En data 30 de juliol de 2020, ha estat publicada al DOGC, la Resolució TSF/1858/2020, de 15 de juliol, per la qual s’obre la convocatòria d’ajuts extraordinaris, per a l’any 2020, per al manteniment de l’ocupació en microempreses i persones treballadores autònomes, respecte a la qual, a continuació, els detallem els aspectes més rellevants:
-
Objecte de l’ajuda:
S’obre la convocatòria dels ajuts destinats a mantenir l’ocupació dels treballadors contractats a microempreses i per part d’autònoms, perquè els qui s’hagin vist agreujats pel COVID-19 puguin reiniciar la seva activitat, evitant la desocupació de les persones amb les que tenen relació laboral.
-
Beneficiaris:
Poden beneficiar-se de l’ajut les següents persones:
a) Microempreses legalment constituïdes.
b) Autònoms donats d’alta en el règim especial del Treball Autònom de la Seguretat Social (RETA) o una mutualitat del col·legi professional corresponent.
-
Actuacions subvencionables:
Aquesta ajuda s’ha de destinar al manteniment de l’ocupació de les persones treballadores contractades per microempreses i autònoms. Es tindran en compte les persones que formessin part de la plantilla en el moment en què es va declarar l’estat d’alarma, i que s’hagin mantingut durant el període de suspensió de l’activitat, essent que la jornada laboral d’aquestes persones treballadores ha de ser igual o superior al 50%.
Els que obtinguin l’ajut, han de mantenir el 100% de la plantilla existent en el moment de declaració de l’estat d’alarma, com a mínim durant els dotze mesos següents a l’atorgament de l’ajuda.
Les baixes voluntàries dels treballadors, seran considerades plantilla a l’efecte de l’acompliment dels requisits de la subvenció. També tenen aquesta consideració els supòsits en què la relació contractual s’extingeixi per causes objectives o per acomiadament disciplinari quan un o altre sigui declarat o reconegut procedent, la dimissió, mort, jubilació o incapacitat permanent total o absoluta o gran invalidesa de treballador i per fi de la crida de les persones amb contracte fix discontinu, quan aquest no suposi un acomiadament sinó la seva interrupció o per expiració de el temps convingut o realització de l’obra o servei objecte de el contracte, o per resolució durant el període de prova.
-
Requisits:
Per sol·licitar la subvenció s’estableixen dos tipus de requisits, uns específics per al sector, i uns generals que també s’han de complir per optar a l’ajuda.
Requisits específics:
a) Ser microempresa o autònom, que ocupi fins a 10 persones treballadores i tinguin un volum de negoci anual o amb balanç general anual que no superi els 2 milions d’euros, constituïdes legalment i amb establiment operatiu a Catalunya.
b) Que ocupin fins a 10 persones treballadores que hagin vist suspesa la seva activitat a causa de la declaració de l’estat d’alarma.
c) Haver suspès la seva activitat econòmica a causa de la declaració de l’estat d’alarma, o bé haver suspès la seva activitat a conseqüència d’haver patit una reducció dràstica i involuntària de més del 75% de la seva facturació durant el període en què l’activitat econòmica general hagi estat suspesa, en comparació amb el mateix període de l’any anterior.
d) Estar d’alta en el RETA o mutualitat de col·legi professional en el cas de persones autònomes, i estar legalment constituïdes en el cas de microempreses, abans del 14 de març de 2020.
e) Tenir domicili fiscal, i si escau, el centre de treball en un municipi de Catalunya.
f) Presentar la declaració d’altres ajudes que li hagin estat atorgades.
Requisits generals:
a) Presentar declaració sobre si s’han demanat o s’han obtingut altres ajuts públics o privats.
b) En el cas de persones físiques empresàries, estar d’alta en el cens de l’impost sobre activitats econòmiques.
c) Complir amb les normes de política lingüística següents: atendre consumidors en qualsevol de les llengües oficials a Catalunya, i que les senyalitzacions i cartells d’informació general i els documents d’oferta de serveis als consumidors, així com els rètols dels centres de treball, estiguin a el menys redactats en català.
d) No haver estat sancionada amb la sanció accessòria de pèrdua o exclusió en l’accés d’ajuts, bonificacions i beneficis derivats de l’aplicació dels programes d’ocupació o formació professional per a l’ocupació.
e) Estar al corrent de pagament de les obligacions tributàries amb l’Estat i amb la Generalitat, i les obligacions davant la Tresoreria de la Seguretat Social.
f) Respectar la igualtat de tracte i oportunitats en l’àmbit laboral, i per això adoptar mesures destinades a evitar la discriminació entre homes i dones, i no haver estat sancionada amb sancions greus o molt greus o condemnades per aquest concepte.
g) Disposar d’un sistema d’organització i de gestió de la prevenció.
h) Respectar el dret d’accessibilitat per a les persones amb discapacitat.
i) Respectar la normativa vigent en matèria de desenvolupament sostenible.
j) No poden optar a l’ajut les empreses que tinguessin la consideració d’empresa en crisi a 31 de desembre de el 2019.
k) No poden optar a l’ajut les empreses subjectes a una ordre de recuperació pendent, per un ajut percebuda il·legal i incompatible amb el mercat interior.
-
Quantia de l’ajuda:
La quantia de la subvenció és un mòdul econòmic de 4.369,05 euros per persona treballadora de plantilla, per a un màxim de tres unitats de mòdul.
-
Termini de presentació i sol·licitud de l’ajuda:
El termini de presentació de sol·licituds comença el dia 31 de juliol de 2020, i finalitza el dia 30 de setembre de 2020.
La sol·licitud de l’ajut s’ha de fer mitjançant el model normalitzat per Generalitat, i exclusivament de forma telemàtica.
-
Documentació:
A la sol·licitud s’hi ha d’adjuntar la documentació següent:
a) Breu memòria explicativa de l’activitat subvencionable on s’identifiquin el centre o centres de treball en els quals es desenvolupa l’activitat de l’entitat beneficiària i activitat desenvolupada i identificació de les persones treballadores que estiguessin formant part de la seva plantilla en el dia abans de la declaració de l’estat d’alarma.
b) En el cas de professionals col·legiats, presentar el document original de la seva alta a la mutualitat de col·legi professional corresponent.
c) En el cas de societats civils privades, còpia de l’escriptura pública o contracte de constitució.