A continuació els hi detallem les mesures establertes en matèria laboral del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), el Reial decret llei 15/2020, de 21 d’abril, de mesures urgents complementàries per donar suport a l’economia i l’ocupació.
-
Pròrroga del caràcter preferent del treball a distància i del dret d’adaptació de l’horari i la reducció de jornada.
S’estableix una pròrroga de dos mesos per a l’aplicació de mesures ja contemplades en data 18 de març de 2020, i és que, durant els dos mesos posteriors a la finalització de la vigència de l’estat d’alarma, seguirà ostentant caràcter preferent, si és tècnica i raonablement possible, el treball a distància.
Així mateix, s’estableix també que, durant aquest període, les persones treballadores per compte aliè que acreditin deures de cura pel que fa a cònjuge o parella de fet, o familiars per consanguinitat fins a segon grau, tindran dret a accedir a l’adaptació de la seua jornada i / o a la reducció de la mateixa.
-
Noves causes per a la situació legal de desocupació.
Les relacions laborals que es trobessin en període de prova, i que s’haguessin extingit a instància de l’empresa a partir del dia 9 de març de 2020, tindran la consideració de situació legal de desocupació, independentment de la causa que va causar l’extinció.
També es trobaran en aquesta situació les persones que, a partir del dia 1 de març de 2020, van resoldre voluntàriament la seva relació laboral per tenir un compromís ferm respecte a un contracte laboral per part d’una altra empresa, i que finalment aquesta última, arran de la crisi de l’COVID-19, hagués desistit de la mateixa. Aquesta circumstància s’ha d’acreditar mitjançant comunicació escrita de l’empresa desistint de la formalització del contracte laboral a què s’havia compromès, com a conseqüència de la crisi ocasionada per l’COVID-19.
-
Disponibilitat excepcional dels plans de pensions.
S’estableixen una sèrie de normes per a disposar de plans de pensions, d’entre les quals destaquen les següents:
- Els partícips de plans de pensions del sistema individual i associat, i del sistema d’ocupació d’aportació definida o mixtos, i de prestació definida o mixtos, podran accedir als plans de pensions d’estar afectats per un ERTO, per la suspensió d’obertura a el públic d’establiments o el cessament d’activitat, derivats de la crisi ocasionada pel COVID-19.
- L’accés al pla de pensió haurà de justificar-se depenent de l’afectació ocasionada, és a dir, qui es trobi afectat per un ERTO haurà d’aportar un certificat de l’empresa que ho acrediti, en cas que el titular del pla de pensions sigui un empresari que ha hagut de tancar l’obertura a el públic del seu establiment a causa de l’COVID-19, haurà de presentar una declaració responsable, i en el cas d’un autònom que ha cessat la seva activitat durant l’estat d’alarma, haurà de presentar un certificat expedit per l’AEAT respecte el cessament de l’activitat.
- L’import dels plans de pensions als quals es podrà accedir, dependrà de cadascuna de les circumstàncies anteriorment exposades, per això, el treballador afectat per un ERTO podrà accedir a l’import corresponent als salaris nets deixats de percebre fins a la fi de l’estat d’alarma i un mes addicional, l’empresari que ha hagut de suspendre l’obertura a el públic del seu establiment, i els autònoms que hagin cessat la seva activitat durant l’estat d’alarma, podran accedir als ingressos nets estimats deixats de percebre fins a la fi de l’estat d’alarma i un mes addicional.
- L’accés a el pla de pensions s’ha d’efectuar en el termini màxim de set dies hàbils des de la presentació de la documentació que acredita l’obtenció dels imports anteriorment esmentats.
-
Suspensió de terminis en l’àmbit d’actuació de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
S’estableix que el període de vigència de l’estat d’alarma, no computarà a efectes dels terminis de les comprovacions de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, ni per al compliment de requeriments. No obstant, s’exceptuen les actuacions de comprovació i requeriments derivats de situacions vinculades a l’estat d’alarma, o aquelles d’especial gravetat o urgència.
-
Ampliació de les causes d’ERTE per força major.
S’estableix una ampliació de les causes per les quals es pot realitzar un ERTO per força major.
Concretament s’estableix que, per a aquelles activitats no suspeses pel Decret 463/2020 d’estat d’alarma, i altres disposicions decretades, i que per tant mantenen la seva activitat, s’entendrà que concorre força major en relació als contractes i reduccions de jornada aplicables a la part d’activitat que no queda afectada pel manteniment de la mateixa.
-
Ampliació del pagament de deutes a la Seguretat Social.
S’estableix que empreses i treballadors puguin sol·licitar l’ajornament en el pagament de deutes amb la Seguretat Social que haguessin de pagar entre els mesos d’abril i juny de 2020. L’esmentat ajornament tindrà les següents particularitats:
- S’aplicarà un interès de l’0,5%.
- Les sol·licituds d’ajornament s’han de presentar dins dels deu primers dies naturals de cada un dels terminis d’ingrés corresponents.
- L’ajornament es concedirà mitjançant resolució, s’amortitzarà mitjançant pagaments mensuals, i determinarà un termini d’amortització de 4 mesos per cada mensualitat sol·licitada a partir del mes següent al què aquella s’hagi dictat, sense que excedeixi en total de 12 mensualitats.
- La sol·licitud d’ajornament comportarà la suspensió de procediment recaptatori respecte als deutes afectades pel mateix.
Cal tenir en compte que l’ajornament serà incompatible amb la moratòria.
-
Modificació de la Llei sobre infraccions i sancions en l’ordre social.
S’estableixen modificacions a la Llei sobre Infraccions i Sancions en l’Ordre Social, concretament pel que fa a les infraccions dels empresaris, entitats de formació, entitats que assumeixin l’organització de les accions de formació professional per a l’ocupació programada per les empreses, treballadors per compte pròpia i assimilats.
En aquest sentit, es considera infracció molt greu efectuar declaracions, o informar dades falses o inexactes que donin lloc a que les persones treballadores obtinguin o gaudeixin indegudament de prestacions, així com el pacte amb els seus treballadors o persones beneficiàries per obtenir aquestes prestacions, o per eludir el compliment de les obligacions que els correspongui en matèria de prestacions.
En el cas de infraccions molt greus, s’entén que l’empresa incórrer en infracció per cada una de les persones que hagin sol·licitat, obtingut o gaudeixin de forma fraudulenta de les prestacions de Seguretat Social.
Concretament, en el cas anteriorment exposat, l’empresa respondrà solidàriament de la devolució de les quantitats indegudament percebudes per la persona treballadora, no obstant, sempre que no concorri dol o culpa de l’esmentada persona treballadora, l’empresa respondrà directament de la devolució.
Així mateix, l’empresa també respondrà solidàriament de la devolució de les quantitats indegudament percebudes per les persona treballadora, en el supòsit de que es doni ocupació com a treballadors a beneficiaris o sol·licitants de pensions o prestacions de la Seguretat Social no compatibles amb el treball per compte aliè, i en el cas que s’incrementi indegudament la base de cotització del treballador que provoqui un augment en les prestacions que procedeixin així com la simulació de la contractació laboral per a l’obtenció indeguda de prestacions.
També, les empreses que contractin o subcontractin la realització d’obres o serveis corresponents a la pròpia activitat, han de respondre solidàriament de la infracció que cometi l’empresa contractista o subcontractista durant el període de vigència del contracte, relativa a donar ocupació com a treballadors a beneficiaris o sol·licitants de pensions o prestacions de la Seguretat Social no compatibles amb el treball per compte aliè.
Per últim, en el cas que els empresaris, les entitats de formació o les que assumeixin l’organització d’accions formatives programades per les empreses, incorrin en falsejament de documents o simulació de l’execució de l’acció formativa per a l’obtenció o gaudi indegut de bonificacions en matèria de formació professional per a l’ocupació, seran les pròpies entitats de formació o les que assumeixin l’organització de les accions formatives programades per les empreses i els sol·licitants o beneficiaris de subvencions o ajuts públics, qui respondran solidàriament de la devolució de les quantitats gaudides de forma indeguda per cada acció formativa.
Per qualsevol qüestió relacionada, no dubti a comptar amb els nostres serveis d’assessorament profesional.