Existeixen actualment algunes limitacions a l’hora de fixar el preu de renda en alguns contractes d’arrendament d’habitatge permanent, en funció d’on es trobi ubicat l’habitatge. El propietari en el moment de fixar la renda haurà de tenir en compte i donar compliment amb el estableix la Llei 11/2020, de 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge, quan li sigui d’aplicació.
A continuació es detalla quan s’aplica la citada Llei de contenció de rendes, les exclusions, i altres elements a considerar en el moment de fixar la renda d’un contracte d’arrendament d’habitatge.
Quan s’aplica la Llei de Contenció de Rendes?
Correspon aplicar la Llei de contenció de rendes, quan concorrin les circumstàncies següents:
- Que l’habitatge arrendat es destini a la residència permanent de l’arrendatari.
- Que l’habitatge arrendat es trobi ubicat en una àrea declarada com àrea amb mercat d’habitatge tens.
Els contractes d’arrendament formalitzats abans de 1 de gener de 1995, els habitatge de protecció oficial, els de caràcter assistència, els arrendaments de lloguer social obligatori, etc., no els hi serà d’aplicació la Llei de contenció de rendes.
Què són les àrees amb mercat d’habitatge tens?
Es consideren zones d’habitatge tens, aquells municipis o parts del municipis, en els que no hi ha una dotació suficient d’habitatges de lloguer a preu assequible.
La qualificació d’un municipi o part d’aquest com a àrea de mercat d’habitatge tens, li correspon al Departament de la Generalitat de Catalunya en matèria d’habitatge. Actualment, rebem aquesta consideració els següents municipis:
“Badalona; Barberà del Vallès; Barcelona; Blanes; Calafell; Castellar del Vallès; Castelldefels; Cerdanyola del Vallès; Cornellà de Llobregat; Esplugues de Llobregat; Figueres; Gavà; Girona; Granollers; L’Hospitalet de Llobregat; Igualada; Lleida; Manlleu; Manresa; Martorell; El Masnou; Mataró; Molins de Rei; Montcada i Reixac; Montgat; Olesa de Montserrat; Olot; Palafrugell; Pallejà; Pineda; El Prat de Llobregat; Premià de Mar; Reus; Ripollet; Rubí; Sabadell; Salou; Salt; Sant Adrià de Besòs; Sant Andreu de la Barca; Sant Boi de Llobregat; Sant Cugat del Vallès; Sant Feliu de Guíxols; Sant Feliu de Llobregat; Sant Joan Despí; Sant Just Desvern; Sant Pere de Ribes; Sant Vicenç dels Horts; Santa Coloma de Gramenet; Santa Perpètua de Mogoda; Sitges; Tarragona; Terrassa; Tortosa; El Vendrell; Vic; Viladecans; Vilafranca del Penedès; Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Mar.”
Com es determina la renda inicial del contracte d’arrendament d’habitatge?
Per tal de determinar i fixar el preu de renda inicial d’un contracte d’arrendament d’habitatge permanent, el propietari ha de seguir els passos següents:
1. Verificar si l’habitatge es troba ubicat en un municipi declarat de mercat d’habitatge tens.
En cas afirmatiu, analitzar si concórrer alguna de les excepcions per a l’aplicació de la Llei de contenció de rendes. En cas negatiu, no serà d’aplicació la Llei, pel que la renda podrà ser lliurement determinada pel propietari.
2. Si correspon l’aplicació de la Llei de contenció de rendes, la renda inicial.
- No pot ultrapassar el preu de referència pel lloguer d’un habitatge de característiques similars en el mateix entorn urbà.
- No pot ultrapassar la renda consignada en el darrer contracte d’arrendament, si l’habitatge ja estat arrendat dins dels 5 anys anteriors a l’entrada en vigor de la Llei.
3. Consultar l’índex de referència que resulta d’aplicació a l’habitatge a la web de l’agència de l’habitatge de Catalunya.
Per a qualsevol dubte o aclariment, es poden dirigir al Departament Jurídic.