Els informem que, en data 21 de febrer de 2023, ha estat publicada al BOE la Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció.
Aquesta normativa estableix l’obligació d’implementar, en un termini determinat, l’anomenat “canal de denúncia” a les empreses i organismes, públics i privats, que tinguin contractats 50 o més treballadors; i té per finalitat així mateix atorgar una protecció adequada enfront de les represàlies que puguin patir les persones que, coneixedores de les infraccions de les organitzacions públiques o privades per les quals treballen, presten serveis o hi tenen connexió, puguin denunciar-les.
Temps límit per a implementar el canal de denúncia
A partir de l’entrada en vigor d’aquesta normativa, les empreses i organismes públics i privats de 250 treballadors, o més, tenen 3 mesos (fins al 13 de juny de 2023) per a crear o adaptar els seus sistemes d’informació interna (és a dir, el canal de denúncia). Respecte a les empreses d’entre 50 i 249 treballadors, així com en el cas dels municipis amb menys de 10.000 habitants, se’ls concedeix un termini fins a l’1 de desembre de 2023 per a crear o adaptar aquests sistemes.
El sistema intern d’informacions (“canal de denúncia”) és un canal a través del qual les persones que tinguin coneixement d’infraccions o vulneracions de la normativa, realitzades per part de les organitzacions públiques o privades per les quals treballen, presten serveis o hi tenen algun dels tipus de connexió definits a la norma, podran denunciar les infraccions comeses. El responsable de la seva implementació serà l’òrgan d’administració o de govern de cada entitat o organisme obligat.
Com implementar un canal de denúncia efectiu
Per a desenvolupar aquest canal de denúncia, cal crear un sistema d’informació interna que permeti, fins i tot, denúncies anònimes, que permeti comunicacions (“denúncies”) tant escrites com verbals, així com el seguiment i evolució de la comunicació per part del denunciant. També cal establir una persona responsable d’aquest sistema, i polítiques, mecànica i garanties del canal, a més d’un procediment de gestió d’informacions. S’ha de garantir així mateix una publicitat clara i accessible del canal de denúncia, ja que ha de ser fàcilment accessible.
La normativa defineix els mitjans de protecció i les garanties de confidencialitat amb les que ha de comptar aquest sistema d’informació intern. Així mateix, es crea un canal extern de comunicacions, és a dir, una autoritat pública davant la qual es podran efectuar denúncies, i garantirà així mateix la protecció dels denunciants, denominada Autoritat Independent de Protecció de l’Informant (A.A.I.).
Es concedeix un sistema de protecció al denunciant, “informant”, prohibint les possibles represàlies sobre aquest i atorgant-li mesures de suport, com ara d’assessorament o financeres. Fins i tot es preveuen mesures d’exempció de la responsabilitat i mesures atenuants de la sanció per a l’informant de bona fe, per aquells casos en què la persona que hagi participat en la comissió d’una infracció administrativa sigui la informant de l’existència de la mateixa infracció.
Així mateix, les infraccions relacionades amb l’incompliment dels requisits definits a la normativa podran ascendir fins a 1 milió d’euros, en casos d’infraccions molt greus per part de persones jurídiques.
A tall més gràfic i resumit, els deixem a continuació una taula respecte als terminis dels què disposen les empreses i organismes, segons diferents factors, per a implementar o adaptar els seus sistemes d’informació interna:
Des de Calders, oferim servei d’Assessorament per a empreses, pots contactar-nos si tens dubtes, estarem encantats d’ajudar-te.