En data 13 de març de 2021, ha estat publicada al DOGC la Resolució SLT/716/2021, de 12 de març, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 en el territori de Catalunya.
La modificació de les mesures entra en vigor el dia 15 de març de 2021, i són aplicables fins a les 00:00h del dia 29 de març de 2021. A continuació, els hi exposem les mesures més rellevants que es troben vigents en l’actualitat:
1. Restricció d’entrada i sortida del territori de Catalunya:
Es manté la restricció d’entrada i sortida del territori de Catalunya, excepte per als desplaçaments justificats següents, entre altres:
a) Compliment d’obligacions laborals.
b) Retorn al lloc de residència, per una necessitat justificada.
c) Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances.
d) Actuacions requerides o urgents davant òrgans públics, judicials o notarials.
e) Renovacions de permisos i documentació oficial, així com altres tràmits administratius inajornables.
f) A causa de força major o situació de necessitat.
g) Qualsevol altra activitat anàloga degudament acreditada.
Es permet en tot cas el transport de mercaderies.
2. Limitació de mobilitat dins el territori de Catalunya:
Es permet l’entrada i sortida de cada comarca pels motius anteriorment exposats, així com quan les persones que integren la bombolla de convivència, es desplacen a una altra comarca diferent de la de la seva residència, sempre que es mantingui la integritat de la bombolla i es compleixin les mesures relatives a reunions i trobades familiars i de caràcter social, és a dir, que no es superi el nombre màxim de sis persones, excepte que es tracti de convivents.
Es permeten també els desplaçaments motivats pel desenvolupament d’activitats docents i d’intervenció socioeducativa, permetent-se la pernoctació sempre que es pugui garantir l’estanquitat dels grups bombolla escolars.
Especialitat per Setmana Santa:
En ocasió de la festivitat de Sant Josep i de la Setmana Santa de 2021, a partir del dia 26 de març, les reunions i/o trobades familiars o socials en espais públics tancats s’han de limitar a un màxim de quatre persones, excepte que es tracti de convivents, i en espais privats s’ha de limitar a convivents.
3. Empreses de serveis i comerç minorista:
Respecte la prestació de serveis:
S’ha de fer, sempre que sigui possible, sense contacte físic amb els clients. No obstant això, el mateix es pot dur a terme malgrat aquest contacte físic sempre que es concertin amb cita prèvia individual, i que les persones encarregades de la seva prestació disposin dels equips de protecció adequats al nivell de risc, extremant en tot cas les mesures higièniques.
Respecte el comerç minorista:
Es permet l’obertura dels establiments comercials també els caps de setmana. Els requisits per a la seva obertura són els següents:
a) Que tinguin una superfície de venda igual o inferior a 800 metres quadrats.
b) Reducció de l’aforament al 30%.
c) En el cas d’establiments amb més de 800 metres quadrats, hauran d’acotar l’espai a aquesta superfície, i reduir l’aforament al 30%.
d) Que els establiments apliquin de manera rigorosa les mesures higièniques, de prevenció i seguretat per fer front al COVID-19 establertes en el Pla sectorial de comerç aprovat pel PROCICAT.
Queden exceptuats els establiments comercials dedicats a la venda de productes essencials, de productes higiènics, els centres de veterinària, les llibreries, les perruqueries, els centres d’estètica, els concessionaris d’automòbils i els centres de jardineria, que poden romandre oberts sigui el que sigui la seva superfície, i amb les mesures previstes en el pla sectorial de comerç aprovat pel PROCICAT.
Respecte els centres comercials:
Es permet l’obertura de centres comercials, galeries comercials i recintes comercials, amb subjecció als següents requisits:
a) Els establiments i locals que es trobin al seu interior han de complir les mateixes mesures anteriorment esmentades per al comerç minorista.
b) Reducció de l’aforament al 30% a les zones comunes i de pas, establint sistemes de control d’aforament i fluxos per prevenir aglomeracions.
c) Es restringeix l’accés i ús de zones recreatives, infantils, ludoteques o àrees de descans.
d) Compliment de les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades.
e) Compliment de les mesures previstes en el corresponent pla sectorial aprovat pel PROCICAT.
Roman suspesa l’obertura al públic dels locals de restauració integrats en centres, galeries o recintes comercials.
4. Activitats recreatives i esportives:
Respecte les activitats recreatives:
Pel que fa als locals o establiments d’activitats tats de sales de concert, cafès teatre o cafès concert, poden obrir limitant l’aforament al 50% i amb un màxim de 500 persones, estant els assistents en tot cas asseguts, i garantint una bona ventilació d’espais tancats mitjançant ventilació natural o altres sistemes . En tot cas, no es permet que es dugui a terme el servei de bar.
Pel que fa als locals de restaurants musicals, els són aplicables les mesures relatives a hostaleria i restauració.
Respecte les activitats esportives:
Les instal·lacions poden obrir subjectes a les següents condicions:
- Limitació de l’aforament al 50% en instal·lacions a l’aire lliure, i limitació de l’aforament al 30% en instal·lacions en espais tancats, exceptuant les piscines que podran arribar al 50% d’aforament.
- Establiment d’un control d’accés.
- Garantir una bona ventilació en espais tancats mitjançant ventilació natural o altres sistemes.
- Els vestidors poden reobrir, però, s’ha d’informar als usuaris que el seu ús és excepcional per a qui faci servir el servei de piscina, i per als que no tinguin possibilitat de canviar-se en un altre espai d’ús privatiu i no compartit abans o després de l’activitat esportiva. L’ús dels vestidors queda condicionat a garantir una correcta ventilació.
- En establiments en espais tancats s’ha de concertar cita prèvia.
- Es compleixin els plans sectorials aprovats pel PROCICAT.
Es permet el desenvolupament d’activitats grupals amb les següents condicions:
a) En espais tancats que acreditin les condicions de ventilació i qualitat d’aire reforçades, es poden dur a terme respectant el 30% d’aforament, i desenvolupant l’activitat amb mascareta, excepte les piscines.
b) En espais tancats que no compleixin les condicions anteriors, es poden dur a terme sempre que no concentrin a més de sis persones, inclòs el monitor, i que es realitzin amb mascaretes, excepte les piscines.
c) En espais a l’aire lliure, es poden dur a terme respectant un aforament del 50%.
5. Activitats d’hostaleria i restauració:
Els establiments d’hostaleria i restauració poden obrir amb subjecció a les següents condicions:
- El consum ha de ser sempre en taula.
- Limitació de l’aforament al 30% en interiors, garantint una distància de dos metres entre taules.
- Garantir la ventilació de l’espai mitjançant ventilació natural o altres sistemes.
- A les terrasses s’ha de garantir una distància de dos metres entre taules.
- Es limita a quatre el nombre màxim de comensals per taula, llevat que pertanyin a la bombolla de convivència.
- Garantir la distància d’un metre entre persones d’una mateixa taula, excepte que pertanyin a la bombolla de convivència. El tipus i mida de les taules ha de permetre que es garanteixi aquesta distància.
- El servei només es pot dur a terme des de les 07:30h fins a les 17:00h, de manera que els clients no podran romandre en l’establiment fora d’aquesta franja horària.
- Les activitats de servei a domicili i recollida de clients podran dur-se a terme durant la resta d’horari d’obertura.
- Els establiments d’hostaleria poden donar servei de restauració en horari de sopar, exclusivament a les persones allotjades, fins a les 22:00h.
- S’han de complir totes les indicacions de el pla sectorial de restauració del PROCICAT.
6. Activitats docents, de lleure infantil i juvenil extraescolars i d’intervenció socioeducativa:
Les activitats docents i socioeducatives, incloent el transport escolar, s’han de dur a terme d’acord amb els plans sectorials de l’PROCICAT.
Els centres educatius han d’aplicar les mesures d’ensenyament previstes en els seus plans d’organització de el curs 2020-2021 amb la finalitat de reduir l’assistència presencial dels alumnes de batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i cicles formatius de grau superior.
Les activitats formatives o educatives no reglades presencials i d’esport escolar, organitzades dins o fora d’un centre educatiu per qualsevol entitat pública o privada, es poden realitzar amb fins a un màxim de sis alumnes per aula en les etapes d’educació infantil, primària, secundària , batxillerat i cicles de formació professional d’acord amb el document “Especificacions sobre el Pla d’actuació per a al curs 2020- 2021 per a centres educatius al marc de la pandèmia per COVID-19 amb relació amb els activitats extraescolars i els colònies i Sortides escolars“.
Només els centres que organitzen activitats extraescolars mantenint els grups estables escolars o part d’aquests poden desenvolupar les activitats amb més de sis alumnes per aula, sempre que no participin alumnes d’altres grups estables.
Les activitats de l’àmbit de l’oci educatiu dirigides a alumnat en les etapes d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat i cicles de formació professional, així com les activitats en l’àmbit de l’oci inclusiu dirigides a persones amb discapacitats, es poden dur a terme tant en espais interiors com a l’aire lliure, en grups màxims de sis persones i seguint, en tot cas, el corresponent pla sectorial aprovat pel PROCICAT.
Els centres de formació d’adults, les escoles oficials d’idiomes, els ensenyaments de règim especial reglades i les escoles de música i de dansa, han d’adoptar mesures per reduir l’assistència presencial dels seus alumnes.