Mitjançant la present, els informem que a data 22 d’abril de 2020, ha estat publicat, en el Bolletí Oficial de l’Estat (BOE), Reial Decret Llei 15/2020, de 21 d’abril, de mesures urgents complementaries per a donar a suport a l’economia i al treball, les quals, entraran en vigor, en data 23 d’abril de 2020.
A continuació, els hi detallem les mesures adoptades més rellevants, per a reduir els costos de pimes i autònoms, i que son les següents:
Mesures referents als arrendaments per a ús diferent al d’habitatge
- Arrendaments per a ús diferent al d’habitatge amb grans tenidors:
La persona física o jurídica arrendatària d’un contracte d’arrendament per a ús diferent al d’habitatge, o d’indústria, podrà sol·licitar a la part arrendadora, quan aquesta sigui una empresa o entitat pública d’habitatge, o gran tenidor, en el termini d’1 mes, és a dir, fins el 23 de maig de de 2020, una moratòria en el pagament de la renda, la qual, haurà de ser acceptada per l’arrendador a falta d’acord entre las partes.
Respecte a aquesta moratòria en el pagament de la renda, s’aplicarà de manera automàtica i durant el període de temps que duri l’estat d’alarma i les seves prorrogues, i en el supòsit que aquest termini fos insuficient en relació amb l’impacte provocat pel COVID–19, es podrà prorrogar, sense superar, el període de 4 mesos.
La renda s’aplaçarà sense penalització, ni meritament d’interessos, mitjançant el fraccionament de les quotes en un termini de 2 anys, o inferior, i dins del termini de vigència del contracte d’arrendament o de les seus prorrogues.
Es considera gran tenidor, la persona física o jurídica que sigui titular de més de 10 immobles urbans, excloent garatges i trasters, o d’una superfície construïda de més de 1.500 m2.
- Altres arrendaments per a ús diferent al d’habitatge:
La persona física o jurídica arrendatària d’un contracte d’arrendament, l’arrendador del qual, no sigui un gran tenidor, podrà sol·licitar en el termini de 1 mes, és a dir, fins el 23 de maig de 2020, l’aplaçament temporal i extraordinari en el pagament de la renta, sempre que no existeixi un acord entre las parts de forma voluntària.
Les parts podran acordar, que la fiança entregada en el marc del contracte d’arrendament, serveixi pel pagament total o parcial d’alguna de les mensualitats de la renda, en aquest supòsit, l’arrendatari en el termini d’1 any des de la celebració de l’acord, haurà de retornar l’import de la fiança.
Requisits per a autònoms i pimes arrendatàries per accedir a aquestes mesures
- Contractes d’arrendaments de l’immoble afectat a l’activitat econòmica desenvolupada per l’autònom:
- Estar afiliat i en situació d’alta, a la data de la declaració de l’estat d’alarma en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors per Compte Propi o Autònoms o en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors del Mar o, en seu cas, en una de les Mutualitats substitutòries del RETA.
- Que la seva activitat hagi quedat suspesa com a conseqü.ncia de la declaració de l’estat d’alarma.
- En el supòsit que la seva activitat no es trobi suspesa, acreditar la reducció de la facturació del mes natural anterior al que es sol·licita l’aplaçament, en almenys, en un 75%, en relació amb la facturació mitjana mensual del trimestre al que pertany aquest mes, en comparació amb l’any anterior.
- Contractes d’arrendament d’immobles afectats a l’activitat econòmica desenvolupada per una pime:
- Que no superin els límits establerts a l’article 257.1 del Reial Decret Legislatiu 1/2010, de 2 de juliol, pel que s’aprova el text refós de la Llei de Societats de Capital, concretament, que el total de les partides de l’actiu no superi els 4 milions d’euros, que l’import net de la seva xifra anual de negocis no superi els 8 milions d’euros, que el nombre mitjà de treballadors durant l’exercici no sigui superior a cinquanta.
- Que la seva activitat es trobi suspesa com a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma.
-
En el supòsit que la seva activitat no es trobi suspesa, acreditar la reducció de la seva facturació del mes natural anterior al que es sol·licita l’aplaçament, en almenys un 75%, en relació amb la facturació mitjana mensual del trimestre al que pertany aquest mes, en comparació amb l’any anterior.
L’acreditació del compliment d’aquest requisits, es realitzarà mitjançant la presentació de documentació com, la presentació d’una declaració responsable en la que consti la informació comptable, d’ingressos i despeses, la facturació mensual, certificat expedit per l’Agencia Estatal de l’Administració Tributària de la declaració de cessament d’activitat, entre d’altres.
En el supòsit d’aplicació indeguda de l’aplaçament temporal i extraordinari en el pagament de la renta, els arrendataris seran responsables dels danys i perjudicis que s’hagin produït, així com de totes les despeses generades per l’aplicació d’aquestes mesures excepcionals, sense perjudici de les responsabilitats en un altre ordre.
Mesures fiscals
- Tipus impositiu aplicable de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) a les entregues, importacions i adquisicions intracomunitàries de bens necessaris per a combatre els efectes del COVID-19:
Des del dia 23 d’abril de 2020 fins el 31 de juliol de 2020, s’aplicarà el tipus del 0 per cent de l’Impost sobre el Valor Afegit a les entregues de béns, importacions i adquisicions intracomunitàries de béns referits a l’Annex, com dispositius mèdics, monitoris, bombes, tubs, cascos, mascaretes, subministraments mèdics fungibles, etc., els destinataris dels quals, siguin entitats de Dret Públic, clíniques o centres hospitalaris, o entitats privades de caràcter social.
Aquestes operacions es documentaran en factura com operacions exemptes però no determinarà la limitació del dret a la deducció del IVA suportada (prorrata).
- Tipus impositiu aplicable de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) a les entregues de llibres, diaris i revistes digitals.
Es redueix al 4% el tipus impositiu aplicable als llibres, diaris i revistes digitals, a la vegada que s’elimina la discriminació existent en matèria de tipus impositius entre el llibre físic i el llibre electrònic, es justifica aquesta reducció del tipus impositiu per l’increment de la demanda d’aquests productes durant el període de confinament.
- Opció extraordinària per la modalitat de pagaments fraccionats respecte de l’Impost sobre Societats.
Per evitar que els contribuents de l’Impost sobre Societats hagin d’ingressar els pagaments a compte de l’Impost sobre Societats del 2020 (model 202) calculats en funció de la quota íntegra de l’últim impost de societats presentat a l’inici del meritament de l’impost, s’ha previst que:
Els contribuents de l’Impost sobre Societats, el volum de facturació de l’any 2019 dels quals, sigui inferior a 600.000.-€ i que puguin beneficiar-se de l’extensió de termini per a la presentació i ingressos de determinades declaracions i autoliquidacions tributaries el període impositiu de les quals, s’hagi iniciat partir de 1 de gener de 2020, podran exercitar l’opció de pagament fraccionat sobre la part de la base imposable corresponent als dies transcorreguts des de l’inici del període impositiu fins el dia anterior a l’inici de cada un dels períodes d’ingrés del pagament fraccionat.
Els contribuents d’aquest Impost, el període impositiu dels quals, s’hagi iniciat a partir de l’1 de gener de 2020, que no tinguin dret a aquesta opció extraordinària, en que l’import net de la xifra de negocis NO superi la quantitat de 6.000.000 euros durant els 12 mesos anteriors a la data en la que es va iniciar el mencionat període impositiu, podran exercitar la modalitat de pagament fraccionat, mitjançant la presentació en termini del segon pagament fraccionat a compte de la liquidació corresponent al citat període impositiu que ha d’efectuar-se en els primers 20 dies naturals del mes d’octubre de 2020 determinat per aplicació de la modalitat de pagament fraccionat regulat.
El pagament fraccionat efectuat en els 20 dies naturals del mes d’abril de 2020 serà deduïble de la quota de la resta de pagaments fraccionats que s’efectuïn a compte del mateix període impositiu.
Aquesta opció extraordinària no resultarà d’aplicació als grups fiscals que apliquen el règim especial de consolidació fiscal.
En el supòsit d’exercitar aquesta opció, el contribuent quedarà vinculat a aquesta modalitat de pagament fraccionat, exclusivament, respecte dels pagaments corresponents al mateix període impositiu.
- Limitació dels efectes temporals de la renuncia tàcita al mètode d’estimació objectiva a l’exercici 2020.
Els contribuents de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques que desenvolupin activitats econòmiques el rendiment net de les quals, es determini d’acord amb el mètode de estimació objectiva, que renunciïn a l’aplicació del mateix, podran tornar a determinar el rendiment net de la seva activitat amb aquest mètode d’estimació objectiva a l’exercici 2021, sempre i quan, compleixin amb tots els requisits per a la seva aplicació i revoquin la renuncia efectuada.
- Càlcul dels pagaments fraccionats en el mètode d’estimació objectiva de l’Impost sobre la Renda de las Persones Físiques i de la quota trimestral del règim simplificat de l’Impost sobre el Valor Afegit com a conseqüència de l’estat d’alarma declarat en el període impositiu 2020.
Els contribuents de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques que desenvolupin activitats econòmiques i que, determinin el rendiment net d’aquestes pel mètode d’estimació objectiva, pel càlcul de la quantitat a ingressar del pagament fraccionat, no computaran, en cada trimestre natural, com dies d’exercici de l’activitat, els dies naturals en els que hagués estat declarat l’estat d’alarma en el citat trimestre.
Els subjectes passius de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA), que desenvolupin activitats empresarials o professionals que es trobin acollits al regim especial simplificat, pel càlcul de l’ingrés a compte a l’any 2020, no computaran, en cada trimestre natural, com dies d’exercici de l’activitat, els dies naturals en els que es trobi declarat l’estat d’alarma, en el citat trimestre.
- No inici del període executiu per a determinats deutes tributaris en el cas de concessió de finançament.
Les declaracions-liquidacions i les autoliquidacions presentades per un contribuent en el termini previst, i sense efectuar l’ingrés corresponent dels deutes tributaris resultants de les mateixes, impedirà l’inici del període executiu sempre que es compleixin amb els següents requisits:
- Que el contribuent hagi sol·licitat dins del termini mencionat o anteriorment al seu començament, el finançament mitjançant Línia d’Avals ICO, pel pagament dels deutes tributaris resultants de les citades declaracions-liquidacions i autoliquidacions i en almenys, en l’import citats deutes.
- Que l’obligat tributari aporti a l’Administració Tributaria fins el termini màxim de cinc dies des de la finalització del termini de presentació de la declaracióliquidació o autoliquidació, un certificat expedit per l’entitat financera acreditatiu d’haver efectuat la sol·licitud de finançament incloent l’import i els deutes tributaris objecte del mateix.
- Que la citada sol·licitud de finançament sigui concedida en, almenys, l’import dels deutes mencionats.
- Que els deutes es satisfacin de forma efectiva, completa i immediatament en el moment de la concessió del finançament. S’entendrà incomplert aquest requisits per falta d’ingrés dels deutes transcorregut el termini d’1 mes des de que hagués finalitzat el mencionat termini en el primer paràgraf d’aquest apartat.
Les citades mesures seran d’aplicació a declaracions-liquidacions i autoliquidacions el termini de presentació de les quals, finalitzi entre el 20 d’abril de 2020 i el 30 de maig de 2020.
En el cas de deutes tributaris derivats de declaracions-liquidacions i autoliquidacions que haguessin estat presentades amb anterioritat al 23 d’abril de 2020, i respecte de les quals, s’hagués iniciat el període executiu, es consideraran en període voluntari d’ingrés quan es donin conjuntament les següents circumstancies:
- Que l’obligat tributari aporti a l’Administració Tributaria en el termini màxim de cinc dies a comptar des del dia següent al de la entrada en vigor d’aquest reial decret llei, dia 23 de abril de 2020, un certificat expedit per l’entitat financera acreditatiu d’haver-se efectuat la sol·licitud de finançament.
- Que la citada sol·licitud de finançament serà concedida, en almenys, l’import dels deutes mencionats.
- Que els deutes es satisfacin efectiva, completa i immediatament en el moment de la concessió del finançament. S’entendrà incomplert aquest requisit per falta d’ingrés dels deutes transcorregut el termini d’1 mes des de que hagués finalitzat el termini mencionat en el primer paràgraf d’aquest apartat.
No obstant, l’incompliment d‘algun dels requisits establerts determinarà l’inici o la continuació de les actuacions recaptatòries en període executiu des de la data en que el citat període es va iniciar.
- Extensió dels terminis de vigència de determinades disposicions tributàries.
Tots els tràmits amb l’Administració que han estat prorrogats fins els dies 30 d’abril i 20 de maig de 2020, incloent el pagament d’aplaçaments de deutes, s’amplien fins el 30 de maig de 2020.