En data 8 de febrer de 2021, s’ha publicat en el DOGC, RESOLUCIÓ per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió d’ajuts extraordinaris per donar suport als col·lectius i sectors econòmics més afectats per les mesures de contenció de la pandèmia de la COVID-19 i mantenir els llocs de treball en situació d’expedient de regulació temporal d’ocupació de les petites empreses, microempreses i cooperatives, la qual, entrarà en vigor, en data 9 de febrer de 2021.
A continuació, es recullen els aspectes més rellevants de les Bases reguladores per a la concessió d’aquestes ajudes.
1. Persones beneficiàries:
Poden ser persones beneficiàries d’aquestes subvencions, les micro i petites empreses i les cooperatives amb establiment operatiu a Catalunya i amb treballadors en situació d’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) actiu a data de 31 de gener de 2021.
Es considera a aquests efectes, petita empresa, aquella persona física o jurídica que ocupa menys 50 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 10 milions d’euros, i com a microempresa, aquella persona física o jurídica que ocupa almenys 10 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 2 milions d’euros.
A efectes d’aquests ajuts també s’entenen beneficiàries, les cooperatives amb menys de 50 treballadors o socis cooperatius, i un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 10 milions d’euros.
Queden exclosos com a beneficiaris d’aquestes bases els autònoms a títol individual, i, les empreses que es troben participades en més d’un 50% per capital públic.
2. Requisits per obtenir la condició de persona beneficiària:
Les persones sol·licitants han de complir els requisits següents:
a) Tenir treballadors en situació d’ERTO actiu a 31 de gener de 2021.
b) Mantenir el mateix nombre de treballadors a 31 de desembre de 2021, respecte de al 31 de desembre de 2020.
En cas d’incompliment per part del beneficiari, es revocarà la subvenció i haurà de reintegrar la totalitat de la subvenció rebuda, més els interessos de demora corresponents.
A efectes d’aquestes bases, es considera nombre de treballadors a la suma el nombre total de treballadors que té l’empresa, ja estiguin en ERTO o en actiu, sense importar el tipus de jornada.
c) Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s’haurà de mantenirse al llarg de tot el procediment: en el moment de presentació de la sol·licitud, prèviament a la resolució d’atorgament, i abans de rebre qualsevol pagament.
Les persones sol·licitants que hagin negociat amb l’Agència Estatal de l’Administració Tributària, l’Agència Tributària de Catalunya o la Tresoreria General de la Seguretat Social una pròrroga, un ajornament, una moratòria o qualsevol altra condició especial dels seus deutes, han d’aportar la documentació que acrediti aquesta prerrogativa especial.
d) No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de beneficiari que preveu l’article 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions.
e) Indicar, d’acord amb els agents socials, els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i per intervenir en els seus centres de treball.
Aquest requisit només és aplicable en el cas d’empreses amb una plantilla igual o superior a 25 persones. No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, d’acord amb el que estableix l’article 11.1 de la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva entre dones i homes.
f) Complir els requisits establerts de política lingüística.
g) No haver estat sancionades, en resolució ferma, per la comissió d’infracció greu en matèria d’integració laboral de discapacitats o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, durant l’any anterior a la convocatòria , o, si han estat sancionades, hagin aplicat les mesures correctores previstes i abonat les quantitats requerides per aquest concepte.
h) Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició establerts als articles 90.bis i 92.bis de Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.
i) Disposar d’un sistema d’organització i de gestió de la prevenció, en matèria de prevenció de riscos laborals.
j) Complir l’obligació de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats en l’àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, adoptar mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones.
k) No haver estat condemnades en sentència ferma, ni la persona jurídica sol·licitant ni les persones físiques adscrites a l’execució de l’activitat subvencionada, per algun delicte contra la llibertat i la indemnitat sexual, així com per tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual, incloent la pornografia.
l) En el cas de les microempreses i les petites empreses, poden tenir la consideració d’empresa en situació de crisi abans de al 31 de desembre de 2019, sempre que no es trobin en un procediment concursal ni hagin rebut una ajuda de salvament o de reestructuració.
m) No estar subjecte a una ordre de recuperació pendent, després d’una decisió prèvia de la Comissió Europea que hagi declarat un ajut percebuda il·legal i incompatible amb el mercat interior, amb excepció de les ajudes destinades a reparar els perjudicis causats per determinats desastres naturals.
n) Respectar la normativa vigent en matèria de desenvolupament sostenible.
o) En el cas que les persones beneficiàries siguin persones físiques empresàries, estar donat d’alta en el cens de l’impost sobre activitats econòmiques.
p) En cas que la realització de l’activitat s’utilitzi qualsevol element susceptible de generar drets d’autor complir amb la normativa sobre propietat intel·lectual.
q) Complir amb l’obligació de comunicar l’obtenció d’altres subvencions públiques o privades per a la mateixa activitat.
r) Complir qualsevol altra obligació legal o reglamentària que els pugui afectar.
3. Quantia:
L’ajuda consistirà en 2.000 euros per treballador en situació d’ERTO, a 31 de gener de 2021, amb un màxim de 30.000 euros per empresa beneficiària.
L’import de la subvenció s’abonarà en un únic pagament a partir de el moment en què es resolgui la concessió de la subvenció.
4. Procediment de sol·licitud i documentació:
Les sol·licituds s’han de presentar segons model normalitzat a disposició de les persones interessades a la seu corporativa de Canal Empresa de la Generalitat de Catalunya, a la pàgina web de el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, o a la pàgina web de el Departament d’Empresa i Coneixement.
Les sol·licituds s’han de presentar per mitjans telemàtics, acompanyades de la documentació que preveuen aquestes bases.
La sol·licitud inclourà la declaració responsable relativa a l’acompliment dels requisits següents:
a) Requisits anteriorment detallats. b) Disposar de l’escriptura de constitució de l’entitat i de la inscripció dels seus estatuts en el Registre mercantil o al registre corresponent.
c) Disposar de facultats de representació de l’empresa, d’acord amb l’escriptura notarial corresponent inscrita al Registre mercantil o en el registre corresponent, si escau.
d) Disposar dels llibres comptables, dels registres diligenciats i d’altres documents degudament auditats, en els termes que exigeix la legislació mercantil i sectorial aplicable.
e) Que el sol·licitant de la subvenció s’adhereix a el codi ètic.
f) La declaració d’altres ajudes que hagi rebut la persona sol·licitant a l’empara de la Decisió de la Comissió Europea SA 56851. En concret, s’han de declarar les ajudes en forma de subvencions, bestretes reemborsables, avantatges fiscals, garanties, préstecs o aportacions de capital subjectes a la secció 2.7.1 de l’Marc temporal nacional. Una empresa pot rebre diversos ajuts d’aquesta secció, sempre que, acumulats, no superin l’import màxim de 800.000,00 euros per empresa beneficiària.
g) Que es compromet a declarar els altres ajuts que hagi rebut a l’empara de la Decisió de la Comissió Europea S. A. 56.851.
La presentació de la declaració responsable faculta l’Administració per verificar en qualsevol moment la veracitat de les dades declarades. La inexactitud, falsedat o omissió de caràcter essencial en qualsevol dada o document que acompanyi la sol·licitud de subvencions deixen sense efecte aquest tràmit, des del moment en què es coneguin i prèvia audiència a la persona interessada, i, en conseqüència, comporten inadmissió de la sol·licitud de subvenció, sense perjudici que puguin ser causa de revocació de la subvenció, si es coneixen amb posterioritat a la concessió, sense perjudici de les responsabilitats de qualsevol tipus què hagi pogut incórrer.
El termini de presentació de sol·licituds es determinarà en la convocatòria corresponent. Només es podrà presentar una sol·licitud per beneficiari i en cas que presenti més d’una sol·licitud es tindrà en compte l’última presentada.
5. Procediment de concessió:
El procediment de concessió de les subvencions és el de concurrència competitiva.
La concessió d’aquestes subvencions no requerirà cap altra justificació que l’acreditació de l’acompliment dels requisits indicats en aquestes bases, sense perjudici dels controls que s’efectuïn amb posterioritat.
El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la serà de sis mesos, a comptar de l’endemà de la data de publicació de la convocatòria. La resolució de concessió es notificarà a la persona interessada mitjançant la publicació al tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, sense perjudici que es puguin utilitzar addicionalment altres mitjans electrònics. Aquesta publicació substitueix la notificació individual i té els mateixos efectes.
En cas que l’òrgan competent no dicti i notifiqui la resolució en el termini de sis mesos s’entendrà que la sol·licitud ha estat desestimada.
6. Verificació de les accions subvencionables:
Les actuacions de verificació per part de l’òrgan concedent de les accions subvencionables podran ser de dos tipus: administratives o sobre el terreny.
Les persones beneficiàries de les subvencions s’han de sotmetre a les actuacions de verificació administrativa i sobre el terreny que pugui efectuar l’òrgan concedent, estan obligats a facilitar tota la informació que els sigui requerida. A més, les persones beneficiàries dels ajuts s’han de sotmetre a les actuacions de control que l’òrgan concedent consideri necessàries ia les de control efectuades pels organismes competents de l’Administració autonòmica, estatal i comunitària.
7. Règim de compatibilitat dels ajuts:
Els ajuts regulats en aquestes bases són compatibles amb la resta d’ajuts, subvencions i ingressos per a la mateixa finalitat procedents de qualsevol administració o ens, públic o privat, nacional, de la Unió Europea o d’organismes internacionals.
Aquests ajuts es poden acumular amb altres ajuts atorgats d’acord amb la Decisió de la Comissió Europea S. A. 56.851 i qualsevol decisió posterior al fet que la modifiqui o ampliï.
En concret, aquesta ajuda es podrà acumular amb altres ajuts en forma de subvencions directes, bestretes reemborsables, avantatges fiscals, garanties, bonificacions del tipus d’interès de préstecs i aportacions de capital sotmesos a la secció 2.7.1 del Marc temporal nacional (secció 3.1 del Marc temporal europeu) sempre que, sumats, no excedeixin de la quantia màxima de 800.000,00 euros per empresa beneficiària.
8. Infraccions i sancions:
Si l’òrgan concedent, com a conseqüència de la seva actuació de comprovació, o la Intervenció General, en el marc de el procediment de control, aprecien la concurrència d’algun motiu d’infracció hauran d’instar l’inici de procediment sancionador, amb independència del reintegrament total o parcial de la subvenció.
9. Obligacions de les persones beneficiàries:
Són obligacions generals de les persones beneficiàries d’aquests ajuts:
a) Mantenir el mateix nombre de treballadors a 31 de desembre de 2021, respecte el 31 de desembre de 2020. En cas d’incompliment per part de beneficiari, es revocarà la subvenció i ha de reintegrar la totalitat de la subvenció rebuda, més els interessos de demora corresponents.
b) Complir l’objectiu, executar el projecte, realitzar l’activitat o adoptar el comportament que fonamenta la concessió de la subvenció, i acreditar-ho davant el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya.
c) Justificar davant de l’òrgan concedent el compliment dels requisits i les condicions que determinen la concessió, o el gaudi de la subvenció.
d) Sotmetre’s a les actuacions de comprovació que corresponguin a el Departament d’Empresa i Coneixement, i a les de control de l’activitat econòmica i financera que corresponguin a la Intervenció General de la Generalitat de Catalunya, a la Sindicatura de Comptes o a altres òrgans competents, tant nacionals com comunitaris, i aportar tota la informació que els sigui requerida en l’exercici de les actuacions anteriors.
e) Comunicar a l’òrgan concedent de la subvenció, en el formulari de sol·licitud, l’existència d’altres subvencions sol·licitades o atorgades per a la mateixa finalitat, ajudes, ingressos o recursos que recaiguin sobre la mateixa activitat objecte de la subvenció, i qualsevol altra alteració produïda en les ja comunicades, a fi que es pugui avaluar la compatibilitat.
f) Disposar dels llibres comptables, els registres diligenciats i altres documents degudament auditats en els termes exigits per la legislació mercantil i sectorial aplicable a beneficiari en cada cas, així com aquells estats comptables i registres específics que siguin exigits per la normativa amb relació a els comptes, amb la finalitat de garantir l’exercici adequat de les facultats de comprovació i control. Procedir al reintegrament dels fons percebuts en el cas de revocació de la subvenció en els termes que s’indiquin a la resolució corresponent.
g) Les persones beneficiàries d’aquestes subvencions s’obliguen a complir els principis ètics i regles de conducta als quals les persones beneficiàries de subvencions o ajudes han d’adequar la seva activitat.
h) En cas que els beneficiaris siguin fundacions han d’haver adaptat els estatuts.
i) Les entitats privades en les quals es refereixen els epígrafs a) i b) de l’article 3.4 de la Llei 19/2014, de l’29 de desembre, han de complir amb les obligacions de transparència del títol II de la mateixa Llei que els siguin aplicables.