En data 31 de desembre de 2019, va entrar en vigor el Decret Llei 17/2019, de 23 de desembre, de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge. Entre d’altres caldria destacar les següents:
Mesures per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica
Modificacions a la Llei 24/2015, del 29 de juliol per millorar l’accés a l’habitatge:
S’estableix que, en els casos en què el propietari de l’immoble sigui una persona física o jurídica, incloent grups d’empreses, que ostenti la condició de gran tenidor d’habitatge, és a dir, que sigui titular de més de quinze (15) habitatges, és obligatori abans de presentar una demanda de desnonament, l’oferiment d’un lloguer social, en el cas de que el futur procediment afecti a persones o unitats familiars que no tinguin una alternativa d’habitatge pròpia i es trobin dins els paràmetres de risc d’exclusió residencial.
També es preveu en aquesta llei la possibilitat dels ens públics de procedir a l’expropiació forçosa d’habitatges per ser destinats a parc social d’habitatges assequibles de lloguer per persones en situació de risc d’exclusió residencial o que estan en risc de trobar-s’hi. En els casos en què l’expropiació forçosa sigui només per l’ús de l’habitatge, la durada màxima de la mateixa serà de deu anys.
Requisits per que es procedeixi a l’expropiació dels habitatges:
- Que l’immoble estigui situat en una zona de necessitat d’habitatge.
- Que els habitatges estiguin inscrits al Registre d’habitatges buits i habitatges ocupats sense títol habilitant. O bé siguin susceptibles d’estar-hi. Es consideren habitatges buits aquells que estiguin desocupats de forma permanent i injustificada. Inclosos els edificis inacabats amb destinació final d’habitatge que tinguin el 80% de les obres executades, quan hagin transcorregut més de dos anys de la finalització del termini màxim per a acabar-los. A més cal tenir en compte que l’ocupació sense títol legítim, com són els okupes, no impedeix que es pugui considerar buit un habitatge.
No obstant, de forma prèvia a l’inici del procediment d’expropiació, és requisit necessari requerir al titular de l’habitatge afectat perquè compleixi amb l’obligació de que l’habitatge sigui ocupat per constituir residència de persones, acreditant aquest fet en el termini d’un mes. De no ser així, incomplirà amb la funció social de l’habitatge, i s’iniciarà el procediment d’expropiació.
Dret a l’habitatge
Modificacions a la Llei 18/2007, de 28 de desembre en relació a l’accés a l’habitatge:
Es crea l’Índex de Referència de Preus de Lloguer d’Habitatges. Aquest, informa sobre la mitjana del preu del lloguer d’un habitatge de característiques similars en un mateix entorn. I depèn del Departament d’Habitatge de la Generalitat.
L’esmentat Índex ha de figurar obligatòriament a les ofertes d’arrendament d’habitatge que informen del preu de l’arrendament. I s’ha d’incorporar també de forma obligatòria als contractes d’arrendament d’habitatge. Justificant-lo amb el document acreditatiu obtingut mitjançant el sistema de consulta del Departament d’Habitatge.
No dur a terme aquestes obligacions està tipificat com una infracció lleu en matèria de protecció dels consumidors i usuaris d’habitatges en el mercat immobiliari. Això pot comportar la imposició de sancions d’entre 3.000 a 6.000 euros. Així mateix, cal tenir en compte que si el benefici de cometre la infracció és superior a l’import de la multa, l’import d’aquesta es pot incrementar fins a la quantitat equivalent al benefici obtingut.
La responsabilitat de les infraccions esmentades recaurà sobre les persones físiques o jurídiques que les hagin comès, essent que si el compliment de les obligacions esmentades, és a dir, informar de l’índex en les ofertes i incorporar-lo al contracte, correspon a diverses persones de forma conjunta, totes elles respondran de forma solidària de la infracció i de la corresponent sanció que s’imposi.
Cal recalcar també que, els propietaris que arrendin els habitatges amb una renda per sobre de la que determini l’Índex de Referència de Preus de Lloguer d’Habitatges, no es podran beneficiar dels ajuts públics adreçats al foment del lloguer, els quals encara no es troben determinats.
Per qualsevol consulta relacionada amb les millores en l’accés a l’habitatge es poden dirigir als nostres advocats i assessors per a particulars.