Sol·licitud de subvencions
Els informem que es troba oberta la convocatòria per a la sol·licitud de les subvencions destinades al finançament del programa “Ocupació + Transformació”, referent a les inversions del component 23, “Nous projectes territorials per al reequilibri i l’equitat. Emprenedoria i microempreses” a Catalunya, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, per a l’any 2023.
La convocatòria ha estat efectuada mitjançant la Resolució EMT/436/2023, de 15 de febrer, de conformitat amb l’Ordre EMT/247/2021, de 27 de desembre, per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades al finançament del programa “Ocupació + Transformació”, modificada per l’Ordre EMT/148/2022, de 17 de juny. El termini de sol·licitud es troba actualment obert, des de les 9:00h del 20 de febrer de 2023, fins les 15:00h de l’1 de març de 2023.
A continuació, es detallen els aspectes més rellevants de les citades subvencions:
OBJECTE DE LA SUBVENCIÓ:
L’activitat subvencionada consisteix en el manteniment de l’ocupació del nombre de treballadors que tingui contractada la microempresa, o el treballador autònom, amb centre de treball ubicat a Catalunya, en el moment en què es sol·licita la subvenció, i mantenir-los durant un mínim de 6 mesos des de la data en què es realitza la sol·licitud, mentre, a més, el beneficiari durà a terme una actuació que faciliti la transició de la seva activitat productiva cap a l’economia verda o cap a la transformació digital, segons la línia de subvenció sol·licitada.
S’estableixen dues línies de subvencions: totes dues fan referència a les actuacions enfocades al manteniment de l’ocupació durant un període mínim de 6 mesos, però la Línia 1 es concreta en la realització d’accions per a facilitar la transició productiva de la seva activitat cap a l’economia verda, i la Línia 2 fa referència a la transició productiva de la seva activitat cap a l’economia digital.
Aquestes accions de transició seran de caràcter formatiu i s’hauran de dur a terme, com a màxim, fins al dia 31 d’agost de 2023. Es tractarà, per exemple, de la participació en accions de formació finançades amb fons públics, en formació bonificada o programada per les empreses o en formació privada.
BENEFICIARIS:
Podran ser beneficiaris d’aquestes subvencions:
- Les microempreses, amb qualsevol forma jurídica (incloses les comunitats de béns, les associacions i les fundacions amb activitat econòmica, i els treballadors autònoms), que tinguin entre 1 i 5 treballadors assalariats en el moment de sol·licitar la subvenció, que tinguin almenys un centre de treball a Catalunya, i que el volum de negoci del darrer exercici disponible no sigui superior a 2 milions d’euros.
- Les cooperatives i les societats laborals que tinguin fins a 5 socis treballadors en el moment de sol·licitar la subvenció, que tinguin almenys un centre de treball a Catalunya, i que el volum de negoci anual del darrer exercici disponible no sigui superior a 2 milions d’euros. Les cooperatives han d’haver optat per la modalitat d’assimilats a persones treballadores per compte d’un altre, a efectes de la Seguretat Social.
No es podrà ser beneficiari de més d’una de les línies de subvenció simultàniament, sens perjudici de la sol·licitud subsidiària d’ambdues.
Els requisits per a poder obtenir aquesta subvenció són els següents:
- Estar al corrent de les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat de Catalunya i de les obligacions davant la Seguretat Social. No es pot resoldre l’atorgament de l’ajuda ni ordenar cap pagament sense que s’hagi acreditat el compliment d’aquest requisit, que s’ha de complir al llarg de tot el període subvencionable.
- No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de persona beneficiària que preveu l’article 13 de la Llei 38/2003, General de Subvencions.
- Respecte a l’àmbit laboral de l’entitat, si escau, d’acord amb allò que estableixen els articles 45-47 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, elaborar i aplicar un pla d’igualtat, i complir les obligacions establertes sobre aquests plans en el Reial decret 901/2020, de 13 d’octubre. Igualment, en matèria d’igualtat retributiva, complir les obligacions que estableix el Reial Decret 902/2020, de 13 d’octubre.
- Utilitzar un llenguatge inclusiu i no sexista ni androcèntric en els comunicats i la publicitat, tant escrita com audiovisual.
- Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de Política Lingüística.
- No haver estat sancionada, en resolució ferma, per la comissió d’una infracció greu en matèria d’integració laboral de persones amb discapacitat o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, durant l’any anterior a la convocatòria, de conformitat amb el text refós de la Llei sobre Infraccions i Sancions en l’Ordre Social, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 5/2000, de 4 d’agost, o, si ha estat sancionada, haver aplicat les mesures correctores previstes i haver abonat les quantitats requerides per aquest concepte.
- No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries per haver exercit o tolerat pràctiques laborals discriminatòries per raó de sexe o gènere.
- Complir el que estableix la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes.
- Respectar el dret a l’accessibilitat per a les persones amb discapacitat d’acord amb la Llei 13/2014, de 30 d’octubre, d’accessibilitat.
- Respectar la normativa vigent en matèria de desenvolupament sostenible.
- Complir el que estableix l’article 13.5 de la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i a l’adolescència, segons el qual el personal de les entitats les activitats de les quals suposin l’accés i l’exercici a les professions, oficis i activitats que impliquin contacte habitual amb menors, no pot haver estat condemnat per sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i la indemnitat sexual, que inclou l’agressió i l’abús sexual, l’assetjament sexual, l’exhibicionisme i la provocació sexual, la prostitució i l’explotació sexual i la corrupció de menors, així com el tràfic d’éssers humans.
- Complir la normativa sobre propietat intel·lectual.
- Complir l’article 55.2 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i adherir-se al codi ètic que figura com a annex a l’Acord GOV/85/2016, de 28 de juny.
- Estar donada d’alta en el cens d’empresaris, professionals i retenidors, en els supòsits en què sigui obligatori.
- Declarar si ha demanat o ha obtingut altres ajudes públiques o privades per a la mateixa activitat, i fer constar la relació detallada amb l’entitat concedent i la quantitat sol·licitada o obtinguda.
- No incórrer en doble finançament sobre el mateix cost, procedents de qualssevol altres administracions o ens públics, nacionals o internacionals i expressament a càrrec del pressupost de la UE.
- Ser la persona física o jurídica titular del compte bancari indicat a la sol·licitud de l’ajuda a l’efecte d’ingrés de la subvenció.
- Complir qualsevol altra obligació legal o reglamentària que pugui afectar-la.
- Fer publicitat de les subvencions rebudes, d’acord amb la base 8 de l’Ordre EMT/247/2021, de 27 de desembre.
- Respectar les condicions de la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no discriminació, així com les normes i mesures dictades pel Departament d’Igualtat i Feminismes en el seu desenvolupament, i en conseqüència no promoure desigualtats per qualsevol dels motius als quals es refereix l’article 1 de la citada Llei, d’acord amb el que es preveu a l’article 31.3.
També es preveuen requisits específics per al cas de microempreses i treballadors autònoms: hauran de tenir entre 1 i 5 persones assalariades en el moment de sol·licitar la subvenció, i el volum de negoci del darrere exercici disponible no haurà de superar els 2 milions d’euros. Així mateix, hauran de disposar d’almenys un centre de treball a Catalunya, i s’estableix com a data límit d’inici de l’activitat econòmica dels sol·licitants de la subvenció, l’1 de desembre de 2021, segons la informació del certificat acreditatiu de la data d’alta a l’IAE de la persona física o jurídica sol·licitant. Tampoc podran haver estat beneficiaris d’aquest ajut o d’un altre similar.
El compliment dels requisits s’haurà d’acreditar mitjançant declaracions responsables incloses en la sol·licitud, o la presentació de la documentació corresponent.
QUANTIA DE LA SUBVENCIÓ:
Els fons disponibles per a aquesta subvenció es distribueixen en un 50% per a cadascuna de les línies.
La quantia màxima de la subvenció serà de 5.000,00 € a tant alçat per empresa beneficiària, amb l’objecte de compensar una part dels costos salarials dels treballadors assalariats de la microempresa o dels treballadors autònoms.
PROCEDIMENT DE SOL·LICITUD:
Serà obligatòria la tramitació electrònica en totes les fases del procediment, havent de presentar les sol·licituds, declaracions responsables i la documentació exigible segons els models normalitzats i seguint les indicacions disponibles en la Seu electrònica de la Generalitat de Catalunya i en el Canal Empresa.
PAGAMENT I JUSTIFICACIÓ:
Una vegada dictada la resolució d’atorgament, es procedirà al pagament anticipat de la totalitat de l’import de la subvenció.
La justificació de l’execució de les actuacions subvencionades s’inicia l’endemà de la finalització del termini d’execució, és a dir, l’1 de setembre de 2023, i les persones beneficiàries disposen d’un termini de 15 dies hàbils per a presentar la documentació justificativa.
RÈGIM DE COMPATIBILITAT DE LES SUBVENCIONS:
No podran ser beneficiàries d’aquestes subvencions les persones físiques o jurídiques que han obtingut l’ajut del programa Ocupació + Transformació regulat a la Resolució EMT/2094/2022, de 29 de juny.
Des de Calders, oferim servei d’Assessorament per a empreses, pots contactar-nos si tens dubtes, estarem encantats d’ajudar-te.