Fer un testament és molt més senzill del que pensa la majoria dels ciutadans. Per descomptat, la complexitat del tràmit dependrà del tipus de testament i del volum i composició de la nostra herència. Però podem realitzar la gestió completa en una mica menys d’una setmana si comptem amb l’assessoria adequada.
Aspectes clau a considerar a l’hora de fer un testament
El primer que hem de saber és que hi ha diferents tipus de testament. El Consell General del Notariat ens parla a la seva pàgina web de l’opció de deixar testament hològraf o obert notarial, però la veritat és que també hi ha el testament tancat. Escollir el millor tipus de testament dependrà de les nostres circumstàncies particulars, de la composició del nostre patrimoni i de la relació que tinguem amb la família.
Un cop triem la nostra forma testamentària només haurem de redactar el document d’últimes voluntats i decidir si el custodiarem personalment, si ho lliurarem a algú de confiança o si ho dipositarem davant notari. De la nostra elecció pot dependre la sort del testament i, especialment, els tràmits successoris.
Els tipus de testament
Seguint l’exposició del Consell General del Notariat, el primer tipus de testament és l’hològraf. Aquest és un dels més utilitzats, ja que, per fer-ho n’hi ha prou amb paper, bolígraf i poder escriure. L’avantatge d’aquest tipus de testament rau en l’escassetat de tràmits. Com a desavantatge, és un document que es pot perdre, destruir o manipular-se. A més, podríem incórrer en defectes legals que l’acabessin invalidant.
En segon lloc, trobem el testament obert notarial. Aquest document el redacta el mateix notari, seguint les instruccions que li oferim verbalment o la minuta que prepari prèviament el nostre advocat. Com avantatge, ens permet aprofitar l’assessorament tècnic del notari. A més, queda en el seu poder, el que facilitarà trobar-lo després de la nostra defunció.
Finalment, hi ha el testament tancat. El seu contingut és absolutament confidencial, i el notari només intervé per donar fe que ha rebut un plec que conté el document d’últimes voluntats del testador en una data concreta. Presenta els mateixos desavantatges que el testament hològraf.
A l’hora de triar la nostra forma testamentària, hem de recordar que convé comptar amb l’assistència d’un especialista jurídic, perquè ens ajudi a evitar errors de gravetat. A més, sempre serà millor dipositar-ho davant notari perquè els nostres successors el puguin localitzar a través del Registre d’Actes d’Última Voluntat.
La redacció del testament
L’assessorament jurídic alhora de redactar un testament, és clau per evitar futures problemàtiques entres els hereus o legataris. L’objectiu principal en la redacció, és definir clarament la nostra voluntat però també tenir en compte les repercussions civils i fiscals que tindran els nostres hereus o legataris. A més a més en els casos on part dels béns inclouen participacions en empreses familiars , cal tenir en compte possibles pactes successoris o protocols familiars.
En concret, el Codi Civil Català permet un àmplia diversitat de possibilitats per tal d’obtenir la millor formula per respectar la seves últimes voluntats.
La correcció o cancel·lació del nostre testament
També és important assenyalar que qualsevol testament pot ser modificat o cancel·lat. Quan concorren diversos documents d’últimes voluntats, només serà vàlid l’últim atorgat.
Si l’únic que volem fer és alguna correcció, n’hi haurà prou que ho assenyalem en el nostre nou document. Encara que es tracta d’un escrit tan important, el millor seria redactar-ho de nou.
Què passa si no deixem testament?
Les herències no regulades en un testament es reparteixen segons les normes de la successió intestada. Aquestes normes eviten que el patrimoni quedi sense propietari, i estableixen un sistema de repartiment contingut en el Codi Civil.
Per tant, la importància de deixar testament radica que és l’única manera de determinar quina destinació tindrà el nostre patrimoni a la nostra mort.
Des de el departament jurídic de Calders Economistes, no només li oferim uns perspectiva jurídica de la planificació del seu testament sinó també les futures repercussions fiscals.