En data 19 de maig de 2023 ha estat publicada al DOGC Resolució per la qual es publiquen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en l’àmbit del comerç, dels serveis, l’artesania i la moda. Per ara, no ha estat obert el tràmit per a sol·licitar les subvencions previstes.
L’objectiu és promocionar i impulsar el sector comercial i de serveis, fomentar la competitivitat i la qualitat d’aquests sectors, així com donar suport a la internacionalització de les marques catalanes de moda, la comercialització dels seus productes, la sostenibilitat i la tecnologia a la indústria de la moda, amb el fi de reactivar i impulsar el sector artesanal i fomentar la competitivitat i qualitat d’aquest sector.
A continuació, es detallen els aspectes més rellevants de les citades subvencions:
OBJECTE DE LA SUBVENCIÓ:
L’ajuda està destinada a subvencionar el projecte que plantegi cadascun dels sol·licitants. A tal efecte, a l’Annex 2 de les Bases reguladores es preveuen els 10 programes que es poden desenvolupar, inclosos els detalls, requisits específics i exemples per a cadascun d’ells:
- Programa de suport a les entitats representatives del sector del comerç.
- Programa de suport a la xarxa associativa de comerç, artesania i moda.
- Programa de suport per als establiments emblemàtics i singulars.
- Programa de suport per a la obertura de comerços, de suport a la reforma i millora d’establiments i de suport a les parades dels mercats de venda sedentària i no sedentària.
- Programa de suport als municipis en l’àmbit del comerç.
- Programa de suport per a la creació i definició de les Àrees de Promoció Econòmiques Urbanes (APEUS).
- Programa per al creixement i competitivitat de l’empresa artesana.
- Programa de suport als municipis en l’àmbit de l’artesania.
- Programa per a la transformació digital de la indústria de la moda.
- Programa per a la millora del grau de sostenibilitat i circularitat de les marques de moda catalanes.
Alguns exemples de projectes subvencionables serien els següents: projectes de transformació digital, accions destinades a aconseguir una recuperació o increment del volum de vendes, creació de botigues online, reforma i millora d’establiments comercials, projectes d’eficiència energètica, etc.
PERSONES BENEFICIÀRIES:
Poden ser beneficiàries d’aquestes subvencions les persones professionals autònomes que estiguin donades d’alta en el règim especial dels treballadors per compte propi o autònoms (RETA), les empreses individuals, associades o agrupades (cooperatives de comerç, serveis, artesania i moda i centrals de compra), donades d’alta en el cens de l’impost d’activitats econòmiques i les administracions locals i els seus organismes públics que hi estiguin adscrits o vinculats.
A la Base segona de les bases reguladores, es detalla què s’entén com a empreses de serveis a la persona, com a empreses de comerç i com a empreses artesanes.
Les persones beneficiàries que sol·licitin la subvenció en el marc dels programes que es detallen a les Bases reguladores han de tenir, com a mínim, un establiment operatiu a Catalunya.
REQUISITS PER A OBTENIR LA CONDICIÓ DE PERSONA BENEFICIÀRIA:
Les persones sol·licitants hauran de complir amb els següents requisits:
- En el cas d’empreses amb 50 o més treballadors, donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors/ores amb discapacitat sobre el nombre total de treballadors/ores de l’entitat, o bé aplicar les mesures alternatives d’acord amb el que disposen l’article 42 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i la seva inclusió social; el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, que regula el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva a favor de les persones treballadores amb discapacitat i el Decret 86/2015, de 2 de juny, sobre l’aplicació de la quota de reserva del 2% a favor de persones amb discapacitat en empreses de 50 o més persones treballadores i de les mesures alternatives de caràcter excepcional al seu compliment.
- Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s’haurà de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentació de la sol·licitud, prèviament a la resolució d’atorgament, i abans de rebre qualsevol pagament. Les persones sol·licitants que hagin negociat amb l’Agència Estatal de l’Administració Tributària, l’Agència Tributària de Catalunya o la Tresoreria General de la Seguretat Social una pròrroga, un ajornament, una moratòria o qualsevol altra condició especial dels seus deutes, cal que aportin la documentació que acrediti aquesta prerrogativa especial.
- No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de beneficiari previstes a l’article 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions.
- Indicar, d’acord amb els agents socials, els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i per intervenir-hi en llurs centres de treball, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista. Aquest requisit només és aplicable en el cas d’empreses amb una plantilla igual o superior a 25 persones. No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, d’acord amb el que estableix l’article 11.1 de la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva entre dones i homes.
- Complir els requisits establerts als articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.
- No haver estat sancionades, en resolució ferma, per la comissió d’infracció greu en matèria d’integració laboral de persones amb discapacitat o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, durant l’any anterior a la convocatòria, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l’ordre social, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d’agost, o, si han estat sancionades, hagin aplicat les mesures correctores previstes i abonat les quantitats requerides per aquest concepte.
- Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició establerts als articles 90.bis i 92.bis del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.
- Disposar d’un sistema d’organització i de gestió de la prevenció, d’acord amb la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals; amb el Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s’aprova el Reglament dels serveis de prevenció; així com, d’acord amb les modificacions posteriors introduïdes per la Llei 54/2003, de 12 de desembre, de reforma del marc normatiu de la prevenció de riscos laborals.
- Complir l’obligació de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats a l’àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, adoptar mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones, respectant allò que estableix l’article 45 de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per la igualtat efectiva de dones i homes, la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes i la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no-discriminació.
- No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, d’acord amb el que estableix l’article 11.1 de la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva entre dones i homes.
- Per les activitats que impliquin contacte habitual amb infants, no haver estat condemnades en sentència ferma, ni la persona jurídica sol·licitant ni les persones físiques adscrites a l’execució de l’activitat subvencionada, per algun delicte contra la llibertat i la indemnitat sexual, així com per tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual, incloent-hi la pornografia, de conformitat amb la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor, en la redacció donada per la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i a l’adolescència.
- No trobar-se en situació de crisi (concurs de creditors).
- Respectar la normativa vigent en matèria de desenvolupament sostenible.
- En el cas que les persones beneficiàries siguin persones físiques empresàries cal estar donat d’alta en el cens de l’impost sobre activitats econòmiques.
- En el cas de les persones jurídiques cal estar legalment constituïdes i estar inscrites en el registre/cens genèric/específic corresponent en la data de publicació de la convocatòria corresponent.
- En el cas que la realització de l’activitat utilitzi qualsevol element susceptible de generar drets d’autor, complir amb la normativa sobre propietat intel·lectual.
- Complir amb l’obligació de comunicar l’obtenció d’altres subvencions públiques o privades per a la mateixa activitat.
- Complir qualsevol altra obligació legal o reglamentària que els pugui afectar.
El compliment dels requisits anteriorment establerts es realitzarà mitjançant declaració responsable inclosa en el formulari de sol·licitud, i mitjançant l’encreuament de les dades necessàries amb l’Administració, qui podrà verificar la veracitat de les dades declarades.
PROCEDIMENT DE SOL·LICITUD I DOCUMENTACIÓ:
Les sol·licituds s’hauran de presentar telemàticament, a través del Canal Empresa, segons el model normalitzat que està a disposició de les persones interessades al portal corporatiu de tramitació Canal Empresa de la Generalitat de Catalunya, a la pàgina web del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, a l’apartat Tràmits del web de la Generalitat de Catalunya i a l’extranet de les administracions públiques catalanes EACAT, en el cas d’altres administracions.
Es presentaran per mitjans telemàtics, acompanyades de la documentació i les declaracions responsables que preveuen les bases reguladores.
Només es podrà presentar una sol·licitud per cada programa, i en el cas que presenti més d’una sol·licitud, es tindrà en compte la última presentada.
QUANTIA, PAGAMENT I JUSTIFICACIÓ:
La subvenció atorgada té el caràcter d’import màxim, i s’ha de destinar a la realització de l’actuació subvencionada. La quantia de la subvenció atorgada no pot superar el cost subvencionable del projecte.
Les actuacions per les quals es sol·liciti la subvenció s’hauran de dur a terme de manera efectiva durant l’any de publicació de la convocatòria. Només es subvencionaran les factures que es corresponguin a l’any de publicació de la convocatòria, excepte en determinats casos.
El pagament de la subvenció es farà efectiu en un únic lliurament, un cop justificada l’execució de l’actuació subvencionada, i realitzades les actuacions de comprovació necessàries.
RÈGIM DE COMPATIBILITAT DE LES SUBVENCIONS:
Aquestes subvencions es podran acumular amb altres subvencions o ajuts públics i/o privats, nacionals o internacionals, tenint en compte que l’import de les subvencions en cap cas podrà ser de tal quantia que aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajudes o ingressos, superi el cost de l’activitat subvencionada; amb determinades excepcions.
Des de Calders, oferim servei d’Assessoria per a autònoms a Barcelona, pots contactar-nos si tens dubtes, estarem encantats d’ajudar-te.