En data 26 de juny de 2022 ha estat publicat al BOE el Reial Decret-Llei 11/2022, de 25 de juny, pel que s’adopten i es prorroguen determinades mesures per respondre a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, per fer front a situacions de vulnerabilitat social i econòmica, i per la recuperació econòmica i social de l’illa de La Palma, mitjançant el qual s’adopten diverses mesures per fer front a aquestes situacions, entre les quals trobem les següents:
1. Mesures relatives a l’arrendament d’habitatges:
L’apartat tretze de l’article 1 del Reial Decret-Llei 11/2022 modifica l’article 46 del Reial Decret-Llei 6/2022, de 29 de març, que estableix una limitació extraordinària de l’actualització anual de la renda dels contractes d’arrendament d’habitatge, estenent l’aplicació d’aquesta limitació.
Per aquest motiu, es prorroga fins al 31 de desembre de 2022 la limitació extraordinària de l’actualització anual de la renda dels contractes d’arrendament d’habitatge, regulada a l’article 18 de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d’Arrendaments Urbans, de manera que, en defecte d’acord entre les parts en relació amb l’increment aplicable, l’actualització de la renda no podrà superar el resultat d’aplicar la variació anual de l’Índex de Garantia de Competitivitat, el qual actualment està situat en el 2%.
A més, es manté que en el cas que l’arrendador sigui un gran tenidor, el pacte amb l’arrendatari no podrà suposar un increment superior a la variació anual de l’Índex de Garantia de Competitivitat a la data de l’actualització, prenent com a mes de referència per l’actualització el que correspongui a l’últim índex que estigués publicat a la data d’actualització del contracte.
Per altra banda, la disposició final segona del Reial Decret-Llei 11/2022 modifica els terminis establerts al Reial Decret 401/2021, de 8 de juny, i pel qual s’estableix el procediment pel reconeixement de la compensació als propietaris i arrendadors, per les mesures urgents adoptades per a fer front a la COVID-19. Les sol·licituds per a obtenir la compensació es podrà presentar fins al 31 de gener de 2023.
2. Suspensió dels procediments de desnonament:
Els articles 29 i 30 del Reial Decret-Llei 11/2022 amplien fins al 31 de desembre de 2022 la suspensió dels procediments de desnonament i de llançament per aquelles llars vulnerables que s’enfrontin a aquests procediments, respecte del seu habitatge habitual, amb l’acció coordinada dels òrgans judicials i dels serveis socials competents, incloses aquelles llars afectades per un procediment de llançament del seu habitatge habitual que no es derivin de contractes d’arrendament, quan existeixin persones dependents, víctimes de violència sobre la dona o menors d’edat a càrrec seu.
En aquest darrer supòsit, es preveu la facultat del jutge de suspendre el llançament quan els propietaris dels immobles siguin persones físiques o jurídiques titulars de més de 10 habitatges, sol·licitant els informes oportuns als serveis socials per valorar la situació de vulnerabilitat econòmica de les persones que hi viuen sense cap títol.
En aquests casos, s’han de tenir en compte també els supòsits ja regulats en què mai es podrà dictar la suspensió, per exemple, quan l’entrada o permanència a l’immoble s’hagi produït mitjançant intimidació o violència, o quan existeixin indicis racionals que l’habitatge s’estigui utilitzant per realitzar activitats il·lícites, entre d’altres.
Igualment, en cas que no s’ofereixi una solució residencial al llarg dels tres mesos següents a l’emissió de l’informe dels serveis socials, els propietaris de l’immoble podran sol·licitar una compensació, sempre que s’acrediti el perjudici econòmic ocasionat.
Així mateix, també s’amplia el termini durant el qual els arrendadors i titulars de l’habitatge afectat per la suspensió extraordinària prevista al Reial Decret-Llei 11/2020, de 31 de març, podran presentar la sol·licitud de compensació prevista a la disposició addicional segona del Reial Decret-Llei 37/2020, de 22 de desembre, de mesures urgents per fer front a les situacions de vulnerabilitat social i econòmica en l’àmbit de l’habitatge i en matèria de transports. Aquest termini per a la presentació de sol·licituds s’ha ampliat fins al 31 de gener de 2023, havent de justificar la compensació que es consideri procedent.
3. Línia d’ajuts directes per a la indústria gas intensiva:
El present Reial Decret-Llei preveu una ampliació de la línia d’ajuts directes per a la indústria gas intensiva, amb l’objectiu de compensar les majors despeses en què incorren les empreses per l’augment del cost del gas, amb la conseqüent pèrdua de competitivitat.
D’aquesta manera, s’estenen les ajudes, inicialment previstes al Reial Decret-Llei 6/2022, de 29 de març, a altres sectors en què concorren les mateixes circumstàncies, ampliant el número de CNAES de la línia d’ajudes, concretament, als següents:
- Acabat de tèxtils.
- Indústries extractives n.c.o.p.
- Fabricació de productes abrasius i productes minerals no-metàl·lics n.c.o.p.
- Fabricació de productes químics bàsics.
- Fabricació de productes bàsics de ferro, acer i ferroaliatges.
- Fabricació d’altres productes ceràmics.
- Fabricació de ciment, calç i guix.
- Producció de metalls preciosos i d’altres metalls no ferris.
- Pintures, vernissos, tintes d’impremta i massilla.
Aquestes ajudes van ser concebudes inicialment com una primera reacció per recolzar les indústries en què els costos energètics derivats del consum de gas suposaven un alt percentatge dels costos totals de producció i, per tant, es veien especialment afectades per la pujada dels preus. Per aquest motiu, s’amplia el marc de suport a la indústria, estenent les ajudes a altres sectors que no es van incloure inicialment, però que també s’han vist afectats pels increments dels costos energètics.
La sol·licitud s’haurà de presentar a la Seu Electrònica de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, emplenant el formulari electrònic que s’hi troba a disposició. Aquest formulari es pot presentar des del 15 de juliol fins al 31 d’agost de 2022.
4. Mesures tributàries:
La principal novetat fiscal és que amb efectes des del 01 de juliol i fins el 31 de desembre del 2022 es rebaixa l’IVA de l’electricitat del 10% al 5% pels consumidors amb una potència contractada inferior o igual a 10 KW, sempre que el preu mitjà aritmètic del mercat majorista de l’electricitat corresponent al mes anterior al de l’últim dia del període de facturació hagi superat els 45 euros per MWh.
També es prorroga fins a 31 de desembre del 2022, el tipus del 4% d’IVA per les entregues, importacions i adquisicions intracomunitàries de les màscares quirúrgiques.
5. Altres mesures referents a l’energia:
Davant la tendència a l’alça de preus, es prorroga fins a 31 de desembre del 2022 la bonificació extraordinària de 20 cèntims per litre de combustible que va començar a funcionar l’ 1 d’abril i que estava prevista la seva finalització el 30 de Juny.
Com a nova mesura de protecció als consumidors, es congela el preu de venda de la bombona de butà a 19,55 euros fins a 31 de desembre del 2022.