En data 13 de març de 2021, ha estat publicat en el BOE, Reial Decret Llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la COVID-19, el qual, ha entrat en vigor en la mateixa data de la publicació.
A continuació, es detallen les mesures més rellevants, de la citada normativa.
1. Línia d’ajudes directes a autònoms i empreses:
Es crea la Línia COVID d’ajudes directes a autònoms (empresaris i professionals) i empreses de suport a la solvència i reducció de l’endeutament del sector privat.
Els destinataris dels ajuts seran les empreses no financeres i els autònoms més afectats per la pandèmia, sempre que tinguin el seu domicili fiscal en territori espanyol o quan es tracti d’entitats no residents no financeres que operen a Espanya a través d’establiment permanent.
Les ajudes directes rebudes pels autònoms i empreses considerades elegibles tindran caràcter finalista i s’han d’aplicar a la satisfacció del deute i pagaments a proveïdors i altres creditors, financers i no financers, així com els costos fixos incorreguts, sempre que aquests s’hagin meritat entre l’1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021 i procedeixin de contractes anteriors a l’entrada en vigor d’aquest Reial decret llei. En primer lloc, s’han de satisfer els pagaments a proveïdors, per ordre d’antiguitat i, si escau, es reduirà el nominal del deute bancari, donant preferència a la reducció del nominal del deute amb aval públic.
Es consideraran destinataris de l’esmentada ajuda, els següents:
a) Els empresaris o professionals i entitats adscrites als sectors definits en l’Annex I, i el volum d’operacions anual declarat o comprovat per l’Administració, en l’Impost sobre el Valor Afegit o tribut indirecte equivalent en 2020 hagi caigut més d’un 30 % respecte 2019. Els empresaris o professionals que apliquin el règim d’estimació objectiva en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques adscrits als sectors definits a l’Annex I.
b) Per al cas de grups consolidats que tributin en l’Impost sobre Societats en el règim de tributació consolidada, s’entendrà com a destinatari, l’esmentat grup com un contribuent únic, i no cadascuna de les entitats que l’integren, per la qual cosa el volum d’operacions a considerar per determinar la caiguda de l’activitat serà el resultat de sumar tots els volums d’operacions de les entitats que conformen el grup.
c) En cap cas es consideren destinataris aquells empresaris o professionals, entitats i grups consolidats que compleixin els requisits establerts en els dos epígrafs anteriors i que en la declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques corresponent a 2019 hagin declarat un resultat net negatiu per les activitats econòmiques en què hagués aplicat el mètode d’estimació directa per a la seva determinació o, si s’escau, hagi resultat negativa en aquest exercici la base imposable de l’impost sobre societats o de l’impost de la renda de no residents, abans de l’aplicació de la reserva de capitalització i compensació de bases imposables negatives.
Les comunitats autònomes han d’establir els criteris per a les ajudes per destinatari, de manera que no se superin els següents límits màxims:
a) 3.000 euros quan es tracti d’empresaris o professionals que apliquin el règim d’estimació objectiva en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.
b) Per a aquells empresaris i professionals el volum d’operacions anual declarat o comprovat per l’Administració, en l’Impost sobre el Valor Afegit o tribut indirecte equivalent, hagi caigut més d’un 30% l’any 2020 respecte a l’any 2019, l’ajuda màxima que es concedirà serà del:
i. El 40% de la caiguda de volum d’operacions en l’any 2020 respecte de l’any 2019 que superi l’esmentat 30%, en el cas d’empresaris o professionals que apliquin el règim d’estimació directa en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, així com les entitats i establiments permanents que tinguin un màxim de 10 treballadors.
ii. El 20% de l’import de la caiguda de volum d’operacions en l’any 2020 respecte de l’any 2019 que superi l’esmentat 30%, en el cas d’entitats i empresaris o professionals i establiments permanents que tinguin més de 10 treballadors.
c) Sense perjudici del que disposen els apartats b) i b) ii anteriors, l’ajuda no podrà ser inferior a 4.000 euros ni superior a 200.000 euros.
d) En el cas dels grups consolidats que tributen en l’Impost sobre Societats en el règim de tributació consolidada, els límits anteriors s’aplicaran a el grup en el seu conjunt.
Les comunitats autònomes han de determinar els paràmetres a aplicar pels supòsits d’altes o empreses creades entre l’1 de gener de 2019 i el 31 de març de 2020, d’empreses que hagin realitzat una modificació estructural de la societat mercantil entre l’1 de gener de 2019 i al 31 de desembre de 2020, i d’empresaris o professionals que hagin estat d’alta durant un període inferior a l’any en l’exercici 2019 o en l’exercici 2020.
Els destinataris d’aquests ajuts hauran d’acreditar una activitat que es classifiqui en algun dels codis de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques -CNAE 09- previstos en l’Annex I de la present norma.
No es pot concedir cap ajut directe de les detallades, passat al 31 de desembre de 2021.
L’empresa beneficiària d’aquests ajuts haurà de justificar davant l’òrgan que concedeix l’ajuda el manteniment de l’activitat que dona dret als ajuts a 30 de juny de 2022. En cas contrari, procedirà el reintegrament de les ajudes percebudes.
2. Línia per a la reestructuració de deute financer:
Aquesta ajuda, té per objecte establir mesures de suport públic i introduir un Codi de Bones Pràctiques que, entre altres aspectes, fomenti la coordinació d’entitats financeres en l’adopció de mesures que contribueixin a reforçar la solvència de les empreses i autònoms amb domicili social a Espanya que travessin un desequilibri patrimonial temporal, com a conseqüència de la caiguda significativa dels seus ingressos derivada de la pandèmia del COVID-19.
Les mesures previstes s’aplicaran a les empreses i autònoms amb seu social a Espanya, que hagin subscrit operacions de finançament que comptin amb aval públic, que s’haguessin concedit per les entitats de crèdit o per qualsevol altra entitat supervisada pel Banc d’Espanya, entre el 17 de març del 2020 i 13 març de 2021.
També podran aplicar-se aquestes mesures a les operacions de finançament concedides entre el 17 de març de 2020 i 13 de març de 2021, i que comptin amb reaval concedit per la Companyia Espanyola de Reafiançament, SA (CERSA).
Les condicions aplicables i els requisits a complir per acollir-se a les mesures previstes, incloent el termini màxim per a la seva sol·licitud, s’establiran per Acord de Consell de Ministres.
3. Mesures de suport públic a la solvència:
El termini de venciment dels avals atorgats per l’Administració General de l’Estat o per compte de l’Estat es pot estendre per un període addicional, en els termes que es determinaran per Acord de Consell de Ministres. La mesura serà efectiva dins dels acords de renegociació de deutes que es puguin assolir entre els deutors i les entitats financeres creditores en els termes fixats mitjançant Acord de Consell de Ministres, de tal manera que aquestes estendran el termini de venciment de les operacions avalades per el mateix termini d’extensió del venciment de l’aval corresponent.
Es mantindrà l’aval públic d’aquelles operacions de finançament que compten amb aval atorgat per l’Administració General de l’Estat o per compte de l’Estat i que, en els termes fixats mitjançant Acord de Consell de Ministres, es converteixin en préstecs participatius.
El Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital podrà realitzar transferències a les empreses i autònoms que compleixin amb els requisits establerts pel Codi de Bones Pràctiques amb la finalitat exclusiva de reduir el principal pendent de les operacions financeres que comptin amb aval públic. Aquestes transferències es produiran en el marc dels acords de renegociació de deutes que assoleixin els deutors i les entitats financeres creditores, les quals, s’abonaran directament a través de l’entitat concedent de l’operació financera, que l’aplicarà amb caràcter immediat a reduir el capital pendent d’aquesta operació, inclòs en el seu cas el capital vençut, impagat o amb l’aval executat, si n’hi ha. L’entitat concedent no aplicarà cap comissió per la cancel·lació anticipada del deute realitzada amb els fons rebuts corresponents a el suport públic concedit.
4. Requisits per a ser beneficiaris dels ajuts detallats:
Els destinataris de les mesures previstes anteriorment, ajudes directes per a autònoms i pimes, reestructuració de deute financer i mesures de suport a la solvència, han de complir en el moment de presentació de la sol·licitud. els següents requisits:
a) No haver estat condemnat mitjançant sentència ferma a la pena de pèrdua de la possibilitat d’obtenir subvencions o ajudes públiques o per delictes de prevaricació, suborn, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, fraus i exaccions il·legals o delictes urbanístics.
b) No haver-se produït, per causa de la que hagués estat declarat culpable, a la resolució ferma de qualsevol contracte celebrat amb l’Administració.
c) Trobar-se al corrent de pagament d’obligacions per reintegrament de subvencions o ajudes públiques.
d) Trobar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social.
e) No haver sol·licitat la declaració de concurs voluntari, no haver estat declarats insolvents en qualsevol procediment, no trobar-se declarats en concurs, llevat que en aquest hagi adquirit l’eficàcia un conveni, no estar subjectes a intervenció judicial o haver estat inhabilitats, sense que hagi conclòs el període d’inhabilitació fixat en la sentència de qualificació del concurs.
f) No tenir la residència fiscal en un país o territori qualificat reglamentàriament com a paradís fiscal.
Al seu torn, els destinataris de les mesures detallades, hauran d’assumir els següents compromisos:
a) Han de mantenir l’activitat corresponent als ajuts fins al 30 de juny de 2022.
b) No podran repartir dividends durant 2021 i 2022.
c) No aprovar increments en les retribucions de l’alta direcció durant un període de dos anys des de l’aplicació d’alguna de les mesures.
5. Fons de recapitalització d’empreses afectades pel Covid-19:
Es crea el Fons de recapitalització d’empreses afectades pel COVID-19, Fons sense personalitat jurídica, adscrit a Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a través de la Secretaria d’Estat de Comerç.
El Fons té per objecte aportar suport públic temporal sota criteris de rendibilitat, risc i impacte en desenvolupament sostenible, per reforçar la solvència de les empreses amb seu social a Espanya, els criteris bàsics d’elegibilitat es determinaran per Acord de Consell de Ministres.
En concret, el Fons aportarà aquest suport exclusivament en forma d’instruments de deute, de capital i híbrids de capital, o una combinació d’ells, a empreses no financeres, que prèviament ho hagin sol·licitat i que travessin dificultats de caràcter temporal a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19. En cap cas el Fons donarà suport financerament a empreses que amb anterioritat a la crisi de la COVID-19 tinguessin problemes de viabilitat o a aquelles que es considerin inviables a futur.
En supòsits de participació en el capital social de les empreses elegibles, la gestora exercirà per compte de l’Administració General de l’Estat els drets de vot i altres drets polítics que li corresponguin sense necessitat d’autorització prèvia per part de Comitè Tècnic d’Inversions. Així mateix, decidirà cas per cas sobre l’oportunitat de proposar o no el nomenament de consellers en els òrgans d’administració de les societats participades, podent, amb subjecció al que preveu la normativa mercantil vigent en cada moment, proposar el nomenament d’empleats públics, d’empleats de la mateixa gestora o d’altres persones físiques o jurídiques, segons convingui a la millor defensa dels interessos públics.
6. Ampliació extraordinària del termini d’execució i justificació dels projectes finançats per la Secretaria General d’Indústria:
En els procediments de concessió de suport a projectes industrials competència de la Secretaria General d’Indústria i de la PIME i que ja hagin estat objecte d’una ampliació, ordinària d’acord amb el procediment recollit en la corresponent ordre de bases o extraordinària, del termini d’execució, les resolucions podran ser modificades a instància del beneficiari per ampliar els terminis d’execució de l’activitat i, si escau, de justificació i comprovació de l’execució, encara que no s’hagués contemplat en les corresponents bases reguladores.
Aquesta instància requereix d’una sol·licitud que haurà d’efectuar-se abans de que finalitzi el termini d’execució del projecte segons es fixi en les corresponents resolucions i haurà de ser acceptat de forma expressa per l’òrgan que va dictar la resolució de concessió es notificarà a l’interessat.
Només es podrà al·legar com a circumstàncies que justifiquen la necessitat d’una modificació extraordinària dels terminis establerts en les corresponents, resolucions les causes sobrevingudes directament com a conseqüència de la crisi de la COVID-19.
No podran autoritzar ampliacions de termini en el cas que es doni alguna de les següents circumstàncies:
a) Que no hi hagi una afectació prou acreditada que justifiqui aquesta ampliació.
b) Que l’empresa no estigui al corrent de les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.
c) Que l’empresa tingui deutes per reintegrament d’ajudes o reemborsament de préstecs amb l’Administració.
d) Que l’empresa no tingui complertes les seves obligacions de presentació de comptes davant el Registre Mercantil o davant el corresponent Registre de Cooperatives. El beneficiari haurà d’incloure en la sol·licitud assenyalada en l’apartat 2 una declaració responsable confirmant que no concorren aquestes circumstàncies.
7. Ajornament de deutes tributaris:
En l’àmbit de les competències de l’Administració tributària de l’Estat, als efectes dels ajornaments a què es refereix l’article 65 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, es concedirà l’ajornament de l’ingrés de la deute tributari corresponent a totes aquelles declaracions-liquidacions i autoliquidacions el termini de presentació i ingrés finalitzi des del dia 1 d’abril fins al dia 30 d’abril de 2021, ambdós inclosos, sempre que les sol·licituds presentades fins a aquesta data reuneixin els requisits a què es refereix l’article 82.2.a) de l’esmentada llei, és a dir, quan els deutes tributaris siguin de quantia inferior a la que es fixi en la normativa tributària.
Aquest ajornament és aplicable també als deutes tributaris a què fan referència les lletres b), f) i g) de l’article 65.2 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, concretament, les corresponents a obligacions tributàries que hagin de complir el retenidor o l’obligat a realitzar ingressos a compte, les derivades de tributs que hagin de ser legalment repercutits llevat que es justifiqui degudament que les quotes repercutides no han estat efectivament pagades i les corresponents a obligacions tributàries que hagi de complir l’obligat a realitzar pagaments fraccionats de l’Impost sobre Societats.
Serà requisit necessari per a la concessió de l’ajornament que el deutor sigui una persona o entitat amb volum d’operacions no superior a 6.010.121,04 euros l’any 2020. Les condicions de l’ajornament seran les següents:
a) El termini serà de sis mesos.
b) No es meriten interessos de demora durant els primers quatre mesos de l’ajornament.