En data 21 de novembre de 2020, es va publicar en el DOGC, RESOLUCIÓ SLT 2983/2020, de 21 de novembre, per la qual es prorroguen i modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 en el territori de Catalunya, entrant en vigor en data 23 de novembre de 2020.
A continuació, els detallem les mesures més rellevants establertes a la citada Resolució, les quals, es mantindran durant 14 dies.
1. Limitació de l’entrada i sortida de persones:
Es manté la restricció respecte a l’entrada i sortida de persones del territori de Catalunya, excepte per aquells desplaçaments, adequadament justificats, que es produeixin per algun dels següents motius com: assistència a centres, serveis i establiments sanitaris i socials; compliment d’obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals; retorn a el lloc de residència habitual o familiar, per una necessitat justificada i inajornable; desplaçament a entitats financeres i d’assegurances o estacions de proveïment en territoris limítrofs; actuacions requerides o urgents davant els òrgans públics, judicials o notarials, etc.
Addicionalment, durant el temps de vigència de l’esmentada mesura de restricció, des de les 06.00 hores de divendres fins a les 06.00 hores de dilluns, queda limitada l’entrada i sortida de persones de cada terme municipal, amb les excepcions previstes en el punt anterior. Es troba permesa la circulació quan es tracti de transport de mercaderies.
2. Mesures de restricció a la mobilitat nocturna:
Es manté la prohibició de tots els desplaçaments i la circulació per les vies públiques entre les 22.00 hores i les 06.00 hores. S’exclouen d’aquesta prohibició els desplaçaments de caràcter essencial, que s’han de justificar adequadament, com a manera d’exemple; desplaçament per assistència sanitària d’urgència i per anar a la farmàcia per raons d’urgència; desplaçament de persones treballadores i els seus representants per anar o tornar de centre de treball, així com aquells desplaçaments en missió inherents al desenvolupament de les funcions pròpies de el lloc de treball o de la seva activitat professional o empresarial; retorn aL domicili des de centres educatius, activitats culturals permeses i recollida en establiments de restauració; actuacions urgents davant òrgans judicials, etc. Durant l’horari de restricció de la mobilitat, es permet la circulació de vehicles pels desplaçaments permesos. La circulació de vehicles per carreteres i vies que transcorrin o travessin l’àmbit territorial de Catalunya està permesa sempre que tingui origen i destinació fora de Catalunya. Així mateix, està sempre permesa la circulació quan es tracti de transport de mercaderies.
3. Horaris de tancament:
L’horari d’obertura a el públic de les activitats permeses, en cap cas podran superar les següents franges:
- En general, entre les 06.00 hores i les 21.00 hores.
- En el cas de restauració per a consum en l’establiment, entre les 06:00 hores i les 21:30 hores.
- En cas d’activitats culturals i per a la recollida en l’establiment en els serveis de restauració, entre les 06.00 hores i les 22.00 hores.
- En cas de l’activitat de prestació de serveis de restauració a domicili, aquesta es pot prestar a la franja compresa entre les 06.00 hores i les 23.00 hores.
- Les botigues de conveniència, els establiments comercials annexos a les gasolineres, i els establiments de menys de 300 metres quadrats de superfície de venda, i tots els establiments comercials ubicats en municipis turístics, no poden romandre oberts ni dur a terme cap activitat de venda entre les 21.00 i les 06.00 hores.
S’exceptuen d’aquesta limitació les activitats de caràcter essencial.
4. Mesures de prevenció i higiene en centres de treball:
Els titulars dels centres de treball, públics i privats, hauran de limitar al màxim la mobilitat laboral de persones treballadores, i adoptar les mesures organitzatives i tècniques necessàries per fer-ho possible, com les següents:
- Implementar treball a distància o teletreball, excepte quan és impossible desenvolupar l’activitat laboral a distància o bé quan no es disposa acreditadament dels mitjans per fer-ho. En aquests últim cas, s’han d’establir horaris d’entrada i sortida escalonats, flexibilitat horària o similars.
- Adoptar mesures organitzatives a les condicions de treball, de manera que es garanteixi el manteniment de la distància de seguretat interpersonal mínima. I, quan això no sigui possible, han de proporcionar a les persones treballadores els equips de protecció adequats a el nivell de risc.
- Adoptar mesures de neteja i desinfecció adequades a les característiques dels centres de treball i intensitat d’ús, així com garantir la ventilació dels espais i edificis, i, especialment, els espais comuns dels centres de treball, restringint o escalonant el seu ús per evitar aglomeracions, intensificant la neteja de superfícies, establint que en les zones de descans es permeti el distanciament entre persones o establint zones d’entrada i sortida diferenciades, entre d’altres.
- Posar a disposició de les persones treballadores aigua i sabó, o gels hidroalcohòlics o desinfectants amb activitat viricida autoritzats, per a la neteja de mans.
- L’ús de la màscara és obligatori en l’entorn laboral quan l’espai de treball és d’ús públic o obert a el públic, o bé quan hi ha desplaçaments per l’interior de centre de treball. En el cas d’espais de treball tancats al públic, un cop la persona treballadora estigui al seu lloc de treball i fent tasques que no comporten mobilitat no és obligatori el seu ús, sense perjudici de les recomanacions específiques que puguin adoptar els serveis de prevenció de les empreses.
5. Reunions i/o trobades familiars i de caràcter social:
Es manté la prohibició de les trobades i reunions de més de sis persones, excepte que pertanyin a la “bombolla de convivència”, tant en l’àmbit privat com en el públic.
No es consideren incloses en aquesta prohibició, les persones que estiguin desenvolupant una activitat laboral, les activitats de culte, els actes religiosos i cerimònies civils, incloses les noces, serveis religiosos, cerimònies fúnebres, ni els mitjans de transport públic. Tampoc s’inclouen les activitats docents de caràcter reglat, les activitats extraescolars permeses i les activitats d’intervenció socioeducativa, incloent el transport escolar, les quals es duen a terme d’acord amb els corresponents plans sectorials.
6. Empreses de serveis i comerç minorista:
La prestació de serveis s’ha de fer, sempre que sigui possible, sense contacte físic amb els clients. No obstant això, es pot dur a terme la prestació de serveis la naturalesa dels quals, impliqui un contacte personal proper sempre que es realitzin amb cita prèvia de manera individual i que les persones encarregades de la seva prestació disposin dels equips de protecció adequats a el nivell de risc.
Es manté la suspensió de l’obertura a públic dels centres comercials i recintes comercials, no obstant això, els establiments i locals comercials que es trobin dins dels centres comercials o recintes comercials, dedicats exclusivament a la venda de productes d’alimentació, de begudes, de productes higiènics, d’altres productes de primera necessitat, farmàcies, ortopèdies, òptiques, establiments dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d’estètica, centres de veterinària i equipaments culturals i esportius, poden romandre oberts.
També poden obrir al públic aquells establiments comercials que es trobin dins dels centres o recintes comercials i que comptin amb accés directe i independent des de la via pública, amb un aforament màxim de l’30%.
L’obertura a públic dels establiments i locals comercials minoristes queda condicionada al fet que redueixin a l’30% l’aforament permès per llicència o autorització de l’activitat.
S’exclouen d’aquesta limitació els establiments comercials minoristes d’alimentació, de begudes, de productes higiènics, d’altres productes de primera necessitat, serveis essencials, farmàcies, ortopèdies, òptiques, centres de veterinària, concessionaris d’automòbil, telecomunicacions, perruqueries i centres d’estètica, i centres de jardineria, que poden romandre oberts d’acord amb les mesures de distància establertes en el PROCICAT.
Es poden establir sistemes de recollida al local dels productes adquirits per telèfon o via internet, sempre que garanteixin una recollida esglaonada que eviti aglomeracions a l’interior de el local o en el seu accés, i també sistemes de repartiment a domicili.
7. Activitats culturals, espectacles públics, recreatives i esportives:
Activitats culturals i espectacles públics:
Els locals i espais en què es desenvolupen activitats culturals d’arts escèniques i musicals, com teatres, cinemes, auditoris o similars, tant en recintes tancats com a l’aire lliure, i espais per a la realització d’espectacles públics, hauran de limitar l’aforament al 50% i amb un nombre màxim de 500 persones per sessió o actuació, totes assegudes, i garantint una bona ventilació dels espais tancats.
A les sales de concert, els són aplicables les limitacions anteriorment esmentades, i no poden realitzar el servei de bar.
Els restaurants musicals, cafès teatre o cafès concert, hauran de complir les mateixes mesures previstes per a hostaleria i restauració.
Activitats recreatives:
Es manté el tancament dels parcs i fires d’atraccions, incloses les desmuntables, i les activitats infantils privades en espais tancats.
Es suspenen la resta d’activitats recreatives que puguin reunir més de sis persones que no romanguin a la mateixa bombolla de convivència o contacte personal proper.
Activitats esportives:
Les instal·lacions i equipaments esportius poden obrir sempre que es compleixin les següents condicions:
- Limitació del 50% de l’aforament en instal·lacions a l’aire lliure, i 30% d’aforament en espais tancats, incloent els usuaris de les instal·lacions i el públic assistent.
- Control d’accés.
- Garantir una bona ventilació dels espais tancats mitjançant ventilació natural o altres sistemes tancats.
- En espais tancats s’ha de reservar cita prèvia.
- Complir les indicacions dels plans sectorials aprovats pel PROCICAT.
Queda prohibida la utilització d’equipaments esportius no supervisats.
8. Activitats d’hostaleria i restauració:
Poden obrir amb les següents condicions:
- Consum sempre en taula.
- En interior limitació de l’aforament al 30% i s’ha de garantir una distància mínima de dos metres entre taules o agrupacions de taules diferents.
- Garantir la ventilació mitjançant ventilació natural o altres sistemes de ventilació.
- En terrasses s’ha de garantir una distància mínima degudament assenyalada de dos metres entre taules o grups de taules diferents.
- Limitació de quatre comensals per taula o agrupació de taules, excepte que pertanyin a la bombolla de convivència.
- Garantir la distància d’un metre entre persones d’una mateixa taula, excepte per a persones que pertanyin a la bombolla de convivència. El tipus i grandària de la taula ha de permetre que es garanteixen aquestes distàncies.
- No es pot dur a terme servei a taula més tard de les 21:30h. A partir d’aquesta hora, només es podrà dur a terme servei a domicili o recollida de clients.
- Complir totes les indicacions del pla sectorial del PROCICAT.
9. Activitats docents, de lleure infantil i juvenil, o socioeducatives:
Activitats docents i d’intervenció socioeducativa:
S’han de realitzar d’acord amb el pla sectorial aprovat pel PROCICAT, aplicant de forma rigorosa mesures per a la prevenció i protecció de la salut.
Centres educatius:
Han d’aplicar els plans per al curs 2020-2021 amb la finalitat de reduir l’assistència presencial dels alumnes de batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i superior.
Activitats extraescolars:
- Les activitats extraescolars presencials que es realitzen fora de l’horari lectiu habitual, dins o fora del centre educatiu, amb un propòsit educatiu o formatiu, així com els ensenyaments no reglats que imparteixen els centres autoritzats de música i dansa, es poden realitzar fins a un màxim de sis alumnes per aula.
- Activitats esportives escolars no competitives organitzades per centres educatius, així com per les associacions esportives escolars o figures anàlogues, com les entitats esportives legalment previstes, es poden realitzar adoptant les mesures sanitàries establertes per a aquestes activitats.
- Activitats de lleure educatiu: es poden realitzar a l’aire lliure segons el pla sectorial aprovat pel PROCICAT, i les activitats en espais interiors es realitzaran en grups de sis persones.
Els centres de formació d’adults, les escoles oficials d’idiomes i els ensenyaments de règim especial reglades han d’adoptar mesures per reduir l’assistència presencial dels seus alumnes.
10. Congressos, convencions, fires comercials i festes majors:
Queda suspesa la celebració presencial de congressos, convencions, fires comercials, festes majors i altres festes majors i altres festes que puguin suposar la celebració d’actes amb risc d’aglomeracions de persones.
Els mercats no sedentaris i les fires de mercat poden mantenir la seva activitat amb una reducció d’aforament al 30%, i amb el compliment de les mesures previstes en el pla sectorial del PROCICAT.