Els informem sobre l’aprovació d’una nova Llei per part de la Generalitat de Catalunya, la Llei 10/2017, de 27 de juny, de voluntats digitals i de modificació dels llibres segon i quart del Codi Civil de Catalunya, i que va entrar en vigor el passat 19 de juliol de 2017.
L’objectiu d’aquesta nova norma és permetre que les persones puguin manifestar quines són les seves voluntats digitals respecte els comptes que tinguin actius a les xarxes socials, en cas que es donin les següents situacions:
- Defunció.
- Modificació de la capacitat judicialment.
Les especialitats previstes per la llei en cada cas són les següents:
1.CAPACITAT MODIFICADA JUDICIALMENT I MINORIA D’EDAT.
En cas de pèrdua de capacitat, un apoderat gestionarà les voluntats digitals, o bé cancel·larà els comptes. En la mesura que sigui possible, l’incapaç haurà de conèixer i participar en les decisions que prengui l’apoderat respecte les comptes actives.
El tutor vetllarà perquè la presència del tutelat a les xarxes socials sigui adequada a la seva edat i personalitat. En el cas que existeixi un risc clar per a la salut física i mental del tutelat, es podrà suspendre provisionalment l’accés a les xarxes, sempre escoltant abans al tutelat. Per a poder dur a terme la suspensió s’haurà de presentar un escrit als prestadors dels serveis de xarxes socials, amb un informe indicant el risc de l’ús de les mateixes. La suspensió serà de tres mesos, a no ser que l’autoritat judicial la ratifiqui.
En el cas de que el tutor vulgui cancel·lar les comptes digitals, necessitarà autorització judicial.
El mateix supòsit es preveu pels menors d’edat: els progenitors vetllaran per la presència dels seus fills a les xarxes socials, i podran suspendre provisionalment l’accés a les mateixes amb les mateixes condicions que s’han esmentat anteriorment. Igualment, per a la cancel·lació de les comptes, necessitaran autorització judicial.
2.DEFUNCIÓ
En cas de mort, el difunt podrà deixar constància de les seves voluntats digitals, que consistiran en disposicions per a què, després de la mort, la persona que designi actuï davant els prestadors de serveis digitals amb els que té comptes actius.
En cas de mort, es podran manifestar les voluntats digitals de les dues maneres següents:
- Testament: hi podrà incloure les voluntats digitals i designar la persona que s’haurà d’encarregar de la seva execució.
- Un document inscrit al nou Registre electrònic de voluntats digitals: aquest document es podrà modificar i revocar, i perdrà efectes en cas que hi hagi disposicions d’última voluntat.
El causant, mitjançant un dels dos documents esmentats, designarà a una persona encarregada d’executar les voluntats digitals, que podrà ser una persona física o jurídica. En cas de no designar-se, els hereus podran executar-les, o encarregar-ho a una altra persona.
Igualment el causant especificarà l’abast concret de l’encàrrec, que podrà consistir en:
- Comunicar als serveis digitals la seva defunció.
- Sol·licitar la cancel·lació dels comptes actius.
- Demanar al prestador de serveis digitals que activi les seves polítiques de defunció, i entregui una còpia dels arxius digitals.
La persona encarregada d’executar les voluntats digitals no tindrà accés al seu contingut, llevat que hi hagi autorització judicial.