Mitjançant la present, els informem de la forma més adient per a dur a terme modificacions o alteracions respecte l’execució d’una obra o servei a prestar al client. A fi i efecte d’obtenir l’abonament de totes aquelles tasques efectivament realitzades, i que s’originin per una variació de les condicions inicialment pactades.
Primerament cal recalcar que l’execució d’una obra o servei s’inicia per acord convingut entre les parts. Ja sigui mitjançant la formalització d’un contracte o per l’emissió d’un pressupost, els quals generaran obligacions per ambdues parts que cadascuna d’elles haurà de complir. És a dir, una de les parts quedarà obligada a realitzar una obra o servei, i l’altra part quedarà obligada a l’abonament de la quantitat determinada per la realització de la mateixa. Aquesta quantitat quedarà fixada en el contracte o pressupost pactat.
Com gestionar les modificacions en l’execució d’una obra o servei?
En l’execució d’una obra o servei és habitual que sorgeixin variacions a les condicions inicialment pactades entre las parts. Ja sigui per modificacions necessàries per a la seva correcta execució, o per canvis sol·licitats pel propi client durant la realització de les mateixes. En aquests casos és quan s’ha de tenir especial cura. Ja que de dur-se a terme les modificacions esmentades sense que aquestes es documentin, s’estarien executant partides de l’obra o servei contractades sense que aquestes variacions es trobin previstes en l’acord inicialment assolit per les parts.
S’ha de mostrar una especial atenció quan el client que ha contractat l’execució de l’obra o servei ostenta la condició de consumidor, és a dir, aquelles persones físiques, persones jurídiques o entitat sense ànim de lucre que actuïn fora de l’àmbit de la seva activitat comercial o empresarial, ja que aquestes es troben emparades pel Reial Decret Legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris.
Aquesta llei preveu en el seu article 60 tota la informació que l’empresari ha d’oferir al consumidor de forma prèvia al contracte. Aquesta ha de ser clara i comprensible per a que el consumidor quedi vinculat al mateix. En aquest sentit, cal especificar les característiques de l’obra o servei, la seva garantia, la durada del contracte, la forma de pagament, entre d’altres, destacant de forma especial en el cas que ens ocupa que cal detallar el preu total de l’obra o servei, inclosos impostos i taxes, informant de totes les despeses que siguin repercutides al consumidor, i fins i tot deixar constància de que en posterioritat sigui necessari l’abonament de despeses addicionals.
Cal tenir en especial consideració també l’article 60 bis de la llei esmentada. Segons aquest article, per a que el consumidor quedi vinculat a un pagament addicional al preu inicialment pactat, l’empresari haurà d’obtenir el seu consentiment exprés, essent necessari que comuniqui de forma clara i comprensible els suplements que requereixi l’execució de l’obra o servei, ja sigui per necessitat per a la seva correcta execució, o per modificacions sol·licitades pel propi client.
Així doncs, en el cas de produir-se modificacions de les obres o serveis inicialment pactats entre les parts, és necessari que aquestes es trobin reflectides en un nou pressupost o annex al contracte inicialment formalitzats, detallant tots els conceptes i els imports que corresponguin a cada un d’ells, a fi i efecte de que el consumidor manifesti de forma expressa el seu consentiment amb les noves partides a executar, ja que aquest és l’únic mitjà del que disposa l’empresari per a acreditar la realització d’obres o serveis addicionals a les inicialment pactades, i en conseqüència, constitueix el document necessari per a poder obtenir el seu cobrament.
Per a qualsevol dubte es poden posar en contacte amb el nostres assessors d’empresa.