En data 29 de setembre de 2022 ha estat publicada al BOE la Llei 18/2022, de 28 de setembre, de creació i creixement d’empreses, que té l’objectiu de facilitar la creació de noves empreses i reduir els obstacles a què s’enfronten per a créixer, siguin d’origen regulador o financer, per a aconseguir un increment de la competència en benefici dels consumidors, de la productivitat en el nostre teixit productiu, de la resiliència de les nostres empreses i de la capacitat per crear llocs de treball de qualitat.
Aquesta llei modifica, entre d’altres, la Llei de Societats de Capital i la Llei de suport als emprenedors i la seva internacionalització, amb l’objectiu d’agilitzar i facilitar la creació d’empreses, establint mesures enfocades a agilitzar la creació d’empreses i millorar-ne la regulació.
Una de les principals mesures introduïdes és la modificació respecte al capital social mínim per a la constitució de societats de responsabilitat limitada, reduint-se aquest a un mínim d’1 euro, suprimint-se així l’exigència de 3.000 euros de capital social mínim fins ara vigent. Es preveu que les societats de responsabilitat limitada que tinguin un capital que no arribi als 3.000 euros hauran de destinar a la reserva legal una xifra almenys igual al 20% del benefici, fins que la reserva, juntament amb el capital social, assoleixi l’import de 3.000 euros. En cas de liquidació, si el patrimoni de la societat fos insuficient per a pagar les obligacions socials, els socis respondran solidàriament de la diferència entre l’import de 3.000 euros i la xifra de capital subscrita. Tanmateix, respecte a les societats anònimes, el capital social necessari seguirà sent d’un mínim de 60.000 euros.
Com a conseqüència de la mencionada reducció de capital social mínim, s’elimina la possibilitat que una societat opti per constituir-se en règim de formació successiva, ja que era un règim concebut per a possibilitar la constitució d’una SL quan aquesta no arribava al capital social mínim de 3.000 euros.
Per altra banda, en el marc de la lluita contra la morositat en les operacions comercials, la nova Llei de creació i creixement d’empreses incorpora diverses mesures, com l’impuls de la transparència respecte als períodes de pagament de les operacions comercials, creant-se amb aquest fi un Observatori Estatal de la Morositat Privada, el qual publicarà anualment un llistat d’empreses moroses.
Així mateix, s’amplia l’obligació d’expedir i remetre factures electròniques en totes les relacions comercials amb empreses i autònoms, per tal de garantir una major traçabilitat i control de pagaments, i s’incorporen incentius pel compliment dels terminis de pagament, per exemple, impedint l’accés a una subvenció pública o ser entitat col·laboradora en la seva gestió en cas de no complir amb els terminis de pagament establerts a la Llei de Morositat. També es reforça la normativa de contractació pública per tal de garantir que s’aboni, dins de termini, el preu pactat amb els subcontractistes.
Com a mesura contra la morositat, s’introdueix així mateix l’obligació que les societats mercantils indiquin a les seves memòries anuals el període promig de pagament als seus proveïdors, o el nombre de factures pagades en un període inferior al màxim establert a la normativa de morositat.