El passat 26 de setembre de 2022 va entrar en vigor la reforma de Llei Concursal, d’acord amb la transposició de la Directiva (UE) 1023/2019, sobre marcs de reestructuració preventiva, exoneració de deutes i inhabilitacions, i sobre mesures per augmentar l’eficiència dels procediments de reestructuració, insolvència i exoneració de deutes. Fins a l’actualitat, el 90% dels concursos de creditors que presenten les persones físiques acaben en liquidació. La nova normativa introdueix una sèrie de canvis dirigits a:
- Que les empreses viables que es troben en dificultats tinguin accés a una reestructuració preventiva.
- Afavorir els procediments de segona oportunitat per empresaris o persones físiques insolvents.
- Agilitzar els procediments concursals, reduint la seva durada.
- Procediment especial per microempreses i autònoms.
Així mateix, la nova reforma concursal també estableix altres novetats, com els plans de reestructuració. Aquests plans de reestructuració és un procediment pre-concursal dirigit a empreses amb dificultats, quan es detecten indicis de probabilitat d’insolvència. En aquest sentit, es crea la figura, d’expert en reestructuracions, per actuar en aquest tipus de situacions.
Si tens una consulta o necessites assessorament pots contactar amb la nostra assessoria per a empreses.
Respecte als procediments de segona oportunitat, es simplifiquen els seus tràmits, i s’articulen dues modalitats d’exoneració:
- Exoneració amb liquidació de la massa activa
- Exoneració amb un pla de pagaments i sense liquidació prèvia del patrimoni del deutor
Es manté la impossibilitat d’exonerar crèdits públics, excepte un topall de 10.000,00€ per deutor públic.
En relació a l’agilització dels procediments destaquen els següents punts:
- Es limita la durada del procediment concursal a 12 mesos, si bé per la complexitat del concurs el jutge podrà ampliar aquest termini.
- S’elimina l’exigència que el jutge aprovi el pla de liquidació.
- Als concursos sense massa, es podrà prescindir de l’administració concursal.
Finalment el procediment especial per microempreses i autònoms, pretén agilitzar aquests procediments per aquest tipus d’empreses, simplificant els procediments. En primer lloc, cal indicar per microempreses la Llei Concursal entén a les empreses que:
- Tinguin menys de 10 treballadors o una plantilla mitja de menys de 10 treballadors durant l’any anterior a la sol·licitud del procediment.
- Tingui un volum de negoci inferior a 700.000,00 euros o un passiu inferior a 350.000,00 euros, segons els últims comptes anuals tancats.
Per aquest tipus d’empreses es podran seguir dos itineraris en el concurs:
- Procediment de continuació, quan entre el deutor i creditors puguin arribar a una solució acordada a la insolvència.
- Procediment de liquidació ràpida, és a dir, la liquidació de l’empresa, mirant sempre que sigui possible l’alienació de l’empresa o unitat productiva en funcionament.