La transformació digital en el món actual és una realitat innegable. Tant empreses com usuaris es mouen cada vegada més dins la xarxa. Per això, la digitalització és necessària per sobreviure econòmicament parlant. No obstant això, hi ha un punt en el qual encara hi ha molt per fer: la digitalització del comerç minorista.
A continuació podrà veure quina és la situació actual del comerç minorista i el seu entorn. També comentarem els motius pels quals és important afrontar aquest repte de digitalització. I a més, parlarem de les iniciatives que està portant a terme l’executiu actual.
Quina és la situació actual dels comerços minoristes?
El sector retail o minorista suposa el 5,5% del PIB espanyol i el formen uns 750.000 comerços segons dades del CEC. Actualment, els petits comerços creen gairebé un 10,4% de l’ocupació estatal (Font: sage.com). Una mica menys, el 8,07% de l’oferta de treball, segons statista.com es concentra en el comerç minorista. Els comerços minoristes, per tant, representen una part important de l’economia i el PIB nacional. A l’hora de veure els motius del problema cal considerar com els comerços minoristes fan front a la digitalització.
L’any 2016, el sector retail va créixer un 3,6% respecte 2015. Aquest any 2018 la previsió d’inversions del comerç minorista arriba als 4.000 milions d’euros (Font: eleconomista.es).
Segons dades de 2017 i primer trimestre del 2018, només el 19,61% dels comerços minoristes de més de 10 treballadors venen online (Font: INE). A més, la majoria dels comerços que compten amb web pròpia la fan servir bàsicament per donar a conèixer el seu negoci i promocionar els seus productes. Els percentatges d’empreses del sector retail que venen productes online encara són molt baixos.
Encara són molts els passos que donar pel que fa a la digitalització del comerç minorista.
La urgent necessitat de la digitalització del comerç minorista
El sector comercial ha sofert múltiples canvis en els últims anys en part a causa dels avenços tecnològics. Alguns dels aspectes bàsics són els següents:
La realitat palpable del comprador
Fins no fa tant de temps, no hi havia més opció que anar a la botiga física per fer la compra. No obstant això, ara hi ha una infinitat de plataformes electròniques que ens porten aquests mateixos productes a casa. El comerç online ens fa molt més còmode el procés de compra.
Això ho nota més la gent que no viu a les grans ciutats. Anteriorment, aquestes persones havien de desplaçar-se a la ciutat més propera cada vegada que necessitaven alguna cosa. La possibilitat de tenir-ho tot a cop de clic és temptadora i atreu a un gran nombre de clients.
Experiència de compra personalitzada
Tampoc l’experiència de compra personalitzada és ja un punt a favor dels petits comerços. Avui dia hi ha plataformes capaces de saber què ha comprat abans una persona i quins són els seus hàbits i gustos. El big data està a l’ordre del dia. D’aquesta manera, es poden fer suggeriments personalitzades i procurar una atenció personalitzada també al client en línia.
Arriba un punt en què l’usuari online s’habitua a aquestes comoditats i deixa de trobar a faltar l’experiència de la compra presencial. Fins i tot en el sector de la moda, les xifres de vendes de les plataformes online són aclaparadores. El 2017 un 23,2% dels majors de 15 anys van comprar roba online (Font: elpais.com).
Les grans empreses de venda online
Els gegants virtuals, com Amazon o eBay, acumulen una gran quota de mercat. No obstant això, cada dia hi ha més companyies que se sumen a aquesta tendència. Així la digitalització del comerç minorista és l’única manera que aquests petits comerços els facin front.
Una infinitat d’empreses de venda online d’una infinitat de productes i serveis s’han llançat al mercat en els últims anys. La gran majoria d’aquestes empreses són de recent creació.
La realitat és que tots els experts apunten que la millor opció és una combinació d’ambdues fórmules. I aquí el comerciant minorista juga amb avantatge. La seva experiència de venda directa al client final hauria de ser crucial, però no pot oblidar el seu procés de digitalització. Terry Von Bibra, director general d’Alibaba a Europa, per exemple, parlava en aquesta entrevista sobre la combinació dels dos mons, el de la botiga física i el de venda online.
La millor fórmula, sobretot en sectors de venda de producte físic, és el mix d’online i offline. La venda per ambdós canals ofereix un ventall de possibilitats més gran, aglutinant públics de diferents generacions i tendències de compra. A més, les possibilitats d’innovació en aquesta combinació de tots dos mons és encara molt gran.
Iniciatives per impulsar la digitalització del comerç minorista
Ja s’estan duent a terme iniciatives perquè aquests petits comerços es sumin a l’era de la digitalització i es facin competitius. Una d’elles és la impulsada per la Cambra de Comerç i el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. El pressupost assignat és de 6 milions d’euros i el seu pla d’acció afectarà 35.000 comerços nacionals.
La idea és, en definitiva, aplicar la innovació i la modernització en aquests comerços per aconseguir que siguin més competitius. Es treballaran diverses àrees, però hem de destacar que es posarà èmfasi en les habilitats en matèria de comerç electrònic, màrqueting digital i client digital. Sens dubte es tracta d’una bona oportunitat per impulsar la digitalització.
Observatori del Comerç 4.0
El Govern ha impulsat recentment la creació d’aquest nou òrgan amb la idea de fer que el comerç minorista pugui anar avançant cap a la transformació digital. La intenció és fer un estudi de les tendències i canvis del sector per definir unes línies de treball determinades. D’aquesta manera es pot ajudar els petits comerços a fer front a una digitalització que els està costant abordar.
En definitiva, ja ha vist que la digitalització del comerç minorista és encara una tasca pendent, tot i que cada vegada més urgent. No obstant això, s’estan impulsant iniciatives per aconseguir aquest objectiu. Sens dubte, el camí passarà per obrir-se cada vegada més al comerç electrònic i adaptar les estratègies de màrqueting i comercials al nou client digital.
Des de Calders Economistes animem als comerciants minoristes a sumar-se al procés de digitalització. Compti amb els nostres serveis d’assessoria a les províncies de Girona i Barcelona en qualsevol moment.