En data 22 d’octubre de 2020 ha estat publicada al DOGC la Resolució per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en l’àmbit de les activitats de restauració i dels centres d’estètica i bellesa afectats econòmicament per la COVID-19. A continuació els hi detallem els aspectes més rellevants:
-
Objecte de la subvenció
La subvenció es preveu per a reactivar les activitats de restauració i els centres d’estètica i bellesa, davant la situació de tancament causada pel COVID-19 a partir del dia 16 d’octubre de 2020, arrel de les noves mesures restrictives.
-
Beneficiaris
Es poden beneficiar de la subvenció els autònoms i pimes que prestin activitats de restauració, o siguin titulars d’un centre d’estètica i bellesa, que estiguin donades d’alta al cens de l’IAE, i que hagin estat obligades al tancament degut a les noves restriccions aplicables a Catalunya a partir del dia 16 d’octubre de 2020.
S’inclouen dins l’activitat de restauració els bars, restaurants i cafeteries, inclosos els que desenvolupen la seva activitat dins un centre comercial o mercat municipal.
-
Requisits
Per a sol·licitar la subvenció, s’han de complir uns requisits específics i uns requisits generals.
Requisits específics:
Acreditar, mitjançant declaració responsable, que van haver de suspendre l’activitat en data 16 d’octubre de 2020, degut a la Resolució SLT/2546/2020, de 15 d’octubre.
El beneficiari de la subvenció, s’haurà d’adherir a totes les campanyes de reactivació del sector comercial i de serveis que s’impulsin des del Consorci de Comerç, Artesania i Moda.
Requisits generals:
- Les empreses amb 50 o més treballadors, han de donar ocupació almenys a un 2% de treballadors amb discapacitat.
- Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat, i les obligacions de Seguretat Social. Si s’ha negociat alguna pròrroga, ajornament, moratòria o altres condicions especials, caldrà acreditar-les.
- No incórrer en cap causa de la Llei general de subvencions que impedeixi adquirir la condició de beneficiari.
- Indicar els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i per raó de sexe, i per intervenir-los en els centres de treball. No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries.
- Complir amb les normes de política lingüística següents: atendre consumidors en qualsevol de les llengües oficials a Catalunya, i que les senyalitzacions i cartells d’informació general i els documents d’oferta de serveis als consumidors, així com els rètols dels centres de treball, estiguin a el menys redactats en català.
- No haver estat sancionat per la comissió d’infracció greu en matèria d’integració laboral de discapacitats o molt greu en matèria de relacions laborals o seguretat social i salut en el treball, durant l’any anterior a la convocatòria, o si s’ha estat sancionat, haver aplicat les mesures correctores i abonat les quantitats requerides.
- Complir les obligacions de la Llei de finances públiques de Catalunya, relatives a que no poden fer donacions, aportacions o prestacions de serveis a títol gratuït en favor de partits polítics, fundacions o associacions que hi estiguin vinculades orgànicament.
- Disposar d’un sistema d’organització i gestió de prevenció de riscos laborals.
- Complir l’obligació de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats a l’àmbit laboral, i adoptar mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones.
- No haver estat condemnat per algun delicte contra la llibertat i la indemnitat sexual, així com per tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual, incloent-hi la pornografia.
- No trobar-se en situació de concurs de creditors.
- Respectar la normativa vigent en matèria de desenvolupament sostenible.
- En cas de persones físiques, estar d’alta en el cens de l’IAE.
- En cas de realitzar activitats que utilitzin qualsevol element susceptible de generar drets d’autor complir amb la normativa sobre propietat intel·lectual.
- Complir amb l’obligació de comunicar l’obtenció d’altres subvencions públiques o privades per a la mateixa activitat.
- Complir qualsevol altra obligació legal o reglamentària que els pugui afectar.
-
Quantia de la subvenció
La subvenció s’ha de destinar a la realització de l’actuació subvencionable, entesa com a tal qualsevol acció que dugui a terme l’empresa durant el període de recuperació econòmica degut als efectes del COVID19, és a dir, portada a terme entre el dia 1 de gener i el 31 de desembre del 2020 que pugui suposar per l’empresa una recuperació o increment del volum de vendes, l’estimulació de la demanda, i enfortir la solvència financera, i les actuacions destinades a la creació de sistemes efectius i àgils de venda on-line i la seva logística.
Les despeses subvencionables són les següents:
Despeses fixes d’estructura, com lloguers, compres de producte, inversions en transformació digital per fomentar sistemes de venda on-line i la seva logística, així com qualsevol altre despesa derivada de dur a terme aquestes accions.
No obstant, no es consideren subvencionables les següents despeses:
- Sous i salaris.
- Amortitzacions i rentings.
- Qualsevol despesa interna que no compti amb una factura per part d’un tercer.
- Interessos deutors de comptes bancaris.
- Interessos, recàrrecs i sancions administratives i penals.
- Despeses de procediments legals i judicials.
- Impostos indirectes, com l’IVA, i els impostos personals sobre la renda, i qualsevol altre impost.
- Despeses de transaccions financeres.
- Comissions i pèrdues de canvi i d’altres despeses purament financeres, com ara comissions per manteniment de comptes o transferències.
- Despeses justificades amb factures de data anterior o posterior en més d’un mes a l’inici o finalització de l’actuació atorgada.
- Els estudis.
- Els patrocinis i premis.
- Els càterings i les despeses d’alimentació
La quantia serà del 100 de les despeses subvencionables, amb un import màxim de 1.500,00.-€, i no pot superar el cost subvencionable del projecte.
-
Sol·licitud i documentació
La sol·licitud s’ha de presentar segons model normalitzat que constarà a la web de Gencat. Totes les sol·licituds han de ser presentades de forma telemàtica, mitjançant el certificat digital de qui sol·licita la subvenció, i sense que sigui possible la presentació mitjançant representant.
Només es podrà presentar una sol·licitud per beneficiari.
A la sol·licitud s’hi haurà d’adjuntar la documentació següent:
- Fotografia de la façana i de l’interior de l’establiment.
- Declaració responsable.
El termini de presentació de les sol·licituds serà de 15 dies a partir de l’endemà de la publicació de la convocatòria, la qual encara no ha estat publicada, o fins que s’esgoti el pressupost.
-
Entrada en vigor
La resolució que preveu la subvenció entra en vigor el dia 23 d’octubre de 2020.