En data 26 de novembre de 2021, ha estat publicada en el DOGC la Resolució SLT/3512/2021, de 25 de novembre, per la que s’estableixen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 en el territori de Catalunya, per la que s’estableix l’exigència del certificat COVID en determinats establiments, principalment en els que es prestin activitats d’hostaleria i restauració.
Les noves mesures s’estableixen per un termini de catorze dies, pel que són d’aplicació a partir de les 00:00h del dia 26 de novembre de 2021, fins les 24:00h del dia 9 de desembre de 2021.
Els hi recordem que, els horaris de les activitats són de corresponents a cada una d’elles segons la seva normativa pròpia, i per norma general, es mantenen les mateixes mesures que s’han aplicat fins a la data, a més de:
- Ventilació correcta dels espais tancats.
- Neteja i desinfecció de superfícies.
- Tant en espais tancats com a l’aire lliure, la distància física interpersonal de seguretat ha de ser de 1,5 metres, a no ser que es tracti de convivents, el que equival a un espai de seguretat de 2,5 metres quadrats per persona, excepte que pel tipus d’activitat existeixi una mesura més restrictiva.
- Quan el desenvolupament de l’activitat no permeti mantenir la distància física interpersonal de seguretat, s’han d’adoptar les mesures d’higiene i organitzatives adequades per prevenir els riscos de contagi.
- En els espais a l’aire lliure en què per l’aglomeració de persones no es pugui mantenir la distància física de seguretat, és obligatori l’ús de mascareta.
Així mateix, mitjançant la citada resolució s’introdueix l’ús del certificat COVID per a l’accés a locals, establiments, equipaments o espais habilitats, que s’indicaran més endavant, que acrediti alguna de les circumstàncies següents:
- Certificat de vacunació: que a la persona se li ha administrat la pauta de vacunal completa contra la COVID-19 d’alguna de les vacunes autoritzades.
- Certificat de prova diagnòstica: que la persona disposa d’una prova diagnòstica negativa en relació amb el COVID-19 realitzada en les darreres 72 hores en cas de PCR, i en les darreres 48 hores en cas de test d’antígens.
- Certificat de recuperació: que la persona s’ha recuperat de COVID-19 els darrers sis mesos després d’un resultat positiu obtingut mitjançant una prova diagnòstica vàlida.
Queden exonerats d’aquest requisit els menors de 12 anys que no tinguin limitat l’accés als locals per raó de l’edat.
Les persones titulars o responsables del local, establiment, equipament o espai han de designar personal per al control d’accessos encarregat de fer la comprovació de qualsevol dels certificats previstos presentats per les persones que vulguin accedir-hi, sense conservar les dades que es contenen i sense fer ús per a cap altra finalitat que el control d’accés esmentat.
A l’entrada dels locals, establiments, equipaments o espais, en una zona visible, s’ha de col·locar un cartell on, d’acord amb el model fet públic a la pàgina web del Departament de Salut, s’informi les persones usuàries de les mesures esmentades, sobre el caràcter necessari per a l’accés al local, així com sobre la no conservació de les dades personals acreditades.
S’exclouen d’aquest requisit de control d’accés els locals i els establiments que disposin únicament o tinguin habilitats en exclusiva, espais i terrasses a l’aire lliure per a l’exercici de l’activitat.
Els locals, establiments, equipaments o espais habilitats que han d’exigir la presentació dels certificats per accedir-hi són:
- En general, locals i establiments de restauració, excepte els prestats a:
- Centres de treball destinats a persones treballadores.
- Centres i serveis sanitaris, sociosanitaris i socials per donar servei exclusivament a treballadors i persones ingressades.
- Menjadors escolars.
- Centres universitaris per donar servei exclusivament a treballadors i estudiants.
- Serveis de menjador de caràcter social.
- Establiments d’hostaleria i restauració, inclosos els salons de banquets, en què es doni la possibilitat de ball.
- Activitats recreatives musicals, discoteques, sales de ball, sales de festes amb espectacle, bars musicals, karaokes, discoteques de joventut, establiments d’activitats musicals de règim especial i establiments públics amb annexos reservats, a més de sales de concert, cafès teatre o cafès concert.
- Locals i establiments de restauració integrats a centres, galeries o recintes comercials.
- Establiments de restauració en locals on es desenvolupin activitats culturals d’arts escèniques i musicals, com ara teatres, cinemes, auditoris i circs.
- Concerts, festivals musicals de tots els gèneres, i altres esdeveniments culturals que es duguin a terme amb el públic dempeus i possibilitat de ball, celebrats en equipaments culturals o altres espais tancats.
- Sales i gimnasos on es practica activitat física i/o esportiva, així com als espais dels mateixos on es presti servei de restauració.
- Serveis de restauració i activitats recreatives musicals a recintes de parcs i fires d’atraccions.
- Serveis complementaris de bar i restauració en activitats lúdiques en espais tancats, i en activitats relacionades amb el joc, com ara salons de jocs, casinos i sales de bingo.
- Festes populars en què es desenvolupin activitats recreatives musicals de caràcter extraordinari.
- Centres residencials d’atenció a la gent gran i persones amb discapacitat.