En data 27 de març de 2021, s’ha publicat en e DOGC, RESOLUCIÓ SLT / 845/2021, de 26 de març, per la qual es prorroguen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia del COVID -19 en el territori de Catalunya.
Les mesures establertes en la citada Resolució, entraran en vigor en data 29 de març de 2021 fins a les 00:00 del dia 10 d’abril de 2021. A continuació, es detallen les mesures més rellevants.
1. Restricció d’entrada i sortida del territori de Catalunya:
Es manté la restricció d’entrada i sortida del territori de Catalunya, excepte pels desplaçaments justificats.
Està permesa la circulació quan es tracti de transport de mercaderies, i també es permeten els desplaçaments pel desenvolupament de les competicions esportives autoritzades, les quals, s’han de desenvolupar d’acord amb el que preveu el Pla d’acció per al desconfinament esportiu.
2. Limitació de la mobilitat dins el territori de Catalunya:
Es permet l’entrada i sortida de persones de cada comarca només en els casos exceptuats anteriorment, i quan les persones que integren la bombolla de convivència es desplacin a una comarca diferent de la comarca en què resideixen habitualment, sempre que es mantingui la integritat de aquesta bombolla i es compleixin les mesures relatives a reunions i trobades familiars i de caràcter social, limitades a un màxim de sis persones en espais públics a l’aire lliure i de quatre persones en espais públics tancats, excepte que es tracti de convivents.
Es permeten els desplaçaments per al desenvolupament de les competicions esportives autoritzades, així com, els desplaçaments motivats pel desenvolupament d’activitats docents i també d’activitats d’intervenció socioeducativa per a l’atenció i formació a persones amb discapacitats, necessitats especials o situació de vulnerabilitat que comportin sortides del centre educatiu, i d’activitats de l’àmbit de l’oci educatiu permeses
Queden prohibits tots els desplaçaments i la circulació per les vies públiques entre les 22.00 hores i les 06.00 hores, a excepció dels desplaçaments de caràcter essencial, els quals s’han de justificar adequadament.
3. Empreses de serveis i comerç minorista:
En relació a la prestació de serveis, sempre que sigui possible, s’ha de fer sense contacte físic amb els clients. No obstant això, es pot dur a terme la prestació de serveis que impliqui un contacte personal proper sempre que es concertin amb cita prèvia de manera individual i que les persones encarregades de la seva prestació disposin dels equips de protecció adequats.
L’obertura a públic dels establiments i locals comercials de venda al detall queda condicionada als requisits següents:
a) Que tinguin una superfície de venda igual o inferior a 800 metres quadrats.
b) Que es redueixi a l’30% el seu aforament permès per llicència o autorització de l’activitat.
c) En el cas d’establiments i locals comercials amb una superfície de venda de més de 800 metres quadrats, que delimitin l’espai d’obertura al públic a l’esmentada superfície i redueixin l’aforament a l’30% de el que correspondria segons l’aforament total permès per llicència o autorització de l’activitat aplicat a aquesta superfície.
d) Que els establiments han d’aplicar de manera rigorosa les mesures higièniques, de prevenció i de seguretat establertes per fer front a la COVID-19 en el Pla sectorial de comerç.
Queden exceptuats els establiments comercials dedicats a la venda de productes essencials, de productes higiènics, els centres de veterinària, les llibreries, les perruqueries, els centres d’estètica, els concessionaris d’automòbils i els centres de jardineria, que poden romandre oberts sigui el que sigui la seva superfície, i amb les mesures previstes en el pla sectorial de comerç.Es permet l’obertura a públic dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials, condicionada al fet que es compleixin els requisits següents:
a) Els establiments i locals comercials que es troben ubicats dins dels centres comercials, galeries comercials o recintes comercials estan subjectes a les condicions d’obertura i a les excepcions establertes.
b) Les zones comuns i de pas dels centres i recintes comercials es troben subjectes també a la limitació de l’aforament a l’30% de l’autoritzat. Els centres comercials, galeries comercials i recintes comercials han d’establir sistemes de control d’aforament i fluxos que garanteixin les mesures de control d’aglomeracions en els establiments i locals que es troben ubicats en ells i també als accessos dels propis centres comercials o recintes comercials, inclosos els aparcaments. Es restringeix l’accés i l’ús de les zones recreatives, com a zones infantils, ludoteques o àrees de descans.
c) Compleixin amb les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades.
d) Compleixin estrictament les mesures previstes en el corresponent pla sectorial aprovades pel PROCICAT. Es manté la suspensió d’obertura a públic dels locals i establiments de restauració integrats en centres, galeries o recintes comercials. Es poden establir sistemes de recollida al local dels productes adquirits per telèfon o via internet, sempre que garanteixin una recollida esglaonada que eviti aglomeracions a l’interior de el local o en el seu accés, i també sistemes de repartiment a domicili.
4. Activitats culturals, d’espectacles públics, recreatives i esportives.
Els locals i els espais en què es desenvolupen activitats culturals d’arts escèniques i musicals, com teatres, cinemes, auditoris i circs, amb programació artística estable, tant en recintes tancats com a l’aire lliure, i els espais especialment habilitats per a la realització d’espectacles públics, poden obrir limitant l’aforament al 50% de l’autoritzat i amb un nombre màxim de 500 persones per sala i sessió o actuació. En tot cas, tots els assistents han d’estar asseguts i s’ha de garantir una bona ventilació dels espais tancats mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació.
Les activitats esmentades anteriorment, si es desenvolupen a l’aire lliure o bé en espais físics tancats que compleixin amb les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades, i sempre que, tant les que es desenvolupen a l’aire lliure com en espais físics tancats, també garanteixin les mesures de control d’aglomeracions, poden obrir, respectant el límit de l’aforament al 50%, fins a un màxim de 1.000 persones per sessió o actuació, totes assegudes, i amb assignació prèvia de seients i registre previ.
Els arxius, les biblioteques, els museus, les sales d’exposicions, galeries d’art i els centres de creació i arts visuals han de subjectar les activitats a l’aforament del 50% de l’autoritzat i a les mesures contingudes en els corresponents plans sectorials aprovats pel PROCICAT.
Les instal·lacions i els equipaments esportius a l’aire lliure poden obrir i utilitzar-se sempre que es compleixin les condicions següents:
- Es garanteixi que no es supera el següent percentatge de l’aforament autoritzat, el 50% en les instal·lacions i els equipaments a l’aire lliure i del 30% en les instal·lacions i els equipaments en espais tancats, a excepció de les piscines, en què l’ocupació permesa pot arribar a el 50% de l’aforament autoritzat.
- S’estableixi un control d’accés.
- Es garanteixi una bona ventilació dels espais tancats mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació.
- Els vestidors poden reobrir. No obstant això, l’ús dels vestidors és excepcional per a les que utilitzin el servei de piscina, si n’hi ha, i per a les que no tinguin possibilitat de canviar-se en un altre espai d’ús privatiu i no compartit abans o després de l’activitat esportiva.
- Es permet el desenvolupament d’activitats grupals amb subjecció a les següents condicions:
a) En instal·lacions i equipaments en espais tancats que acreditin el compliment de les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades, es poden dur a terme sempre que es respecti el límit de l’aforament al 30% i, excepte en les piscines, que les activitats es puguin desenvolupar amb mascareta.
b) En instal·lacions i equipaments en espais tancats que no estiguin inclosos en el supòsit anterior, es poden dur a terme sempre que no concentrin a més de sis persones, inclosa la persona que és la professora o monitora, si escau, i, excepte a les piscines, que les activitats es puguin desenvolupar amb mascareta.
c) En instal·lacions i equipaments en espais a l’aire lliure es poden dur a terme respectant el límit de l’aforament al 50%.
- A les instal·lacions i els equipaments en espais tancats s’ha de concertar cita prèvia.
- Es compleixin les indicacions dels plans sectorials aprovats pel PROCICAT.
Es permet el desenvolupament de totes les competicions esportives a Catalunya, que s’han de desenvolupar d’acord amb el que preveu el Pla d’acció per al desconfinamient esportiu de Catalunya. A excepció de les competicions d’àmbit estatal i internacional de futbol i de bàsquet de caràcter professional que, en aplicació de la normativa específica estatal, s’han de desenvolupar sense presència de públic, la resta de competicions permeses es poden desenvolupar amb presència de públic amb subjecció a les següents condicions:
a) En instal·lacions i equipaments a l’aire lliure, amb subjecció a l’aforament del 50% de l’autoritzat i un nombre màxim de 1.000 persones.
b) En instal·lacions i equipaments en espais tancats, amb subjecció a l’aforament del 30% de l’autoritzat i un nombre màxim de 500 persones. S’ha de garantir la ventilació mínima establerta en la normativa vigent en matèria d’instal·lacions tèrmiques d’edificis.
c) En instal·lacions i equipaments en espais tancats que compleixin les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades per a tots els espais i locals oberts a el públic i es garanteixin les mesures de control d’aglomeracions, respectant el límit de l’aforament al 30%, poden assistir fins a un màxim de 1.000 persones.
d) En el que no preveu aquesta Resolució, l’organització de la disposició de públic en esdeveniments esportius s’ha de fer d’acord amb els paràmetres previstos en el Pla d’acció per al desconfinament esportiu de Catalunya i sempre amb seient preassignat.
Es manté el tancament a el públic dels parcs i fires d’atraccions, incloent tot tipus d’estructures no permanents desmuntables, excepte d’aquelles que corresponen a una sola atracció d’ús infantil en l’espai d’ubicació autoritzat, i també el tancament dels establiments de activitats lúdiques infantils privades en espais tancats. Es suspenen la resta d’activitats recreatives que puguin reunir més de sis persones que no pertanyin a la mateixa bombolla de convivència o que puguin suposar un contacte personal proper.
5. Activitats d’hostaleria i restauració:
Els establiments d’hostaleria i restauració poden obrir amb subjecció a les condicions següents:
- El consum s’ha de realitzar sempre a taula.
- A l’interior, l’aforament es limita al 30% de l’autoritzat i s’ha garantir una distància mínima degudament senyalitzada de dos metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents. S’ha de garantir la ventilació de l’espai mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació.
- A les terrasses s’ha de garantir una distància mínima degudament senyalitzada de dos metres entre comensals de taules o grups de taules diferents.
- Es limita a quatre el nombre màxim de comensals per taula o agrupació de taules, llevat que pertanyin a la bombolla de convivència.
- S’ha de garantir la distància d’un metre entre persones d’una mateixa taula, excepte per a persones que pertanyin a la bombolla de convivència. El tipus i grandària de taula han de permetre que es garanteixin aquestes distàncies.
- El servei només es pot dur a terme de les 7:30 hores a les 17.00 hores. Els clients no podran romandre en l’establiment fora d’aquesta franja horària. Aquesta franja horària no és aplicable als serveis de restauració dels centres de treball destinats a les persones treballadores, als serveis de restauració integrats en centres i serveis sanitaris, sociosanitaris i socials per donar servei exclusivament a les persones que realitzen prestació laboral i a les persones que estan ingressades, i als serveis de menjador de caràcter social, per a les persones usuàries del servei.
- Les activitats de restauració per servir a domicili o per a recollida dels clients a l’establiment es podran dur a terme durant tot l’horari d’obertura de l’establiment, d’acord amb el règim horari.
- Els establiments d’hostaleria poden donar també servei de restauració exclusivament a les persones allotjades en horari de sopar fins a les 22:00 hores.
- S’han de complir sempre totes les indicacions de el Pla sectorial de la restauració aprovat pel PROCICAT.
6. Horaris de tancament:
L’horari d’obertura a el públic de les activitats permeses per aquesta Resolució és el corresponent a cada activitat, sense que en cap cas pugui superar la franja entre les 06.00 hores i les 21.00 hores, en general; la franja entre les 06.00 hores i les 22.00 hores, en cas d’activitats culturals i per a la recollida en l’establiment en els serveis de restauració, i la franja entre les 06.00 hores i les 23.00 hores per a l’activitat de prestació de serveis de restauració a domicili.
La restauració en àrees de servei de vies de comunicació per a professionals de transport no queda subjecta a cap franja horària.
S’exceptuen d’aquesta limitació les activitats de caràcter essencial. En cap cas aquest caràcter essencial s’aplica a la venda de begudes alcohòliques en horari entre les 21.00 i les 6.00 hores.