Des de Calders Economistes, els hi detallem els passos a tenir en compte alhora d’obrir un establiment de restauració per tal de facilitar tots els processos administratius.
Obrir un establiment de restauració
Els establiments de restauració, per tal de poder dur a terme la seva activitat, han de disposar de la corresponent habilitació municipal d’activitat, i alhora, complir unes condicions específiques del seu sector. A més, pel fet d’oferir productes comestibles i begudes alcohòliques estan sotmesos a una sèrie de normatives que vetllen pel benestar i salut públiques.
Per poder iniciar la seva activitat, els bars, bars musical, sala de festes o karaoke, restaurant, restaurant bar, restaurant musical, cafè teatre i cafè concert, tots ells locals d’accés públic, han de seguir els procediments següents per a la seva legalització:
-
Comunicació prèvia o sol·licitud de llicència municipal
Depenent de l’activitat a desenvolupar i de l’aforament del local, el procediment serà diferent:
1. Comunicació prèvia:
En cas que l’aforament del local sigui de menys de 150 persones, s’haurà d’efectuar la comunicació prèvia de l’inici de l’activitat a l’ajuntament corresponent, i aportar la documentació que aquest requereixi sobre el local i l’entitat que desenvolupi l’activitat.
2. Llicència municipal:
Hauran de sol·licitar la llicència municipal els locals d’aforament superior a 150 persones. Tanmateix, també s’haurà de sol·licitar en els casos següents:
- Establiments oberts al públic de règim especial en municipis de més de 50.000 habitants o que tinguin les competències delegades.
- Establiments en els que s’exerceixen activitats de naturalesa sexual.
- Establiments oberts al públic de caràcter no permanent desmuntable, en els que s’hi inclouen els espectacles de circ.
3. Altres tipus de llicències o permisos d’abast més ampli:
Correspon a aquelles discoteques i sales de ball amb aforaments de més de 150 persones i determinats casos i activitats.
Dins d’aquest tràmit, l’organisme corresponent vetllarà per tal de que es compleixin les condicions d’accessibilitat, incidència ambiental i prevenció d’incendis dels locals que vulguin iniciar la seva activitat, tot sota el control de l’entitat ambiental de control (EAC), qui procedirà a inspeccionar els locals per tal d’assegurar l’adequació de les instal·lacions elèctriques i de gas, la cambra de residus, les sortides de fums, l’alçada de local, els serveis higiènics, l’aïllament acústic i la potència instal·lada a les cuines, entre d’altres, per tal de que compleixin tots els requisits necessaris per donar inici a l’activitat.
A continuació s’exposa un quadre resum dels tipus d’establiment segons si han d’efectuar comunicació prèvia a l’Ajuntament, si necessiten obtenir llicència municipal, o bé si necessiten altres llicències o permisos de caràcter més ampli per desenvolupar determinades activitats:
OBRIR UN ESTABLIMENT DE RESTAURACIÓ |
|||
TIPUS D’ESTABLIMENT |
COMUNICACIÓ PRÈVIA A L’AJUNTAMENT |
LLICÈNCIA MUNICIPAL |
ALTRES LLICÈNCIES O PERMISOS MÉS AMPLIS |
Establiments amb aforament per menys de 150 persones |
X |
||
Establiment amb aforament per més de 150 persones |
X |
||
Establiments oberts al públic de règim especial en municipis de més de 50.000 habitants o que tinguin les competències delegades |
X |
||
Establiments en els que s’exerceixin activitats de naturalesa sexual |
X |
||
Establiments de caràcter no permanent desmuntable (ex. circs) |
X |
||
Discoteques i Sales de Ball amb aforament per més de 150 persones en les que es desenvolupen determinades activitats |
X |
-
Terrasses
En el cas de que es vulgui procedir a la instal·lació d’una terrassa, caldrà adreçar-se a l’Ajuntament del municipi corresponent per tal de sol·licitar els permisos necessaris.
Per tal de legalitzar la terrassa, cal que un enginyer realitzi un projecte amb plànols que justifiquin que el local compleix amb la normativa vigent. Aquest projecte s’haurà d’entregar a l’Ajuntament, qui farà una revisió documental i elaborarà un informe de deficiències que haurà de ser contestat per l’enginyer. Tanmateix, la entitat ambiental de control (EAC) farà una inspecció del local per comprovar la realitat del mateix amb el contingut del projecte, i si totes aquestes actuacions resulten ser favorables, l’Ajuntament concedirà la llicència per a la instal·lació de la terrassa.
-
Dret d’admissió
En aquests locals també es poden determinar les condicions d’accés als mateixos, comunicant-ho en tot cas a l’Administració.
Per tal d’exercir el dret d’admissió, cal tenir en compte dos aspectes:
1. Condicions:
- L’exercici del dret d’admissió no pot comportar en cap cas discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió, discapacitat, orientació sexual, identitat de gènere o qualsevol altra condició o circumstància personal o social de les persones.
- Les condicions d’accés han de ser concretes i objectives, mai arbitràries ni improcedents. Tampoc poden anar contra els costums vigents de la societat.
- Les condicions s’han de recollir en un rètol visible, del qual s’ha de trametre còpia a l’Administració, a qui també s’hauran d’informar totes les modificacions que es facin respecte el dret d’accés.
2. Rètol informatiu:
- Per exercir el dret cal disposar del rètol que recull les condicions degudament segellat per l’Administració. Aquest rètol ha de romandre obligatòriament a l’establiment, en un lloc visible, i s’ha de col·locar als accessos del mateix, no obstant, si hi ha taquilles, s’haurà de col·locar en aquestes. També es pot col·locar a l’interior del local.
- El rètol ha de tenir les següents característiques: 30 cm d’amplada, 20 cm d’alçada, i una lletra de 36 punts.
Per tal de poder exercir el dret d’admissió, cal dirigir una instància al Departament d’Interior de la Generalitat, comunicant el tipus d’activitat que es desenvolupa en el local i de les condicions d’accés que es volen estipular, i pagant la corresponent taxa. Un cop efectuada la comunicació, l’Administració procedirà a comprovar que es compleixin els límits i requisits establerts legalment. Si tot és correcte, l’Administració emetrà resolució concedint el dret d’admissió a exercir a l’establiment segons les condicions comunicades, resolució que s’haurà de conservar la còpia autèntica signada a l’establiment on es desenvolupi l’activitat.
-
Fulls de reclamació
Tots els establiments oberts al públic han de tenir fulls de reclamació a disposició dels clients. A més s’han de tenir col·locats cartells que informin sobre aquest fet.
-
Alcohol i tabac
La llei prohibeix la venda i subministrament d’alcohol a menors d’edat. També prohibeix fumar als espais tancats de bars, restaurants, i altres establiments oberts al públic.
1. Respecte l’alcohol:
Cal que el local col·loqui el corresponent cartell en el qual informi de la prohibició de venda i subministrament d’alcohol a menors d’edat.
2. Respecte el tabac:
Cal que el local col·loqui el cartell corresponent conforme està prohibit fumar en el mateix. No obstant, només estarà permès fumar als espais a l’aire lliure, que són aquells no coberts, o els coberts com a molt amb dos parets, murs o paraments laterals.
Els hotels i hostals poden disposar d’un 30% de les seves habitacions per a destinar-les a fumadors. Però aquestes hauran d’estar separades de les altres. Sempre hauran de ser les mateixes, i hauran de tenir una ventilació independent.
Per qualsevol dubte referent al procés d’obertura d’un establiment de restauració, no dubti en contactar amb el nostre departament jurídic. Si has d’obrir un establiment de restauració compti amb nosaltres!