En data 17 de juny de 2022, ha estat publicada al DOGC Resolució de 10 de juny de 2022, per la qual s’obre la convocatòria pública per a la concessió de subvencions destinades al finançament de programes de compliance en matèria de competència de les empreses. El termini de presentació de sol·licituds començarà l’endemà de la publicació d’aquesta Resolució al DOGC, i fins al dia 29 de juliol de 2022.
A continuació, es detallen els aspectes més rellevants de les citades subvencions:
1. Objecte de les subvencions:
L’objecte és establir el procediment de concessió de subvencions per a les empreses que adoptin i implantin en la seva organització un programa de compliance en matèria de competència. La finalitat és augmentar i difondre la cultura de la competència en l’àmbit empresarial, subvencionant el disseny i l’establiment d’aquests programes de compliance, que ajuden les empreses a complir les normes de competència i afavoreixen el funcionament competitiu dels mercats. Es pretén fomentar la incorporació de la variable competència en els programes de compliment normatiu de les empreses, per tal d’assolir una competència efectiva entre les empreses per al bon funcionament dels mercats.
2. Beneficiaris:
Poden ser beneficiaris de les subvencions regulades en aquestes bases les empreses privades que siguin una PIME i tinguin el domicili social o una delegació o oficina al territori de Catalunya, amb independència de la seva forma jurídica.
Tenen la consideració de PIME, segons l’annex I del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió Europea, del 17 de juny de 2014, les empreses que tenen menys de 250 treballadors, un volum de negocis anual no superior als 50 milions d’euros i un balanç general anual que no excedeix els 43 milions d’euros.
Per obtenir la condició de beneficiaris de les subvencions, les empreses sol·licitants han de complir els requisits i les condicions generals següents:
- No incórrer en cap dels supòsits de prohibició per obtenir subvencions establerts en l’article 13 de la Llei 38/2003, del 17 de novembre, general de subvencions.
- No haver estat sancionada, durant els darrers 4 anys, per la comissió d’una infracció administrativa en matèria de competència, en virtut de la Llei 15/2007, del 3 de juliol, de defensa de la competència, o dels articles 101 o 102 del Tractat de funcionament de la UE, ni trobar-se incursa en cap procediment d’infracció iniciat per la realització d’una presumpta conducta prohibida per la dita llei, o en un procediment per determinar si es compleixen els requisits de l’article 72.5 de la Llei 9/2017, del 8 de novembre, de contractes del sector públic, per tal de revisar la prohibició de contractar imposada a l’interessat.
- Complir les obligacions que regulen els articles 90 bis i 92 bis del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, del 24 de desembre.
- Estar al corrent de les obligacions tributàries amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària i amb l’Agència Tributària de Catalunya, i de les obligacions amb la Tresoreria General de la Seguretat Social.
- Complir la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes.
Les empreses sol·licitants també han de complir els requisits següents, previstos en l’apartat 4.1 de l’Acord GOV/85/2016, del 28 de juny, pel qual s’aprova la modificació del model tipus de bases reguladores aprovat per l’Acord GOV/110/2014, del 22 de juliol, pel qual s’aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva, tramitats per l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic:
- Presentar declaració sobre si s’han demanat i/o s’han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l’entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda (requisit aplicable a tots els sol·licitants).
- En el supòsit de realitzar l’activitat objecte de la subvenció utilitzant qualsevol element susceptible de generar drets d’autor, complir la normativa sobre propietat intel·lectual.
- En el cas de persones físiques empresàries, estar donades d’alta en el cens de l’impost sobre activitats econòmiques en aquells supòsits en què sigui obligatori.
- En el cas d’empreses amb 50 o més treballadors, complir la quota legal de reserva de llocs de treball a la plantilla de l’empresa prevista en l’article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, del 29 de novembre, o les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, del 8 d’abril, i pel Decret 86/2015, del 2 de juny.
- En el cas d’empreses de plantilla igual o superior a 25 persones, indicar els mitjans per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe, i per intervenir-hi als seus centres de treball, d’acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.
- En el cas de centres laborals, fer constar, almenys en català, els rètols i les informacions de caràcter fix i que continguin text que han de figurar a l’interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen, d’acord amb la Llei 1/1998, del 7 de gener, de política lingüística.
- En el cas de centres i establiments oberts al públic, atendre els consumidors en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya i redactar, almenys en català, la senyalització i els cartells d’informació general de caràcter fix i els documents d’oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic, d’acord amb la Llei 1/1998, del 7 de gener, de política lingüística.
- En el cas d’empreses, no haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.
Els sol·licitants de les subvencions s’han d’adherir al codi ètic de l’Annex 2 de la Resolució de 28 d’abril de 2022, per la qual s’aprovaven les bases reguladores per a la concessió d’aquestes subvencions, segons l’article 55.2 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. S’hi estableixen els principis ètics i les regles de conducta als quals els beneficiaris de subvencions han d’adequar la seva activitat.
El període d’execució dels programes de compliance subvencionables és d’un màxim de 12 mesos, comptadors des de la data de notificació de la resolució de concessió de la subvenció. Les subvencions també es poden atorgar a programes de compliance en matèria de competència iniciats a partir de la data de publicació de la convocatòria corresponent.
Per tal que un programa de compliance en matèria de competència pugui ser subvencionable cal que contingui, com a mínim, els criteris i continguts que es descriuen en aquesta base. L’addició d’altres continguts vinculats a la competència i que millorin el programa de compliance seran tinguts en compte a l’hora d’avaluar-lo, d’acord amb la base 10 (criteris de valoració). Aquests criteris relatius al programa es troben a la base reguladora quarta de la Resolució de 28 d’abril de 2022, per la qual s’aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions destinades al finançament de programes de compliance en matèria de competència de les empreses.
3. Quantia de les subvencions:
L’import màxim que es destina a la concessió d’aquestes subvencions és de 150.000,00.-€. Les subvencions que es concedeixin no podran superar el 70% del pressupost total del programa de compliance presentat (IVA no inclòs), ni la quantitat màxima de subvenció, que es fixa en 10.000,00.-€.
La despesa mínima, realitzada i justificada, de l’activitat subvencionable, exigible per poder considerar acomplerts l’objecte i la finalitat de la subvenció, és del 50% del cost de l’activitat. L’incompliment d’aquesta despesa mínima comporta la revocació total de la subvenció atorgada. Si es compleix la despesa mínima, però el cost final efectiu de l’activitat és inferior al cost inicialment pressupostat, s’ha de reduir, en la mateixa proporció, la quantia de la subvenció.
Les despeses subvencionables es troben previstes a la base reguladora sisena de la Resolució de 28 d’abril de 2022, per la qual s’aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions destinades al finançament de programes de compliance en matèria de competència de les empreses.
4. Procediment de sol·licitud i documentació:
Per demanar la subvenció, s’ha de presentar una sol·licitud emplenada segons formulari normalitzat, adreçada a l’ACCO per via telemàtica a través de la Seu electrònica de l’Administració de la Generalitat (seu.gencat.cat), a l’apartat Tràmits gencat, utilitzant el sistema de signatura electrònica. Caldrà adjuntar-hi, a més, la documentació prevista a la base reguladora vuitena de la Resolució de 28 d’abril de 2022, la qual aprovava les bases reguladores per a la concessió de les presents subvencions.
5. Pagament i justificació:
Es farà un primer pagament del 30% de la subvenció concedida, en concepte de bestreta, immediatament després de la notificació de la resolució de concessió, sense que sigui necessària la constitució de garanties.
La tramitació del pagament per un import equivalent al 70% restant de la subvenció atorgada s’inicia amb la presentació dels justificants que preveu la base quinzena, i es farà efectiu un cop hagi estat comprovada aquesta documentació per part de la Comissió de Valoració. Es podran demanar els justificants que es considerin necessaris per obtenir evidència sobre l’aplicació adequada de la subvenció, efectuant el corresponent requeriment a l’empresa beneficiària.
Així mateix, pel que fa al compliment de l’objecte de la subvenció atorgada i de la despesa corresponent, les empreses beneficiàries presentaran un compte justificatiu amb aportació de justificants de despesa, en el termini màxim de 3 mesos des de la data de finalització de l’establiment del programa de compliance subvencionat.
6. Règim de compatibilitat de les subvencions:
Aquestes subvencions són compatibles amb altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat d’altres departaments de l’Administració de la Generalitat, ens vinculats o participats per aquests, altres administracions, ens públics o privats, sens perjudici que l’import de la subvenció concedida en cap cas no pot ser d’una quantia que, aïlladament o en concurrència amb subvencions o ajuts d’altres entitats públiques o privades, superi el cost de l’activitat subvencionable.