Principals novetats tributaries 2023
El passat desembre es van publicar la Llei dels Pressupostos Generals i el Real Decret Llei 20/2022 de mesures de resposta econòmica. A continuació es detallaran les principals novetats que afecten els Impostos d’IVA, IRPF i IS entre d’altres mesures que han entrat en vigor a partir del 01 de gener del 2023.
A més a més també els hi recordem la nova reducció de l’IVA en alguns productes determinats.
Per qualsevol dubte o ampliació d’informació en alguns dels àmbits exposats, pots contactar amb el departament fiscal de Calders.
1.IRPF
Amb efectes des de 1 de gener del 2023 i vigència indefinida es modifica la llei 35/2006 del IRPF.
- Reducció per obtenció de rendiments del treball
Es modifica ampliant el numero de contribuents en els que els hi serà aplicable la reducció ampliada per rendiments del treball i s’augmenten els imports de les reduccions.
Aquesta reducció s’aplicarà a els contribuents amb rendiments nets del treball inferiors a 19.747,50 euros sempre que no tinguin rentes, excloses les exemptes, diferents de les del treball, superiors a 6.500 euros.
Les noves quanties de la reducció son les següents:
a) Contribuents amb rendiments nets del treball iguals o inferiors a 14.047,50 euros: 498 euros anuals.
b) Contribuents amb rendiments nets del treball entre 047,50 i 19.747,50 euros: 6.498 euros menys el resultat de multiplicar per 1,14 la diferencia entre el rendiment del treball i 14.047,50 euros anuals.
- Obligació de declarar
El límit excloent de la obligació de declarar en el cas de percebre els rendiments del treball previstos en el article 96.3 de la LIRPF (Més d’un pagador amb el segon pagador superior a 1500€) s’eleva a 15.000 euros. (abans els límit era de 14.000 euros)
- Determinació del tipus de retenció
S’estableix que l’import de la retenció sobre els rendiments del treball que s’abonin en el mes de gener del 2023 es realitzaran tenint en compte la normativa vigent a 31/12/2022.
- Reducció per a empresaris o professionals que determinin el seu rendiment per el mètode d’estimació directa
Es modifica ampliant el numero de contribuents en els que els hi serà aplicable la reducció ampliada per rendiments d’activitat econòmica i s’augmenten els imports de les reduccions.
Aquesta reducció s’aplicarà a els contribuents amb rendiments nets de les seves activitats econòmiques inferiors a 19.747,50 euros sempre que no tinguin rentes, excloses les exemptes, diferents de les activitats econòmiques , superiors a 6.500 euros.
Les noves quanties de la reducció son les següents:
– Contribuents amb rendiments nets d’activitats econòmiques iguals o inferiors a 14.047,50 euros: 498 euros anuals.
– Contribuents amb rendiments nets d’activitats econòmiques entre 047,50 i 19.747,50 euros: 6.498 euros menys el resultat de multiplicar per 1,14 la diferencia entre les activitats econòmiques i 14.047,50 euros anuals.
- Reducció per empresaris en Estimació directe simplificada
Per el any 2023 s’augmenta al 7 % el percentatge de deducció per el conjunt de les provisions deduïbles i les despeses de difícil justificació.
- Reducció per empresaris en Estimació objectiva
Per el any 2023 s’augmenta al 10 % el percentatge de la reducció a els rendiments nets dels mòduls obtinguts en el any 2023.
- Prorroga dels límits excloents el mètode d’estimació objectiva
Es prorroguen per l’any 2023 els límits quantitatius que es venien aplicant en els exercicis anteriors.
- Límits reducció a la base imponible de les aportacions i contribucions empresarials a sistemes de previsió social
Amb efectes des de l’1 de gener de 2023, com límit màxim conjunt per a les aportacions o contribucions a sistemes de previsió social, s’aplicarà la menor de les quantitats següents:
-
- El 30% de la suma dels rendiments nets del treball i d’activitats econòmiques percebuts individualment a l’exercici.
- 1.500 euros anuals.
Aquest límit s’incrementarà en els següents supòsits, en les quanties que s’indiquen:
- En 8.500 euros anuals, sempre que tal increment provingui de contribucions empresarials, o d’aportacions del treballador al mateix instrument de previsió social per import igual o inferior al resultat d’aplicar a la respectiva contribució empresarial els següents coeficients:
En tot cas s’aplicarà el coeficient 1 quan el treballador obtingui a l’exercici rendiments íntegres del treball superiors a 60.000 euros procedents de l’empresa que realitza la contribució.A aquests efectes, les quantitats aportades per l’empresa que derivin d’una decisió del treballador tindran la consideració d’aportacions del treballador. - En 4.250 euros anuals, sempre que tal increment provingui de:
- aportacions als plans de pensions d’ocupació simplificats de treballadors per compte propi o autònoms;
- o d’aportacions pròpies que l’empresari individual o el professional realitzi a plans de pensions d’ocupació, dels que sigui promotor i, a més, partícip o a Mutualitats de Previsió Social de les que sigui mutualista, així com que realitzi a plans de previsió social empresarial o assegurances col·lectives de dependència de les quals, al seu torn, sigui acceptant i assegurat.
A més, es manté el límit de 5.000 euros anuals per a les primes a assegurances col·lectives de dependència satisfetes per l’empresa que ja existia anteriorment.
- Tipus de gravamen del estalvi a l’IRPF
Nova escala aplicable a la base liquidable del estalvi que sumant la escala estatal i autonòmica queda de la següent manera:
També és d’aplicació a els contribuents que es beneficien del règim especial de treballadors desplaçats a territori espanyol i els contribuents que tinguessin la seva residencia a l’estranger per les circumstancies senyalades en els art. 8.2 i 10.1 de la LIRPF.
- Deducció per maternitat
A partir del 01/01/2023 es modifiquen els requisits per a poder aplicar la deducció per maternitat:
a)Les dones amb fills menors de tres anys amb dret a l’aplicació del mínim per descendent poden minorar la quota diferencial fins a 1200 euros anuals per cada fill menor de tres anys fins que el menor tingui els tres anys sempre i quan es compleixin algun dels següents requisits:
- En el moment del naixement del menor és percebin prestacions contributives o assistencials del sistema de protecció de l’atur.
- En el moment del naixement del menor o en qualsevol moment posterior estiguin donades d’alta en el règim corresponent de la Seguretat Social o mutualitat amb un període mínim, en aquest cas, de 30 dies cotitzats.
La deducció es calcularà de manera proporcional al número de mesos del període impositiu posteriors al moment en el qual compleixin els requisits, sempre que, durant aquests mesos, cap dels progenitors percebi, en relació aquest menor, el complement d’ajuda per a la infància previst en la Llei que estableix l’ingrés mínim vital tret que el percebessin abans de l’1 de gener de 2023.
Quan es tingui dret a la deducció per haver-se donat d’alta en la Seguretat Social o mutualitat amb posterioritat al naixement del menor, la deducció corresponent al mes en què es compleixi el període mínim cotitzat de 30 dies s’incrementarà en 150 €.
- Retenció sobre rendiments procedents de la propietat intel·lectual.
El percentatge de retenció sobre els rendiments del treball derivats de l’elaboració d’obres literàries, artístiques o científiques (que, amb caràcter general és el 15 per cent) serà del 7 per cent quan el volum de tals rendiments íntegres corresponent a l’exercici immediat anterior sigui inferior a 15.000 euros i representi més del 75 per cent de la suma els rendiments íntegres d’activitats econòmiques i del treball obtinguts pel contribuent en aquest exercici.
Aquests percentatges es reduiran en un 60 per cent quan els rendiments obtinguts pel perceptor tinguin dret a la deducció en la quota prevista en l’article 68.4 de la Llei de l’IRPF (deducció per rendes obtingudes a Ceuta i Melilla) i, per a l’exercici 2023, també quan es tracti de rendiments obtinguts per contribuents amb residència habitual i efectiva a l’Illa de la Palma (D.A. 53a LIRPF introduïda per LPGE per a 2023).
El percentatge de retenció sobre els rendiments procedents de la propietat intel·lectual, qualsevol que sigui la seva qualificació serà del 15 per cent. (abans 19 per cent.)
No obstant això, serà aplicable el 7 per cent:
– Quan el volum de tals rendiments íntegres corresponent a l’exercici immediat anterior sigui inferior a 15.000 euros i representi més del 75 per cent de la suma dels rendiments íntegres d’activitats econòmiques i del treball obtinguts pel contribuent en aquest exercici.
– Quan es tracti dels rendiments d’activitats professionals establerts reglamentàriament.
– Quan es tracti de bestretes a compte derivats de la cessió de l’explotació de drets d’autor que es vagin a devengar al llarg de diversos anys.
- Imputació de rendes immobiliàries.
El percentatge d’imputació del 1,1 previst en l’article 85 de la LIRPF resultarà d’aplicació en el cas d’immobles localitzats en municipis en els quals els valors cadastrals hagin estat revisats, modificats o determinats mitjançant un procediment de valoració col·lectiva general, sempre que haguessin entrat en vigor a partir d’1 de gener de 2012.
2. IMPOST DE SOCIETATS
- Tipus de gravamen reduït (Llei 31/2022)
Amb efectes pels períodes impositius que s’iniciïn a partir de l’ 01 de gener del 2023 i amb vigència indefinida, es redueix del 25% al 23% el tipus de gravamen per les entitats les quals l’import net de xifra de negocis del període impositiu immediat anterior sigui inferior a 1 milió d’euros. Aquest tipus de gravamen del 23% i del 15% està previst per entitats de nova creació que realitzin activitats econòmiques i obtinguin una base imposable positiva. No s’aplicarà a les societats patrimonials.
- Amortització accelerada de vehicles (Llei 31/2022)
Es podran amortitzar multiplicant per 2 el coeficient d’amortització lineal màxim previst en les taules oficials, les inversions en vehicles elèctrics nous FCV, FCHV, BEV, REEV O PHEV (segons definicions del Reglament General de Vehicles, aprovat pel Real Decret 2822/1998, de 23 de desembre) que estiguin afectes a activitats econòmiques i que entrin en funcionament en els períodes que s’iniciïn el 2023, 2024 i 2025.
3. IVA (IMPOST SOBRE EL VALOR AGEGIT)
Localització de realització de prestacions de serveis (Llei 31/2022)
Amb efectes des de 1 de gener del 2023, s’entenen localitzades en l’àmbit d’aplicació de l’IVA les següent prestacions de serveis, sempre i quan el destinatari no estigui radicat en la UE però utilitzi o exploti els serveis en el territori d’aplicació de l’impost:
- Els serveis de publicitat, consultoria i informàtica quan el destinatari no actuï com empresari o professional.
- Serveis financers o d’assegurances quan el destinatari tingui la condició d’empresari o professional.
- Els serveis d’arrendament de mitjans de transport el destinatari dels quals, tingui o no la condició d’empresari o professional.
- Inversió del subjecte passiu (Llei 31/2022)
Amb efectes l’01 de gener del 2023, s’afegeix que també estaran subjectes a IVA per inversió del subjecte passiu (destinatari de l’operació), les entregues del rebuig de plàstic i de material tèxtil (rebuig d’articles inservibles de draps, cordills, cordes o cordatges).
S’exclou de l’aplicació del mecanisme d’inversió del subjecte passiu i per tant serà el prestador que repercutirà la quota d’IVA:
- les prestacions de serveis d’arrendament d’immobles subjectes i no exemptes de l’Impost, que siguin efectuades per persones o entitats no establertes en el territori d’aplicació de l’impost. D’aquesta manera es facilita que puguin acollir-se al règim general de deducció i devolució establert en la Llei de l’impost.
- Els serveis d’intermediació en l’arrendament d’immobles efectuats per empresaris o professionals no establerts. En particular, quan l’arrendador presta el servei d’arrendaments exempts d’IVA.
- Modificació base imposable per les quotes d’IVA incobrables per impagament del deutor. (Llei 31/2022)
Amb efectes l’01 de gener del 2023,
- Es permet la modificació de la base imposable en cas de crèdits incobrables com a conseqüència d’un procés d’insolvència declarada per un òrgan jurisdiccional d’un altra estat membre de l’UE.
- A efectes de modificar la base imposable, es rebaixa l’import mínim de la base imposable de 300 euros a 50 euros quan el destinatari morós tingui la condició de consumidor final.
- Es flexibilitza el procediment incorporant la possibilitat de substituir la reclamació judicial o requeriment notarial previ al deutor per qualsevol altra mitjà que acrediti fefaentment la reclamació del cobrament a aquest deutor.
- S’amplia de 3 a 6 mesos el termini per procedir a la recuperació de l’IVA des de que el crèdit és declarat incobrable (6 mesos des de la data emissió de la factura o 1 any en cas de grans empreses). Podran acollir-se a aquest nou termini de 6 mesos, els subjectes passius de l’IVA que a data de l’entrada en vigor d’aquesta norma, no hagués vençut encara el termini per la modificació.
- Redució en el tipus d’IVA (Llei 31/2022 i RD-Llei 20/2022)
– Es prorroga fins els 30 de juny del 2023 l’aplicació del tipus reduït 4% a les entregues, importacions i adquisicions intracomunitàries de mascaretes quirúrgiques d’un sol ús.- Amb efectes 01/01/2023 i fins els 31/12/2023 s’aplicarà el tipus d’IVA del 5% a les entregues, importacions i adquisicions intracomunitàries de gas natural, briquetes i “pellets” procedents de la biomassa i a la fusta per llenya.El recàrrec d’equivalència per les entregues de “pellets” procedents de la biomassa i a la fusta per llenya serà del 0,625%– Les vacunes i proves diagnòstiques per combatre la Sars-Covid mantindran el tipus d’IVA del 0,00% fins el 30/06/2023.– Amb efectes 01/01/2023 i fins els 30/06/2023, s’aplicarà el tipus d’IVA del 5% (abans el 10%) a les entregues, importacions i adquisicions intracomunitàries dels següents productes:
-
- Els olis d’oliva i de llavors.
- Les pastes alimentaries.
El recàrrec d’equivalència d’aquestes operacions serà del 0,625%.
No obstant, si a partir del 01/05/2023 la taxa d’inflació interanual del mes de març és inferior al 5,5%, el tipus d’IVA aplicable d’aquests productes tornarà a ser del 10%.
- Amb efectes 01/01/2023 i fins els 30/06/2023, s’aplicarà el tipus d’IVA del 0,00% (abans el 4%) a les entregues, importacions i adquisicions intracomunitàries dels següents productes:
- El pa comú, així com el pa comú congelat i la massa del pa comú congelada destinada a l’elaboració del pa comú.
- Les farines panificables
- Els següents tipus de llet produïda per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols.
- Els formatges
- Els ous
- Les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubèrculs i cereals, que tinguin la condició de productes naturals d’acord amb el Codi Alimentari i les disposicions dictades pel deu desenvolupament.
El recàrrec d’equivalència d’aquestes operacions serà del 0,00%.
No obstant, si a partir del 01/05/2023 la taxa d’inflació interanual del mes de març és inferior al 5,5%, el tipus d’IVA aplicable d’aquests productes tornarà a ser del 4%.
- Amb l’objectiu d’accentuar la perspectiva de gènere, passen a tributar al tipus impositiu del 4% els tampons, compreses i “protegeslips”, els preservatius i altres anticonceptius no medicinals.
ALTRES MESURES
- Moratòria comptable: Es prorroga durant els exercicis 2022, 2023 i 2024 la moratòria comptable, és a dir, la no consideració de les pèrdues sofertes en el 2020 i 2021 com a causa de dissolució per pèrdues prevista a la Llei de Societats del Capital, amb l’objectiu de permetre que les empreses viables puguin disposar d’un termini suficient i definitiu per normalitzar la seva situació.
- Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE): S’afegeixen nous grups:
- Grup 848: serveis d’oficina flexible, coworking i centre de negocis.
- Grup 864: escriptors i guionistes
- Grup 869: professionals relacionats amb activitats artístiques i culturals no classificades en la secció tercera (grup 869)
- Grup 889: guies de muntanya
- Grup 034: compositors, lletristes, arranjadors i adaptadors musicals. Grup 861: s’afegeix en aquest grup la professió d’artistes fallers.
- Interès legal del diner i interès de demora del deute tributari: A partir de 01/01/2023:
INTERÉS LEGAL DEL DINER: 3,25% (any 2022: 3,00%)
INTERÉS DEMORA TRIBUTARI: 4,0625% (any 2022: 3,75%)
- Indicador Públic de Rendes d’Efectes Múltiples (IPREM)
IPREM DIARI: 20,00 euros
IPREM MENSUAL: 600,00 euros
IPREM ANUAL (12 pagues): 7.200,00 euros