En data 19 de juliol de 2021 ha estat publicada al DOGC la Resolució per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió d’ajuts extraordinaris en l’àmbit de les activitats d’oci nocturn, afectades econòmicament per les mesures de tancament decretades per pal·liar els efectes de la COVID-19.
A continuació, els hi detallem els aspectes més rellevants d’aquesta ajuda.
1. Objecte de l’ajuda:
L’objecte de l’ajuda és reactivar i impulsar les activitats d’oci nocturn davant la situació de tancament que ha comportat la Resolució SLT/2147/2021 de 8 de juliol, la qual va obligar al sector de l’oci nocturn a suspendre la seva activitat en espais tancats.
2. Persones beneficiàries:
Poden ser beneficiàries de l’ajuda els autònoms i pimes titulars d’un establiment d’oci nocturn, donades d’alta en el cens de l’IAE, que han estat obligats a el tancament dels seus espais tancats a causa de la Resolució SLT/2147/2021 de 8 de juliol.
S’entenen com a establiments dedicats a l’oci nocturn, els locals i els establiments amb llicència o que hagin presentat la comunicació prèvia com discoteques, sales de ball, sales de festes amb espectacle, bars musicals, karaokes, discoteques de joventut.
Com a requisit específic de la present ajuda, s’haurà d’acreditar, mitjançant declaració responsable ja inclosa en la sol·licitud, que, d’acord amb la Resolució SLT/2147/2021 de 8 de juliol, aquests establiments van haver de tancar la seva activitat en espais tancats.
3. Requisits genèrics:
Les persones beneficiàries han de complir els requisits següents:
- En empreses de més de 50 treballadors, donar ocupació almenys a un 2% de treballadors amb discapacitat.
- Complir les obligacions tributàries davant l’Estat, la Generalitat i la Seguretat Social.
- No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de beneficiari de la Llei general de subvencions.
- Indicar els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i per intervenir en els seus centres de treball. Aquest requisit només és aplicable en el cas d’empreses amb una plantilla igual o superior a 25 persones.
- No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.
- Complir els requisits de política lingüística.
- No haver estat sancionades, en resolució ferma, per la comissió d’infracció greu en matèria d’integració laboral de discapacitats o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, durant l’any anterior a la convocatòria.
- Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició de la Llei de finances públiques de Catalunya.
- Disposar d’un sistema d’organització i de gestió de la prevenció, d’acord amb la Llei de prevenció de riscos laborals.
- Complir l’obligació de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats en l’àmbit laboral i adoptar mesures dirigides a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones.
- Per a les activitats que impliquin contacte habitual amb menors, no haver estat condemnades per cap delicte contra la llibertat i la indemnitat sexual, així com per tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual.
- No trobar-se en situació de crisi (concurs de creditors).
- Respectar la normativa vigent en matèria de desenvolupament sostenible.
- En el cas que les persones beneficiàries siguin persones físiques, cal estar donat d’alta en el cens de l’IAE.
- En cas que la realització de l’activitat utilitzi qualsevol element susceptible de generar drets d’autor, complir amb la normativa sobre propietat intel·lectual.
- Complir amb l’obligació de comunicar l’obtenció d’altres subvencions públiques o privades per a la mateixa activitat.
- Complir qualsevol altra obligació legal o reglamentària que els pugui afectar.
4. Quantia de l’ajuda:
L’ajuda consisteix en una aportació única per persona, respecte a les activitats de bars musicals, discoteques, sales de ball, sales de festes amb espectacles, sales de festes amb espectacles i concerts d’infància i joventut, discoteques de joventut i karaokes.
Aquesta aportació única tindrà una quantia màxima de:
- 8.000 euros per a establiments de menys de 10 treballadors.
- 30.000 euros per a establiments de 10 o més treballadors i aforament de menys de 1.300 persones.
Es tindrà en compte el nombre de persones treballadores que han tingut de mitjana l’any 2019. En el cas d’empreses que han iniciat la seva activitat el 2020 o 2021, es tindrà en compte el nombre de persones treballadores que han tingut de mitjana des de la data d’inici de la seva activitat fins a l’entrada en vigor de la Resolució SLT/2147/2021 de 8 de juliol, és a dir, fins a les 00:00h del dia 9 de juliol de 2021.
5. Sol·licitud i documentació:
Les sol·licituds s’han de presentar mitjançant model normalitzat que es troba al web de Canal Empresa de la Generalitat (http://canalempresa.gencat.cat), i de forma telemàtica.
El termini per a la presentació de sol·licituds s’establirà mitjançant la publicació de la convocatòria de la present ajuda.
6. Compatibilitats de l’ajuda:
Aquest ajut és compatible amb altres ajuts, subvencions i ingressos per a la mateixa finalitat