Ajuts per a projectes d’eficiència energètica
En data 30 de novembre de 2022 ha estat publicada al DOGC l’Ordre EMT/254/2022, de 28 de novembre, per la qual s’aproven les bases reguladores de la convocatòria d’ajuts a la línia de finançament per a projectes d’eficiència energètica i economia circular d’empreses turístiques de Catalunya, en el marc de l’instrument europeu Next Generation i del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d’Espanya. Per ara, no ha estat obert el tràmit per a sol·licitar els ajuts previstos.
L’objectiu és incrementar la competitivitat de les empreses turístiques mitjançant la incorporació d’estàndards elevats en matèria d’eficiència energètica i economia circular, per tal de reduir la petjada de carboni i els costos energètics.
A continuació, es detallen els aspectes més rellevants dels citats ajuts:
1) OBJECTE DE LA SUBVENCIÓ:
L’objecte és finançar projectes d’eficiència energètica i economia circular en empreses d’allotjament turístic. Es preveu poder contribuir a accelerar la renovació dels edificis destinats a establiments d’allotjament turístic, a fi de millorar-ne el rendiment energètic, reduir-ne el consum d’energia i millorar-ne la competitivitat turística.
2) BENEFICIARIS:
Poden ser persones beneficiàries d’aquests ajuts, qualsevol dels subjectes que s’enumeren a continuació:
a) Les persones físiques o jurídiques de naturalesa privada que siguin propietàries d’edificis existents destinats a allotjament turístic, segons el que determina el punt 5.3 de les bases reguladores.
b) Les empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’edificis destinats a allotjament turístic que acreditin aquesta condició mitjançant un contracte vigent que els atorgui la facultat expressa per emprendre les obres de reforma objecte d’aquest ajut, segons el que determina el punt 5.3 de les bases reguladores.
Si ambdues categories de destinataris sol·liciten finançament per a un mateix projecte, les sol·licituds respectives hauran d’indicar el percentatge que cadascuna de les sol·licituds assumeix sobre la totalitat del projecte, sense que la suma d’ambdós percentatges pugui superar el 100% del projecte.
Així mateix, el punt 5.3 de les bases reguladores preveu que aquests ajuts s’adrecen exclusivament als allotjaments turístics de les tipologies següents:
- Establiments hotelers: hotels, hotels apartament, hostals i pensions.
- Càmpings.
- Establiments de turisme rural: cases de pagès i allotjaments rurals en qualsevol de les seves modalitats de masia, casa de poble compartida i casa de poble independent.
- Apartaments turístics.
Els ajuts es destinaran a actuacions en edificis complerts, que hauran d’estar situats a l’àmbit territorial de Catalunya, construïts amb anterioritat a l’1 de gener de 2007, l’ús dels quals sigui l’allotjament turístic en tot l’edifici, sens perjudici que l’edifici disposi d’espais destinats a serveis complementaris a l’allotjament. En tot cas, la totalitat de l’ajut rebut s’haurà de destinar a actuacions que s’executin exclusivament a l’espai dedicat a allotjament turístic. En el cas dels establiments de turisme rural, se n’exclouen totes aquelles infraestructures que no es destinin a allotjament turístic (explotacions agropecuàries, etc.).
Els requisits que han de complir les persones sol·licitants es preveuen al punt 6 de les bases reguladores.
El compliment dels requisits s’haurà d’acreditar mitjançant declaracions responsables incloses a la sol·licitud, o mitjançant la presentació de la documentació corresponent.
3) QUANTIA DE LA SUBVENCIÓ I ACTUACIONS SUBVENCIONABLES:
L’import de la subvenció s’estableix per un percentatge de la totalitat del projecte. Es tindran en compte per a determinar la quantia els costos elegibles, la tipologia d’actuació per desenvolupar i la tipologia de l’empresa sol·licitadora. El punt 8 de les bases reguladores estableix una taula de càlcul respecte els percentatges corresponents a cada tipologia d’ajuts, així com els ajuts addicionals.
Així mateix, al punt 9 de les bases reguladores es regulen les actuacions i despeses subvencionables, els requisits dels projectes i els costos elegibles i no elegibles. Es consideraran despeses subvencionables les que responguin a la naturalesa i finalitat de l’activitat subvencionada, resultin estrictament necessàries i es duguin a terme en el termini i condicions que determinen les bases.
Les tres tipologies d’actuacions subvencionables previstes són (1) la millora de l’eficiència energètica de l’envolupant tèrmica, (2) la millora de l’eficiència energètica i d’energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, ventilació i aigua calenta sanitària i (3) la millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions de llum; i es preveuen subtipologies dins d’aquestes.
Així mateix, els projectes hauran de tenir un mínim de 20.000,00.-€ de despesa subvencionable, i les actuacions per les quals es sol·licita l’ajut han d’aconseguir, i justificar, una reducció del consum d’energia primària no renovable del 30% respecte la situació de partida, havent-se de justificar mitjançant l’aportació del certificat d’eficiència energètica de l’edifici existent en el seu estat actual, i el de l’edifici un cop rehabilitat.
A més, excepte en determinades excepcions, les actuacions hauran de millorar la qualificació energètica total de l’edifici, almenys en una lletra, mesurada en l’escala d’emissions de diòxid de carboni (kg CO2/m2/any) pel que fa a la qualificació energètica inicial de l’edifici.
Algunes despeses subvencionables, per exemple, són els honoraris professionals satisfets per a l’elaboració del certificat d’eficiència energètica, els costos d’execució de les obres o instal·lacions, la inversió en equips i materials efectuada, etc.
4) PROCEDIMENT DE SOL·LICITUD:
Serà obligatòria la tramitació electrònica en totes les fases del procediment, havent de presentar les sol·licituds, declaracions responsables i documentació exigible segons els models normalitzats i seguint les indicacions disponibles en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya i en el Portal Empresa.
Tota la documentació addicional i declaracions responsables que s’hauran d’adjuntar als formularis de sol·licitud, es troben previstos en els punts 12 i 13 de les bases reguladores.
Respecte el procediment de concessió, aquest es realitzarà segons rigorós ordre de presentació de sol·licituds, fins que s’exhaureixin els fons previstos.
5) PAGAMENT I JUSTIFICACIÓ:
Les activitats objecte d’aquestes subvencions es poden començar a dur a terme després de presentar la sol·licitud, amb un termini màxim per a acabar-les de 12 mesos a comptar des de la data de notificació de la resolució de concessió de l’ajut. En alguns casos, es podrà sol·licitar ampliació dels terminis.
Els beneficiaris hauran de presentar la documentació relativa a l’execució del 100% del projecte, i no únicament a les despeses subvencionades amb l’import de l’ajut, havent de justificar així mateix l’aplicació dels fons. Aquesta justificació s’haurà de fer en un termini màxim de 3 mesos des de la finalització del termini màxim concedit per a l’execució de les actuacions davant la Direcció General de Turisme.
Un cop comprovada l’execució de l’actuació per part de la persona destinatària i complerta l’obligació de justificació, es procedirà al pagament de la subvenció.
6) RÈGIM DE COMPATIBILITAT DE LES SUBVENCIONS:
Les subvencions seran compatibles amb altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració o entitat, pública o privada, sempre que aquesta acumulació no superi la intensitat de l’ajut màxim o l’import de l’ajut més elevat. No obstant això, són incompatibles amb la recepció d’altres fons comunitaris per l’execució dels mateixos projectes d’inversió.
Per a qualsevol dubte o aclaració, poden contactar amb el nostre servei d’assessoria per a empreses.