió en transformació digital per fomentar la creació de sistemes de venda on-line i la seva logística, cadena de subministrament i promoció digital.
- Despeses en inversió per a l’increment del grau de sostenibilitat a l’empresa o/i el producte i/o a la marca.
- Despeses fixes d’estructura tals com lloguers d’oficines, espais comercials, etc. així com altres despeses variables com compres de productes i matèria primera, despeses de confecció i altres.
Queden excloses les despeses relatives a:
- Sous i salaris
- Subministres
- Amortitzacions i rentings
- Despeses de viatges tals com: bitllets d’avió, dietes, hotels, etc.
- Qualsevol despesa de caràcter intern, que no compti amb una factura emesa per part d’un tercer.