En data 2 de març de 2021, s’ha publicat en el DOGC, RESOLUCIÓ TSF/547/2021, de 25 de febrer, per la qual, s’aprova la convocatòria d’una ajuda extraordinària en forma de prestació econòmica de pagament únic destinada a les persones professionals, tècniques i docents de el sector de les arts escèniques, les arts visuals i la música, amb motiu de la pandèmia de l’COVID-19.
Es tracta d’una ajuda extraordinària de caràcter puntual, la qual, té com a finalitat afavorir la sostenibilitat econòmica de el sector cultural i pal·liar la situació de necessitat material i de vulnerabilitat de les persones d’aquest sector i les seves unitats familiars a Catalunya, que han patit una reducció dràstica i involuntària dels seus ingressos econòmics a conseqüència de la crisi sanitària de la COVID-19.
A continuació, s’exposen els aspectes més rellevants de la citada ajuda.
1. Persones beneficiàries i requisits:
Poden ser beneficiàries d’aquesta ajuda extraordinària les persones professionals artistes, tècniques o docents de el sector de les arts escèniques, les arts visuals i la música, que compleixin els següents requisits:
a) Tenir divuit anys o més.
b) Estar empadronat i residir legalment en un municipi de Catalunya.
c) Haver exercit alguna activitat professional, per compte propi, en situació d’alta en el règim especial de treballadors autònoms de la Seguretat Social (RETA), o per compte d’altri, en el Sistema Especial d’Artistes del Règim General de la Seguretat Social, en activitats artístiques, tècniques i docents de el sector de les arts escèniques, les arts visuals i la música, o bé en el règim general de la Seguretat Social per a les mateixes activitats, com a mínim un dia a l’any 2020.
d) Haver obtingut uns ingressos durant l’any 2020 que no hagin superat l’import de 20.000 euros.
e) Acreditar les activitats o els serveis culturals suspesos en raó de la crisi sanitària a Catalunya (festivals, espectacles, concerts, xerrades, recitals, tallers, classes, cursos o altres) als quals s’havia compromès.
f) Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social o bé disposar de la corresponent resolució de pròrroga, ajornament, moratòria o qualsevol altra condició especial dels seus deutes amb l’Estat, la Generalitat i la Seguretat Social. Aquest deure s’ha de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentació de la sol·licitud, abans de la resolució d’atorgament i abans de rebre qualsevol pagament.
2. Quantia de la prestació:
La quantia de l’ajut, s’abonarà en un pagament únic, per import de 750 euros.
3. Compatibilitats:
Aquesta ajuda extraordinària és compatible amb qualsevol altre ajut, prestació, subsidi o subvenció, públic o privat, destinat a la mateixa finalitat, excepte amb les ajudes previstes en l’Ordre TSF/33/2021, de 5 de febrer, per la qual s’obre el tràmit d’inscripció prèvia de l’ajuda extraordinària adreçada a persones treballadores afectades per un expedient de regulació temporal d’ocupació com a conseqüència de la crisi derivada del COVID-19 i a persones amb contracte fix discontinu beneficiàries de la prestació extraordinària, i amb les ajudes previstes en l’Ordre TSF/32/2021, de 5 de febrer, per la qual s’obre el tràmit d’inscripció prèvia de les ajudes extraordinàries per al manteniment de l’activitat econòmica davant el COVID-19 per a persones treballadores autònomes individuals o persones treballadores autònomes que formin part d’una microempresa.
4. Procediment de concessió i sol·licitud:
L’ajuda s’atorgarà de forma prioritària i preferent als beneficiaris amb menys ingressos, fins que s’esgoti totalment la dotació.
Es podrà sol·licitar aquesta ajuda, mitjançant formulari normalitzat específic de la convocatòria disponible a l’apartat Tràmits de al web de la Generalitat de Catalunya. Cada persona sol·licitant té dret a un sol expedient d’ajuda extraordinària. En cas de presentar més d’una sol·licitud, només es tindrà en compte la primera que s’hagi presentat.
Les sol·licituds es poden presentar durant cinc dies hàbils a comptar des de les 9 hores del dia 3 de març de 2021, i fins a les 15 hores de l’últim dia hàbil.
5. Documentació acreditativa dels requisits:
La persona sol·licitant ha de custodiar i aportar, quan sigui requerida per l’Administració de la Generalitat de Catalunya per dur a terme les actuacions de comprovació i verificació de les dades declarades, la documentació acreditativa següent:
a) La documentació acreditativa, en cada cas, d’haver exercit alguna activitat professional, per compte propi, en situació d’alta en el règim especial de treballadors autònoms de la Seguretat Social (RETA) o, per compte d’altri, en el sistema especial de artistes de el règim general de la Seguretat Social, en activitats de el sector de les arts escèniques, les arts visuals i la música, ja siguin artístiques, tècniques o de docència, o bé en el règim general de la Seguretat Social per a les mateixes activitats, com mínim un dia a l’any 2020.
b) La documentació acreditativa de les activitats o serveis culturals suspesos, ja siguin festivals, espectacles, concerts, xerrades, recitals, tallers, classes, cursos i altres als quals s’havia compromès.
c) La documentació acreditativa dels ingressos obtinguts durant l’any 2020.
d) Qualsevol altra documentació que es consideri necessària per verificar el compliment dels requisits per a l’obtenció de l’ajuda extraordinària.