En data 9 de novembre de 2020 ha estat publicada al DOGC la Resolució EMC/2810/2020, de 6 de novembre, per la qual s’aproven les bases de la línia de subvencions per a autònoms i empreses de el sector turístic de Catalunya afectats econòmicament per les conseqüències del COVID-19, mitjançant la qual s’estableix un nou ajut per a aquest sector. A continuació, els hi destaquem els aspectes més rellevants:
-
Objecte de l’ajuda:
L’objectiu d’aquest ajut és compensar la pèrdua econòmica del sector turístic a causa de la crisi ocasionada pel COVID-19, i així garantir la continuïtat de l’activitat.
-
Beneficiaris:
Poden ser beneficiàries de la subvenció els autònoms o empreses turístiques donats d’alta en l’IAE que desenvolupin les activitats següents:
a) Guies de turisme de Catalunya habilitats.
b) Titulars d’establiments d’allotjament turístics: hotels, apartaments turístics, càmpings i establiments de turisme rural.
c) Agències de viatges.
d) Establiments i activitats d’interès turístic: empreses que contribueixen a dinamitzar i promoure el turisme. A aquests efectes s’entenen incloses les següents activitats:
- Congressos i turisme de reunions.
- Rutes guiades, culturals, sortides de coneixement del patrimoni i el medi natural, i excursions.
- Senderisme.
- Cicloturisme.
- Enoturisme.
- Ecoturisme.
- Activitats aquàtiques i nàutiques.
- Activitats desenvolupades en parcs de naturalesa, aquàtics i temàtics.
e) Explotadors d’habitatges d’ús turístic.
S’exclouen expressament d’aquesta subvenció les activitats següents:
- Establiments de restauració.
- Allotjaments juvenils.
- Propietaris d’habitatges d’ús turístic que no siguin explotadors.
- Recintes i àrees d’acollida per a caravanes.
- Refugis de muntanya i similars no inscrits en el Registre de Turisme de Catalunya.
- Consultors i empreses d’assessoria turística.
- Empreses de publicitat.
- Acadèmies d’idiomes, centres de formació, organitzadors de cursos escolars, estades esportives o estudis a l’estranger, o activitats de traducció o interpretació.
- Centres recreatius, de joc, oci i espectacles.
- Empreses de lloguer de tot tipus de vehicles.
- Organitzadors d’esdeveniments privats no turístics.
- Gimnasos, escoles esportives, i activitats de lloguer de material (esquí, pàdel, surf, tennis).
- Col·lectius, associacions i gremis.
-
Requisits:
Els requisits que han de complir-s’especifiquen en funció del tipus de beneficiari:
a) Guies de turisme de Catalunya habilitats: estar inscrits en el Registre de Turisme de Catalunya al presentar la sol·licitud.
b) Titulars d’establiments d’allotjament turístic: estar inscrits en el Registre de Turisme de Catalunya al presentar la sol·licitud.
Si la persona sol·licitant no coincideix amb el titular inscrit al Registre, ha de declarar que és la persona titular de la llicència i indicar-data i / o el número de llicència o habilitació.
c) Agents de viatges: estar d’alta en l’epígraf d’IAE 755.
d) Establiments i activitats d’interès turístic: han d’acreditar que contribueixen a dinamitzar el turisme. En cas d’empreses, s’ha d’acreditar mitjançant l’objecte social, i en cas d’autònoms, mitjançant la comprovació dels serveis facturats.
f) Empreses explotadores d’habitatges d’ús turístic: estar donades d’alta a l’epígraf d’IAE 685 corresponent a allotjaments turístics extra hotelers, o el 686 relatiu a l’explotació d’apartaments privats mitjançant agència o empresa organitzada, o 861.1 relatiu a lloguer d’habitatges.
Han d’indicar l’import liquidat per impost sobre les estades en establiments turístics de el període comprès entre el octubre de 2019 i el setembre de 2020, així com el nombre d’establiments en gestió que tenien al mes de març de 2020.
Existeixen a més altres requisits generals que han de complir tots els beneficiaris de la subvenció:
- En el cas d’autònoms, estar d’alta en el RETA a data 14 de març de 2020.
- Desenvolupar l’activitat i tenir seu fiscal a Catalunya.
- Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat de Catalunya, i les obligacions davant la Seguretat Social.
- No trobar-se en cap de les situacions que impedeixen adquirir la condició de beneficiària de subvencions.
- Complir amb les normes de política lingüística següents: atendre consumidors en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya, i que els senyals i cartells d’informació general i els documents d’oferta de serveis als consumidors, així com els cartells dels centres de treball , estiguin a el menys redactats en català.
- Indicar els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual per raó de sexe, i per intervenir en els seus centres de treball. Aquest requisit només és aplicable a empreses amb una plantilla de 25 o més persones.
- No haver estat sancionada per la comissió d’infracció greu en matèria d’integració laboral de persones discapacitades, o molt greu en matèria de relacions laborals, seguretat i salut en el treball, durant l’any anterior a la convocatòria de la subvenció, i en el cas d’haver-ho estat, que s’hagin aplicats les mesures per corregir-la i abonar les quantitats requerides.
- Disposar d’un sistema d’organització i gestió de la prevenció de riscos laborals. Expressament s’ha de declarar l’adopció de les mesures de protecció necessàries per a la seguretat dels treballadors a causa de la pandèmia del COVID-19.
- Donar ocupació a l’almenys a un 2% de treballadors amb discapacitat. Aquest requisit només és exigible en el cas de tenir a càrrec 50 treballadors o més.
- Complir l’obligació de respectar la igualtat de tracte i oportunitats en l’àmbit laboral, i adoptar mesures dirigides a evitar la discriminació laboral entre homes i dones.
- No haver estat sancionat per la Direcció General de Turisme en els últims tres anys per infracció greu o molt greu.
- No estar considerada empresa en situació de crisi en 31 de desembre de 2019, tot i que en el moment de sol·licitar la subvenció estigui en crisi a causa del COVID-19.
- No estar subjecte a cap ordre de recuperació pendent, després d’una decisió prèvia de la Comissió Europea que hagi declarat un ajut percebuda il·legal i incompatible amb el mercat interior.
- No estar afectat en cap fitxer RAI, ASNEF o de caràcter judicial o fons propis negatius.
- No haver estat condemnat, ni la persona jurídica sol·licitants ni les persones físiques afectes a l’activitat, per cap delicte contra la llibertat i indemnitat sexuals, així com per tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual.
- Disposar de l’habilitació corresponent per a exercir l’activitat en el moment en què va entrar en vigor l’estat d’alarma, és a dir, el 14 de març de 2020.
- Disposar dels llibres comptables, dels registres diligenciats i altres documents auditats, que exigeixi la legislació mercantil aplicable.
- Complir qualsevol altra obligació que els pugui afectar.
Aquests requisits genèrics s’han d’acreditar mitjançant la signatura de la declaració responsable adjunta a la sol·licitud.
-
Quantia de les ajudes:
La subvenció consisteix en una aportació única per beneficiari, segons el tipus d’activitat:
a) Guies de turisme de Catalunya habilitats: 2.000 euros.
b) Titulars d’establiments d’allotjament turístic, Agents de viatges i Establiments i activitats d’interès turístic, en funció dels treballadors:
- Autònoms i empreses amb una mitjana de fins a 5 treballadors: 5.000 euros.
- Empreses amb una mitjana d’entre 6 i 49 treballadors: 10.000 euros.
- Empreses amb una mitjana de més de 50 treballadors: 20.000 euros.
c) Empreses explotadores d’habitatges d’ús turístic, en funció dels treballadors:
- Empreses de fins a 10 treballadors: 5.000 euros.
- Empreses a partir d’11 treballadors o més: 10.000 euros.
Es tindrà en compte el nombre de persones treballadores que les empreses han tingut de mitjana en el 2019. En el cas d’empreses que han iniciat la seva activitat el 2020, es tindrà en compte el nombre de persones treballadores que han tingut de mitjana des de la data d’inici de la seva activitat fins el 14 de març de 2020.
-
Sol·licitud:
La sol·licitud de la subvenció s’ha de fer de manera telemàtica mitjançant formulari normalitzat que es podrà obtenir al web de Gencat.
En funció de l’activitat, s’ha de facilitar una informació diferent al formulari:
- En totes les activitats excepte els guies de turisme habilitats de Catalunya i els autònoms: mitjana de treballadors.
- Titulars d’establiments d’allotjaments turístic (hotels, apartaments turístics, càmpings i turisme rural): número d’inscripció en el Registre de Turisme de Catalunya.
- Explotadors d’habitatges d’ús turístic i agents de viatge: epígraf d’IAE.
- Explotadors d’habitatges d’ús turístic: import liquidat en concepte d’impost sobre estades en establiments turístics des d’octubre de 2019 fins a setembre de 2020, i el nombre d’establiments en gestió a març de 2020.
- Titulars d’establiments i activitats d’interès turístic: breu descripció de l’activitat que desenvolupen, i que contribueix a dinamitzar el turisme i afavorir les estades en el territori.
A més, en la sol·licitud s’han de declarar les condicions següents:
- Que compleixen els requisits.
- Que ha parat la seva activitat com a conseqüència del COVID-19.
- Que es compromet a mantenir l’activitat com a mínim durant sis mesos des que s’atorgui la subvenció.
- Que es compromet a declarar altres ajuts rebuts.
Es desconeix el termini per presentar les sol·licituds, que es coneixerà en el moment en què es publiqui la convocatòria de la subvenció