Els hi recordem que el passat 9 de març de 2018 va entrar en vigor la nova regulació respecte a la contractació amb el Sector Públic, a través de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic. Es transposen a l’ordenament jurídic espanyol les Directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014, i es deroga el Text Refós de la Llei de Contractes del Sector Públic, aprovada pel Reial Decret Legislatiu 3/2011, de 14 de novembre.
Aquesta Llei és d’aplicació pels expedients de contractació que s’iniciïn en posterioritat a l’entrada en vigor de la llei, i respecte d’aquells contractes adjudicats abans de l’entrada en vigor de la citada llei, els seus efectes, compliment, extinció, durada i règim de prorrogues, es regiran per la normativa antiga.
Els canvis més destacables que ha introduït la nova normativa són els següents:
Respecte a l’àmbit subjectiu.
Ha ampliat el seu àmbit d’aplicació, incloent a partits polítics, organitzacions sindicals i empresarials, a les fundacions i associacions, i que reuneixin uns determinats requisits, són considerades poder adjudicador.
Respecte a l’àmbit objectiu.
Els contractes i negocis jurídics exclosos s’han estructurat de manera més ordenada i definida. La principal novetat és la reordenació dels contractes típics, pel que actualment la classificació respecte dels contractes a formalitzar amb les Administracions Públiques, és la següent:
- Contracte d’obres, tenen per objecte l’execució d’una obra, aïllada o conjunta, i la realització d’una obra.
- Contracte de concessió d’obres, consistent en la realització de prestacions com la restauració i reparació de construccions existents, conservació i manteniment d’elements construïts, i en el dret d’explotar l’obra i/o de rebre un preu per aquesta explotació.
- Contracte de concessió de servei, respecte la gestió d’un servei, la prestació del qual, sigui titularitat o competència de l’Administració Pública, i en el que la contraprestació es concreta en el dret d’explotar els serveis objecte del contracte i/o percebre un preu per aquesta explotació.
- Contracte de subministrament, per a l’adquisició, arrendament financer o arrendament amb opció a compra o no, de productes o béns mobles, en que l’empresari s’obliga a entregar una pluralitat de béns de forma successiva i per preu unitari.
- Contracte de serveis, sobre prestacions de fer consistents en el desenvolupament d’una activitat o dirigides a l’obtenció d’un resultat diferent al de una obra o subministrament, i els corresponents en l’execució d’un servei de forma successiva i per preu unitari.
- Contractes mixtes, que tenen per objecte prestacions corresponents i/o de diferent classe, és a dir, contenen prestacions de varis contractes regulats a la Llei.
Respecte a les prohibicions de contractar
Es mantenen substancialment les prohibicions introduïdes, amb algunes modificacions, en aquest sentit, es manté la prohibició de contractar en cas d’haver estat sancionat per la comissió d’una infracció greu en matèria de disciplina de mercat i de falsejament de la competència, també en cas de infraccions molt greus en matèria mediambiental, i la prohibició de contractar per haver-se declarat en concurs de creditors.
S’afegeix la prohibició de contractar en empreses de més de 250 treballadors i que no disposen del pla d’igualtat entre homes i dones, a més d’incorporar la possibilitat de que no es declari la prohibició de contractar en determinats supòsits com són el pagament o compromís de pagament de multes que derivin en la prohibició de contractar, l’adopció de mesures per evitar la comissió de futures infraccions, etc.
Criteri adjudicació del contracte
El criteri per a l’adjudicació dels contractes és la millor relació qualitat-preu, i que es valora tenint en compte criteris econòmics i qualitatius. Els criteris qualitatius, poden respondre a aspectes socials o mediambientals vinculats a l’objecte del contracte, i respecte els criteris de preu, es relacionaran amb el cost de les prestacions ofertades, el preu o la rendibilitat, entre d’altres.
Procediments d’adjudicació
La llei introdueix nous procediments d’adjudicació, com són el procediment obert simplificat en contractes d’obres, subministraments i serveis que no superin determinats paràmetres, el procediment d’associació per la innovació, pels casos en els que sigui necessari realitzar activitats d’investigació i desenvolupament respecte d’obres, serveis i productes innovadors i el procediment de licitació amb negociació, en aquells casos en que sigui necessari realitzar un treball previ de disseny o adaptació de la prestació per part dels licitadors.
Subcontractació
La llei modifica el règim i estableix com a regla general la possibilitat de contractar amb els límits establerts en el plec, sense que aquestes limitacions puguin implicar una restricció efectiva de la competència. Manté el regim de comunicació prèvia de la intenció de subcontractar, i s’ha d’acreditar que el subcontractista no es trobi incurs en cap prohibició de contractar abans de la celebració del contracte.
Aquests són els canvis i les novetats més significatives que ha introduït la nova legislació de contractació amb el Sector Públic. En cas de dubte o d’ampliació d’aquesta informació, no dubtin en contactar amb el nostre Departament Jurídic.