En data 11 de novembre de 2021, ha estat publicada al DOGC l’Ordre ECO/209/2021, de 9 de novembre, per la qual s’obre el tràmit d’inscripció prèvia de les ajudes extraordinàries directes de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la COVID-19.
A continuació, us destaquem els aspectes més rellevants:
1. Objecte:
L’objecte de l’Ordre és obrir el tràmit d’inscripció prèvia per a les ajudes extraordinàries directes en resposta a la pandèmia de la COVID-19, adreçats a treballadors i treballadores autònoms (empresaris i professionals) i empreses no financeres per al suport a la solvència i reducció de l’endeutament del sector privat de qualsevol sector d’activitat econòmica d’acord amb el CNAE-2009, excepte els sectors d’activitats financeres i assegurances i activitats d’organitzacions i organismes extraterritorials.
2. Inscripció prèvia:
La presentació del formulari d’inscripció prèvia és necessària per percebre l’ajuda extraordinària en cas que es compleixin tots els requisits per obtenir-la.
Publicades les convocatòries de les ajudes extraordinàries, la presentació de la inscripció prèvia produirà els efectes de sol·licitud de l’ajuda, sense que sigui necessari fer cap tràmit més per part dels interessats.
La inscripció s’ha de fer mitjançant la Seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, emplenant el formulari disponible al portal de Canal Empresa.
3. Destinació de l’ajuda:
L’ajuda haurà de destinar-se a satisfer el deute i a fer pagaments a proveïdors i altres creditors, financers o no, així com a compensar els costos fixos incorreguts, incloses les pèrdues comptables, sempre que aquests s’hagin generat entre l’1 de març de 2020 i el 30 de setembre del 2021 i procedeixin de contractes anteriors al 13 de març del 2021.
L’ordre en què s’hauran de satisfer els deutes i pagaments a realitzar haurà de ser el següent:
- En primer lloc, es satisfaran els pagaments a proveïdors i altres creditors no financers per ordre d’antiguitat.
- En segon lloc, es reduirà el deute amb creditors financers, prioritzant la reducció del deute amb aval públic.
- Finalment, es podrà destinar el romanent de l’ajuda a compensar els costos fixos incorreguts, que incloguin pèrdues comptables pròpies de l’activitat empresarial que no hagin estat ja cobertes amb aquest o altres ajudes.
Es consideren costos fixos subvencionables aquells suportats per les empreses, generats amb independència del nivell de producció, com són a tall d’exemple els lloguers, subministraments d’energia elèctrica, gas o altres, assegurances, telefonia i internet, pagats o no, sous i salaris pagats, així com les pèrdues comptables, durant el període subvencionable, que no estiguin coberts per la contribució als beneficis (ingressos menys costos variables) durant el mateix període, ni per altres fonts, com ara assegurances, mesures d’ajuda temporal o altres ajudes ni es tracti de pèrdues per deteriorament de valors puntuals.
Això no obstant, s’exclouen els costos fixos que hagin donat lloc a deutes o pagaments que hagin estat imputats a l’ajuda en altres convocatòries pel mateix concepte subvencionable.
4. Requisits:
La inscripció prèvia la podran fer les persones interessades que compleixin els requisits següents:
- Els empresaris o professionals i empreses adscrits als sectors d’activitat del CNAE-2009, durant el 2019 i el 2020, que continuïn en l’exercici de l’activitat i que el volum d’operacions anual a l’IVA o un altre tribut indirecte equivalent del 2020 hagi experimentat un descens de més d’un 30% respecte al 2019.
- Els empresaris o professionals que apliquin el règim d’estimació objectiva a l’IRPF que estiguin adscrits als sectors d’activitat previstos al CNAE-2009 que hagin realitzat i declarat o comprovat per l’Administració alguna d’aquestes activitats durant el 2019 i el 2020 i que segueixin exercint-la.
- Els grups consolidats que tributin a l’IS en règim de tributació consolidada. En aquest cas, el volum d’operacions a considerar per determinar el descens de l’activitat serà el resultat de sumar tots els volums d’operacions de les entitats que conformin el grup, tant el 2019 com el 2020. L’entitat dominant, o qualsevol de les entitats dominades ha hagut de realitzar i continuar desenvolupant com a mínim alguna de les activitats CNAE com a activitat principal declarada a l’Administració.
Aquests grups han d’operar i tenir treballadors o treballadores amb residència fiscal a Catalunya.
- En el cas d’entitats en règim d’atribució de rendes a l’IRPF que compleixin les condicions establertes a l’apartat a) anterior només serà beneficiària directa de l’ajuda a l’entitat sol·licitant i no els seus socis, comuners, hereus o partícips.
- No poden ser destinataris de les ajudes extraordinàries directes d’aquesta Ordre els empresaris o professionals, entitats i grups consolidats que, tot i complir els requisits dels apartats anteriors, a la declaració de l’IRPF corresponent a l’exercici 2019, hagin declarat un resultat net negatiu per les activitats econòmiques a les quals s’hagi aplicat el mètode d’estimació directa per a la seva determinació o, si escau, hagi resultat negativa en aquell exercici la base imposable de l’impost sobre societats o de l’impost sobre la renda de no residents, abans de la aplicació de la reserva de capitalització i compensació de les bases imposables negatives.
- En el cas de treballadors i treballadores autònoms socis d’una societat en els termes de l’article 305 de la Llei general de la Seguretat Social o en règim d’atribució de rendes, han d’optar per inscriure’s en qualitat de treballador o treballadora autònom o en qualitat de societat o entitat.
- Tenir el domicili fiscal o l’establiment permanent, en un municipi de Catalunya.
- No tenir ajudes atorgades per a la mateixa finalitat que superin un import total acumulat per empresa d’1,8 milions d’euros en ajudes directes i de 10 milions d’euros en ajudes per costos fixos.
- Els empresaris, professionals i empreses que apliquin el règim d’estimació directa amb un volum de deutes pendent i/o costos fixos incorreguts pagats, que siguin subvencionables, iguals o superiors a 4.000 euros.
- Complir els requisits previstos a la disposició addicional quarta del Reial decret llei 5/2021, del 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la COVID-19.
- No poden ser destinataris de les ajudes extraordinàries directes d’aquesta Ordre els empresaris o professionals, les entitats i els grups consolidats inclosos en els sectors d’activitats financeres i d’activitats assegurances d’organitzacions i organismes extraterritorials.
- Els beneficiaris de les ajudes extraordinàries directes convocats en virtut de l’Ordre ECO/127/2021, de 14 de juny i de l’Ordre ECO/153/2021, de 16 de juliol, poden ser beneficiaris d’aquesta ajuda respecte als conceptes subvencionables no sol·licitats a les dues convocatòries anteriors, sempre que no hagin percebut l’import màxim de l’ajuda en cap de les dues convocatòries.
A més dels requisits anteriorment esmentats, també s’han de complir els següents:
- Ser la persona titular del compte corrent bancari indicat, entès com a tal el compte corrent bancari habitual per fer les operacions ordinàries de l’empresa o el professional o empresari.
- No haver estat sancionada en resolució ferma, per la comissió d’infracció greu en matèria d’integració laboral de persones amb discapacitat, o molt greu en matèria de relacions laborals o de seguretat i salut a la feina.
- Complir els requisits de la política lingüística.
- No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries per haver exercit o tolerat pràctiques laborals discriminatòries per raó de sexe o gènere.
- Disposar d’un sistema d’organització i de gestió de la prevenció de riscos laborals.
- Complir la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes.
- Respectar el dret a l’accessibilitat per a les persones amb discapacitat.
- Respectar la normativa vigent en matèria de desenvolupament sostenible.
- Complir la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l’adolescència, respecte que el personal de les entitats les activitats de les quals suposin l’accés i l’exercici a les professions, els oficis i les activitats que impliquin contacte habitual amb menors no pot haver estat condemnat per sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i la indemnitat sexual, que inclou l’agressió i l’abús sexual, l’assetjament sexual, l’exhibicionisme i la provocació sexual, la prostitució i la explotació sexual i la corrupció de menors, així com per tràfic d’éssers humans.
- Complir la normativa sobre propietat intel·lectual.
- Complir la resta de requisits i obligacions que preveu la normativa vigent en matèria de subvencions i la normativa sectorial aplicable.
5. Compromisos i obligacions:
S’estableixen uns compromisos i obligacions específics per a aquesta línia d’ajudes, que són els següents:
- Mantenir l’activitat corresponent a les ajudes fins al 30 de juny del 2022.
- No repartir dividends durant el 2021 i el 2022.
- No aprovar increments a les retribucions de l’alta direcció durant un període de dos anys des de la data de concessió de l’ajuda.
- Conservar la documentació acreditativa dels requisits, i si escau, aportar tota la informació que es requereixi per acreditar el compliment dels mateixos.
- Adherir-se als principis ètics i regles de conducta als quals les persones beneficiàries han d’adequar la seva activitat.