En data 19 de juny de 2020 ha estat publicat al DOGC el Decret 63/2020, de 18 de juny, de la nova governança de l’emergència sanitària provocada per la COVID-19 i d’inici de l’etapa de la represa en el territori de Catalunya, mitjançant el qual a partir de les 00:00 hores del dia 19 de juny de 2020 finalitza la Fase 3 de l’estat d’alarma a Catalunya, i queden sense efecte les mesures derivades de la declaració de l’estat d’alarma, iniciant-se l’etapa de represa, que comporta l’aixecament de les restriccions de mobilitat a tot el territori de Catalunya.
Així mateix, en la mateixa data ha estat publicada al DOGC la Resolució SLT/1429/2020, de 18 de juny, per la qual s’adopten mesures bàsiques de protecció i organitzatives per prevenir el risc de transmissió i afavorir la contenció de la infecció per SARSCoV-2, que estableix les mesures que caracteritzaran l’etapa de represa anteriorment esmentada i que s’inicia el dia 19 de juny de 2020. A continuació, els hi detallem els aspectes més rellevants.
-
MESURES GENERALS
a) Deure de protecció:
S’estableix que la ciutadania, així com els titulars de qualsevol activitat econòmica, empresarial, o establiment d’ús públic o obert a el públic, ha d’adoptar les mesures necessàries per evitar la propagació de l’COVID-19, i concretament les següents:
- Higiene freqüent de mans.
- Higiene de símptomes respiratoris com evitar tossir directament a l’aire, tapar-se la boca amb l’avantbraç i evitar tocar la cara.
- Mantenir els grups de convivència el més estables possibles i minimitzant els contactes socials diaris.
- Respectar la distància física interpersonal de seguretat.
- L’ús de mascareta.
- La preferència d’espais a l’aire lliure per a la realització d’activitats.
- La ventilació correcta dels espais tancats.
- La neteja i desinfecció de les superfícies.
-
MESURES DE PROTECCIÓ I ORGANITZATIVES
a) Distància física interpersonal de seguretat:
En espais tancats i a l’aire lliure, i ja sigui en l’àmbit laboral o entre persones o grups, s’ha de respectar la distància física interpersonal de 1,5 metres, equivalent a un espai de seguretat de 2,5 metres quadrats per persona, excepte en les activitats que per la seva tipologia requereixin mesures més restrictives.
En cas que no es pugui mantenir la distància de seguretat de 1,5 metres entre persones que no mantenen una relació i un contacte propers de forma molt habitual és obligatori l’ús de mascareta.
No es poden mantenir distàncies inferiors a 1 metre en espais tancats, excepte entre persones que mantenen una relació i un contacte propers de forma molt habitual o bé per desenvolupar aquelles activitats professionals o d’atenció a persones que requereixen una distància inferior.
b) Ús de mascareta:
És obligatori l’ús de mascareta per a persones de sis anys en endavant, en els supòsits següents:
- Via pública, espais a l’aire lliure i tancats oberts al públic o d’ús públic, en el cas que entre persones amb les que no es té un relació i contacte propers de forma molt habitual, no pugui mantenir la distància d’1,5 metres.
- En tots els mitjans de transport de viatgers per carretera i ferrocarril, excepte si tots els ocupants del vehicle de turisme són persones que mantenen una relació i contacte propers molt habitual. En vaixells i embarcacions no és obligatori el seu ús si les persones estan dins de la seva cabina, o si a l’exterior poden garantir la distància de 1,5 metres.
L’obligació de portar mascareta no s’exigeix a persones amb malalties o dificultats respiratòries, o amb situacions de discapacitat o dependència que no disposin d’autonomia per treure-se-la, o presentin alteracions de conducta que facin inviable el seu ús.
Tampoc s’exigirà en l’exercici esportiu a l’aire lliure, ni en cas de força major o situació de necessitat, ni tampoc en les activitats en què l’ús de mascareta resulti incompatible.
c) Mesures socials:
Es poden celebrar reunions familiars i activitats socials, incloent la pràctica esportiva no professional, de manera preferent entre persones que mantenen una relació i un contacte propers de forma molt habitual, sempre que no es generin aglomeracions ni se superin les limitacions en l’aforament que s’estableixin, i sempre que es respectin les normes de protecció individual.
-
MESURES APLICABLES A LES ACTIVITATS ECONÒMIQUES
Les mesures generals anteriorment exposades han de ser complementades per plans sectorials d’activitats, essent que a data d’avui alguns encara no han estat publicats, pel que fa als àmbits d’activitat següents:
- Centres, serveis i establiments sanitaris.
- Serveis socials.
- Centres docents.
- Universitats.
- Transports.
- Establiments comercials de venda al detall o al per major, de tot tipus d’article; prestant especial atenció a centres i parcs comercials i als mercats a la via pública a l’aire lliure o de venda no sedentària, podent-se establir plans sectorials específics per a cadascuna d’aquestes categories.
- Hotels i allotjaments turístics, inclosos, càmpings, aparcaments d’autocaravanes, residències universitàries i altres similars, podent-se establir plans sectorials específics per a cadascuna d’aquestes categories.
- Establiments d’hostaleria i restauració.
- Turisme.
- Activitats d’oci nocturn.
- Activitats d’oci infantil (cases d’estiu, esports, colònies, altres).
- Activitats culturals, incloent museus, biblioteques, monuments, arxius, espectacles públics i activitats d’oci i recreatives, es poden establir plans sectorials específics per a cadascuna d’aquestes categories i en funció de l’edat de el públic destinatari.
- Fires i congressos i altres activitats temporals amb gran afluència de públic.
- Instal·lacions esportives.
- Festes, revetlles i altres esdeveniments populars.
- Equipaments d’oci, culturals o esportius permanents amb gran afluència de públic.
Els titulars d’aquestes activitats seran els responsables d’adaptar l’exercici de les mateixes a les previsions dels plans sectorials corresponents. A més, hauran de garantir una atenció preferent a la població vulnerable, i determinar una persona responsable de l’aplicació de les mesures organitzatives per mantenir les mesures de protecció individual.
Així mateix, els titulars d’activitats obertes a el públic i de prestació de serveis, han d’adoptar les mesures necessàries per garantir la distància interpersonal de seguretat, posar a disposició sistemes de neteja de mans, i adoptar les mesures de neteja, desinfecció i ventilació dels establiments i instal·lacions.
-
MESURES D’AFORAMENT APLICABLES FINS EL DIA 25 DE JUNY DE 2020
Fins el dia 25 de juny de 2020, els aforaments màxims seran els següents:
- Establiments i locals oberts al públic: aforament al 50%.
- Espais a l’aire lliure oberts al públic: aforament al 75%.
-
MESURES D’AFORAMENT APLICABLES A PARTIR DEL DIA 25 DE JUNY DE 2020
A partir de les 00:00 hores del dia 25 de juny de 2020, seran d’aplicació les mesures que es disposen a continuació:
a) Aforament en espais a l’aire lliure:
En espais a l’aire lliure, el nombre màxim de persones ha d’adaptar-se a les següents normes:
- Garantir la distància física interpersonal de seguretat equivalent a una superfície de seguretat de 2,5 metres quadrats per persona, excepte que sigui aplicable un valor més restrictiu pel que fa al tipus d’activitat.
- Aquesta distància es pot rebaixar si es compleixen totes les condicions següents:
- Ús obligatori de mascareta.
- Registre dels assistents o preassignació de localitats.
- Establir espais sectoritzats, amb control d’afluència, d’un màxim de 2.000 persones, o 3.000 en cas de seients preassignats.
- Establir mesures de circulació per evitar aglomeracions.
Aquests paràmetres s’apliquen en defecte de les previsions específiques que es facin per a cada activitat en els plans sectorials.
b) Aforament en espais tancats:
En espais tancats, el nombre màxim de persones ha d’adaptar-se a les següents normes:
- Garantir la distància física interpersonal de seguretat equivalent a una superfície de seguretat de 2,5 metres quadrats per persona, excepte que sigui aplicable un valor més restrictiu pel que fa al tipus d’activitat.
- Establir espais sectoritzats, amb control d’afluència, d’un màxim de 2.000 persones, o 3.000 en cas de seients preassignats.
- La distància es pot rebaixar si es compleixen les següents condicions:
- Ús obligatori de màscara.
- Registre dels assistents o preassignació de localitats.
- Establir mesures de circulació per evitar aglomeracions.
Aquests paràmetres s’apliquen en defecte de les previsions específiques que es facin per a cada activitat en els plans sectorials.
c) Aforament es establiments i activitats d’hostaleria i restauració:
En establiments d’hostaleria i restauració, així com qualsevol activitat oberta al públic en què es prevegi el consum d’aliments i begudes, s’han d’adoptar les següents mesures:
- Tant en espais tancats com a l’aire lliure, la distància física interpersonal de seguretat s’estableix en 1,5 metres, equivalents a un espai de 2,5 metres quadrats per persona.
- Fomentar la pre-reserva.